Turistický Novohrad

Aj región Novohrad má pre svojich návštevníkov pripravených niekoľko nových atrakcií, ktoré stoja za to naplánovať si cestu práve do tohto regiónu. Vláčikom za novými zážitkami, na slnku či vo vode, v Novohrade a v pohode!

V Novohrade  túto letnú sezónu OOCR TNP venuje oživeniu sklárskej tradície v podobe sklárskych diel osadených v Katarínskej Hute či v Poltári, ktoré priblížia interaktívnou formou príbehy ľudí spätých so sklárskou výrobou. Druhou novinkou so sklárskou tematikou je zážitkový vlak, ktorý pribudol do neustále sa rozrastajúcej rodiny expresov ponúkaných cestovnou kanceláriou Za horami, za dolami.

Vláčikom za novými zážitkami, ale aj za poznávaním sklárskej tradície

Sklárska tradícia v regióne Novohrad sa azda nedá poprieť. Sklárskemu remeslu vzdal hold aj nový turistický produkt tejto sezóny. Tým je historický zážitkový vlak Sklársky expres. Vlak svoju trasu začína vo Zvolene, pokračuje naprieč Podpoľaním a jeho konečnou zastávkou bude obec Kokava nad Rimavicou, ktorá má pre svojich návštevníkov pripravený bohatý program. Ako uvádza destinačná koordinátorka regiónu Novohrad Martina Mlynaričová „Historický vlak, ktorý po prvýkrát pôjde bude zameraný na bohatú sklársku tradíciu. Súčasťou jedinečného zážitku, ktorý cesta sklárskym expresom prinesie, bude aj exkurzia Starej školy Kokava, kde sa uskutoční ďalšia úspešná výstava Príbeh skla II.“ Gro podujatia zážitkového vláčika bude tradičný festival plný folklóru a remeselných producentov z okolia i z celého Slovenska.

novohrad_22

Objavte tajomstvá hradných pánov

Región NOVOHRAD patrí medzi významné historické regióny Slovenska. Celé územie dýcha bohatou históriou vďaka línii hradov, zámkov a kaštieľov– Salgó, Šomoška, Fiľakovský hrad, hrad Modrý Kameň, Haličský zámok, Divínsky hrad, kaštieľ Imre Madácha, ale aj vďaka múzeám, ktoré históriu Novohradu ponúkajú návštevníkom. „Práve toto leto slávnostne otvoríme brány hradu Divín, čím chceme pozdvihnúť kultúrno-historický potenciál hradného areálu a cestou zariadenia existujúcich zachovaných priestorov hradných pivníc ponúknuť turistom niečo nové, inovatívne, zaujímavé, zážitkové a doteraz v Divíne nepoznané a nenájdené.“ približuje starosta obce Divín, Pavel Drugda. V týchto priestoroch chceme zriadiť priestory historickej mučiarne, priestory turistickej hodovne a v centre dolného hradu na nádvorí pódium pre malé javiskové formy so sedením pre turistov a návštevníkov podujatí – vystúpenie šermiarov, sokoliarov, divadelných predstavení, hradných hier a podobne.

Na slnku či vo vode, v Novohrade a v pohode

Kúpaliská, vodné nádrže či splav Ipľa, tretej najdlhšej rieky na Slovensku, sú neoddeliteľnou súčasťou povinnej letnej zastávky v Novohrade. „V minulom roku sme zaznamenali veľký záujem o splav Ipľa, preto sa aj OOCR TNP snaží každý rok zlepšiť podmienky splavu údržby vodáckej trasy.“ upresnil Krahulec.

Ipeľ môžeš zdolať na úseku Kalonda – Rapovce – Trebeľovce. Splav je rozdelený do troch úsekov podľa náročnosti v trvaní dve hodiny. Pri splave môžeš pozorovať aj Volavčiu kolóniu, ale pozor, nachádza sa v chránenom území. Zážitok je vhodný pre kohokoľvek, kto chce preskúmať vodácky život na rieke Ipeľ, bezpochyby je to akcia vhodné pre teambuildingy, ako aj pre rodiny s deťmi.

K letu neodmysliteľne patrí návšteva kúpaliska. V Novohrade nájdete aj perlu južného Slovenska – Aquatermal a Kupko Strehová, ktorá svojim návštevníkom okrem hotela poskytuje priestor na kempovanie. Každý rok čoraz viac nadšencov priláka práve táto forma ubytovania, preto sa OOCR v spolupráci s obcou Dolná Strehová rozhodla vylepšiť služby pre kempujúcich. V neďalekom areáli kúpaliska sme vybudovali nové spoločenské priestory, kuchynka a sociálne zariadenia, čo predstavuje potenciál pre ďalší rozvoj nášho regiónu.

Zdroj foto: OOCR TNP

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.