V ktorých turistických lokalitách sa zíde poistenie do hôr, ako pomôže a koľko stojí?

Množstvo Slovákov v tomto roku dovolenkuje na našich horách a niektorí si práve plánujú obľúbenú jesennú turistiku. Kvalitnú výbavu na hory netreba podceňovať a oplatí sa pribaliť aj poistenie na zásah horskej záchrannej služby. V akých situáciách turistom pomôže, na aké lokality sa vzťahuje a koľko stojí?

jumping_tourist_1200x750

Poistenie do hôr sa netýka len turistov, ktorí zdolávajú vysokohorské štíty. Zradný dokáže byť aj menej náročný terén. Poistenie sa preto zíde nielen do najnavštevovanejších Vysokých a Nízkych Tatier, ale aj do Slovenského raja, Malej a Veľkej Fatry ako aj ďalších obľúbených lokalít, v ktorých zasahujú záchranári. 

„Horská záchranná služba hlási výjazdy k zraneným či strateným osobám takmer každý deň. Ak si turista záchranárov privolá na pomoc a nemal by poistenie do hôr, náklady na záchrannú akciu by platil z vlastného vrecka a nie je to lacná záležitosť. Pri štandardnom zásahu terénnym vozidlom sa môžu náklady pohybovať zhruba okolo 300 eur. Ak je potrebný výjazd vrtuľníka kvôli ťažko dostupnému terénu, ide aj o niekoľko tisíc eur,” upozorňuje riaditeľ pre neživotné poistenie v spoločnosti FinGO.sk Štefan Fajnor. 

Odborník vysvetľuje, že poistenie do hôr pokrýva všetky náklady spojené s činnosťou horskej záchrannej služby, keďže tie nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia. „Poistenie kryje náklady na záchranu, pátranie a vyslobodzovanie osôb v tiesni, ako aj transport vrtuľníkom do zdravotníckeho zariadenia. V prípade rozšíreného balíka poistenie môže kryť aj škody, ktoré by turista nechtiac spôsobil inej osobe alebo krádež batožiny,” opisuje Fajnor.

Poistenie do hôr ponúkajú viaceré poisťovne na trhu a rozdiely môžu byť nielen v cene, ale aj vo výške poistných súm a v rozsahu poistného krytia. Základné poistenie do hôr stojí menej ako 1 € za osobu a deň a rozšírený balík o poistenie úrazu, batožiny a zodpovednosti sa cenovo pohybuje okolo 1,50 € za osobu a deň. „Napríklad víkendová turistika pre 4-člennú rodinu s deťmi vyjde na poistnom do 6 €. Rodičia si za dva dni zaplatia po 3 € a deti do 18 rokov poistenie nepotrebujú, keďže majú zásah záchranárov hradený z verejného zdravotného poistenia,” dodáva odborník z FinGO.sk.

 5 rád o poistení do hôr na Slovensku

Radí Štefan Fajnor, riaditeľ pre neživotné poistenie vo FinGO.sk:

1.  Poistenie do hôr vás kryje pri turistike na Slovensku a je potrebné si ho uzatvoriť najneskôr deň pred plánovanou turistikou.

2.  Poistenie ponúkajú viaceré poisťovne a rozdiely môžu byť v cene, vo výške poistných súm, čiže vo výške krytia aj v rozsahu poistenia.

3.  Ak sa chystáte do hôr s deťmi, tie poistenie nepotrebujú. Od poplatkov za záchranu horskej služby sú totiž oslobodené fyzické osoby, ktoré nie sú plnoleté a osoby, ktoré nemajú spôsobilosť na právne úkony.

4.  Ak ste vášnivý turista a chodievate na hory pravidelne viackrát do roka, môžete si uzatvoriť celoročné poistenie, ktoré pre vás môže byť cenovo výhodnejšie. 

5.  Pri dlhších pobytoch, resp. dovolenke na Slovensku sa okrem poistenia do hôr môže zísť aj úrazové pripoistenie, poistenie batožiny, občianskej zodpovednosti, prípadne športových aktivít, ktoré sú rizikovejšie. 

Lokality, na ktoré sa vzťahuje poistenie do hôr

  • Belianske Tatry
  • Malá Fatra
  • Nízke Tatry
  • Pieniny
  • Stredné Beskydy
  • Slovenský raj
  • Veľká Fatra
  • Vysoké Tatry
  • Západné Tatry

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.