Turistické chodníky a strach z výšky? Rady pre všetkých, ktorí sa boja výšky

Napísal Rakúska Turistika 22. marec 2023

Chcete sa vypraviť do hôr napriek strachu z výšky? Vďaka správnym trasám a dobrej príprave bude túra v horách úžasným zážitkom aj pre vás. Nechajte sa inšpirovať tipmi na túry pre všetkých, ktorí sa boja výšky

flachau_323

Turistika vo Flachau (c) Flachau Tourismus

Simonovo srdce splašene bije. Kolená mu zoslabnú a on meravo pozerá do hĺbky. Naprázdno prehltne a vie, že ďalej to nejde. Ani o krok. Strach z výšky mu ochromil celé telo.
S týmto problémom nie je Simon sám. Strach z výšky trápi asi 20 % ľudí: mosty, balkóny, druhá priečka rebríka či túra v horách – všade tam sa výška pre nich stáva zdanlivo neprekonateľnou prekážkou. Je to vlastne škoda, pretože tak prichádzajú o úžasný výhľad a športové aktivity v prírode. Našťastie však existuje pomoc: vďaka správnym trasám a dobrým tipom zvládnu hory aj tí, ktorí sa boja výšky.

Rady pre všetkých, ktorí sa boja výšky

To, čo si nevšimnú turisti, ktorí netrpia závratmi, môže pokaziť ľuďom so strachom z výšky celý výlet. Na vašu túru sa preto dobre pripravte. Zvoľte si trasu, ktorá vedie cez široké horské chrbty, aby ste sa vyhli riziku, že sa dostanete na strmé a exponované miesta. Pozorne si preštudujte turistickú mapu. Prezradí vám, či turistický chodník vedie po lesnej ceste, aké strmé sú svahy alebo či vás čaká strmý, skalnatý terén s trávou a kameňmi.

Jeden tip od profesionálov: absolútnu istotu budete mať na bezbariérových trasách, ktoré sú vhodné aj pre rodiny s kočíkom alebo osoby na vozíku.

hintersee_323

Príridný klenot Hintersee (c) Mittersil Plus GmbH, Michael Huber

Tipy na osem turistických chodníkov

Všetko pre tých, ktorí sa boja výšky: mierne horské chrbty s fascinujúcim výhľadom, pohodové túry po lesných cestách cez čarovné lesy a tajné tipy, ako je napríklad keltské kultové miesto. Veľa zábavy na turistike!

1 ) Cez chatu Lilienfelder Hütte na Muckenkogel

Trasa vedie po lesnej ceste na chatu Lilienfelder Hütte a vrch Muckenkogel s krásnym výhľadom. Zostup vedie po tej istej ceste.

>>Zobraziť trasu

2) Zo Scheiterbodenu na Hinteralm

Čaká na vás pohodový, málo frekventovaný turistický chodník na Hinteralm, ktorého trasa vedie prevažne hustým lesom cez Alplgraben.

>>Zobraziť trasu

3) Ameisberg

Nenáročná horská túra je tajným tipom pre rodiny s deťmi a zavedie vás ku keltskému kultovému miestu v hornorakúskom Sauwalde.

>>Zobraziť trasu

4) Od Gleinkersee na Seespitz

Po ceste na Seespitz a späť sa môžete občerstviť i okúpať. Pre niektorých bude vrchol možno príliš vysoko, no úžasný výhľad sa vám naskytne už oveľa skôr.

>>Zobraziť trasu

5) Nösslachjoch-Nösslachhütte-Bergeralm

Okružná trasa začína pri hornej stanici lanovky Bergeralmbahn a vedie cez zakvitnuté horské lúky k chate Nösslachhütte. Odtiaľ pokračuje k strednej stanici lanovky.

>>Zobraziť trasu

6) Túra k jazeru Lichtsee

Idylické jazero Lichtsee sa nachádza pod vrchom Trunajoch. Ako mnohé ďalšie tirolské jazerá v okolí je plytké a v lete predstavuje skvelé miesto na čľapkanie. 

>>Zobraziť trasu

7) Okružná túra na Fellhorn z chaty Straubinger Haus
Táto okružná trasa s výstupom cez Hochtrittalm je krátka túra s krásnym výhľadom vhodná aj pre deti. Tip: najkrajšia je pri východe a západe slnka.

>>Zobraziť trasu

8) Okružná trasa na Sonnkogel a Hohe Dirn

Nenáročný okruh v blízkosti mesta Steyr vás očarí záplavou kvetov a nádherným výhľadom na Národný park Vápencové Alpy a jeho okolie.

>>Zobraziť trasu

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.