Oddych na južnom Slovensku

Napísal Martina Baumann 10. október 2020

Aktívna dovolenka, relax či chutné víno – aj taká môže byť dovolenka na južnom Slovensku. Ešte stále máme pomerne teplé počasie, ktoré nás láka von. Ak neviete, kam sa vybrať, poradíme vám zopár zaujímavých miest, kde si môžete zaplávať v termálnych prameňoch, vyblázniť sa v krytých bazénoch, vybrať sa na cyklotúru s rodinou či pozrieť si zrúcaninu hradu.

Wellness, kúpele, termálne pramene, ale aj chutné víno a nádych histórie

Južné Slovensko ponúka rozmanité možnosti a láka turistov na dobré jedlo v slovensko-maďarských reštauráciách, chutnú zmrzlinu, kvalitné víno a dokonalý relax v aquaparkoch, ktorými sa určite môže pochváliť. Práve wellness obľubuje veľa Slovákov a táto lokalita ich má hneď niekoľko.

Naplánovať si predĺžený víkend alebo dokonca celý týždeň si môžete dopredu. Obľúbenými destináciami sú Veľký Meder, Dudince, Patince a Štúrovo, kde si na svoje prídu rodiny s deťmi, starší ľudia, ale aj zamilované páry. Podľa Martina Belka, majiteľa cestovnej kancelárie, kúpalisko vo Veľkom Mederi vyhľadávajú ľudia aj kvôli termálnym prameňom, z ktorých vyviera z hĺbky 1500 metrov 57 až 72-stupňová termálna voda. „Práve chemické zloženie tejto geotermálnej vody pôsobí pozitívne na celé pohybové ústrojenstvo a kĺby a zároveň zregeneruje celé telo,“ vysvetľuje Martin Belko z cestovnej kancelárie BESA Travel Agency. Podotýka, že pre turistov je k dispozícii široká ponuka ubytovania, stačí si len vybrať.

Veľký Meder sa nachádza 75 kilometrov od Bratislavy a ponúka celkom dobré napojenie po novej diaľnici. Obľúbený aquapark je tu pre svojich návštevníkov otvorený celoročne, a tak sa sem môžete vybrať odhliadnuc od toho, aké počasie zrovna vonku zúri. Belko hovorí, že príjemné prostredie lesoparku a spolu deväť vonkajších a vnútorných bazénov s teplotou vody 26 až 28 stupňov Celzia je lákadlom pre milovníkov vody. „Odporúčame ho všetkým, ktorých trápia bolesti chrbtice, svalová únava. Človek si tu zregeneruje celé telo,“ vymenúva ďalej Belko. Rovnako tu nájdete wellness zónu a nemôžu chýbať masáže. Počas sezóny si môžete prenajať bicykle a pre tých neposedných s deťmi zas bude dobrou voľbou návšteva lanového parku Tarzania. Vedeli ste napríklad o tom, že je to najdlhší park svojho druhu na Slovensku? Meria 671 metrov a má deväť lanoviek, pričom tri trasy podľa náročnosti vám budú určite stačiť na skvelý zážitok. O bezpečnosť sa nemusíte obávať, samozrejmosťou je istenie horolezeckým výstrojom s dohliadajúcim inštruktorom na vašu bezpečnosť a ešte si k tomu vypočujete aj inštruktáž.

Ceremoniál v saune? Prečo nie

Dospelí ocenia saunový svet a nie obyčajný, ale na vlastnej koži si vyskúšajú saunové ceremoniály. Podľa Belka sa bežné saunovanie zmení na zážitok a umocní celkový pocit z procedúr. A čom je saunový ceremoniál? Vyskúšať si ho môžete vo fínskej saune a väčšinou má tri cykly. „Spoločnosť vám robí saunový majster, ktorý polieva kamene a víri horúci vzduch, čím zvyšuje potrebnú vlhkosť a tým navodí pocit väčšieho tepla,“ hovorí Belko. Pozitíva fínskej sauny tkvejú v tom, že napríklad po veľkej fyzickej námahe zníži bolesti, zlepší pohyblivosť a dostatočne prekrví končatiny, kožu a mozog. „Fínska sauna má napríklad pozitívny účinok na cievy, pretože tie sa saunovaním a ochladzovaním rozširujú a zužujú. Týmto sú elestickejšie,“ tvrdí dovolenkový expert. Podľa viacerých odborníkov sú blahodárne účinky saunovania skryté i v prevencii chorôb z nachladnutia, telo sa efektívnejšie zbavuje odpadových látok a pomocou vyššej činnosti mazových žliaz sa rýchlejšie odplavia nečistoty z kože. Mnohí kožní lekári preto odporúčajú pri kožných problémoch práve saunovanie.

Cyklotrasy, sedliacky dom a Gabčíkovo

Okolie Veľkého Medera ponúka aj ďalšie možnosti, ako tráviť čas po chvíľach strávených v bazéne a saune. Okočské jazero svojou priezračnou vodou poteší v lete plavcov, v chladnejších mesiacoch možno otužilcov, ale tiež rybárov a tých, ktorí vyhľadávajú peknú prírodu a romantický západ slnka pri jazere. Ak si prenajmete bicykel, môžete sem zájsť po trase Veľký Meder - štrkovisko - Okoč. Pre náročnejších milovníkov cyklotúr máme aj dlhšiu trasu, počas ktorej si rozhýbete telo -  je to určite trasa cez Žitný strov, Dunajskú Stredu, Gabčíkovo, Medveďov a Komárno. Okruh je dlhý 73 kilometrov, to už si potom určite zaslúžite aj sladkú bodku na konci dňa v niektorej z mnohých cukrární naokolo.

Za zmienku stojí Vlastivedný dom vo Veľkom Mederi na Ružovej ulici, ktorý datuje svoj vznik od roku 1836. Tu budete vidieť, ako žili naši predkovia – sedliaci na konci 19. a začiatku 20. storočia. V okolí sa nachádza niekoľko vodných mlynov – Dunajský Klátov, Jahodná, Tomášikovo. Počuli ste už o vodnom diele Gabčíkovo? Priznajte sa, kedy ste tam boli naposledy? Vezmite so sebou deti a ukážte im kolos, ktorý sa môže pochváliť dvomi plavebnými komorami a vodnou elektrárňou – mimochodom najväčšou na Slovensku. Pri dobrom počasí uvidíte z Gabčíkova bratislavskú vežu Kamzík.

Patince a aquapark 

Najjužnejšia obec na Slovensku Patince sa teší obľube turistov. Nachádzajú sa tu termálne pramene. Martin Belko si na vlastnej koži nedávno vyskúšal atmosféru v Patinciach a odporúča túto lokalitu aj ostatným ako skvelý darček pre priateľku, priateľa, manželku či manžela. „Nedávno som dostal od manželky ako darček romantický pobyt v Patinciach  a naozaj sme si tu oddýchli. Personál tu bol príjemný, dostali sme náramok s čipom a všetko nám dôkladne vysvetlili. Takýto prístup k zákazníkom je veľmi dôležitý, pretože to dotvára celkovú atmosféru pobytu. Veľmi milé bolo aj prekvapenie, ktoré nás čakalo na izbe – čerešne v čokoláde a sekt a k tomu vizitka s menom človeka, ktorý vám izbu pripravil,“ hodnotí ubytovanie Belko.

A aké boli ďalšie pozitíva? „Priestranný hotel je prepojený s vodným a saunovým svetom, k dispozícii sú klasické, reflexné masáže a masáže lávovými kameňmi,“ vyratúva ďalej a hovorí, že vyskúšal vnútorné i vonkajšie bazény. „Vo vonkajších bazénoch bola teplota vody 24 až 26 stupňov Celzia. K dispozícii je niekoľko vnútorných bazénov, napríklad veľký s 31-stupňovovou vodou a sedací bazén s liečivou vodou má zas 36 stupňov. Nemôžem nespomenúť vírivku, v ktorej je teplota 33 až 35 stupňov,“ pokračuje Belko. Tiež chváli dobrú ponuku jedál. „Bohatý výber jedál od vyprážaného karfiolu až po bravčový rezeň určite ulahodí každému mlsnému jazyku. To isté sa dá povedať aj o nápojovom lístku. Každý si v ňom nájde svoje. Ceny sú veľmi prijateľné na to, že sa nachádzate v Aquaparku. Pri vonkajších bazénoch je bufet, ktorý však funguje iba počas hlavnej sezóny. To je možno trošku mínus, ale inak nebolo čo vytknúť,“ hodnotí romantický pobyt majiteľ cestovky.

Podľa neho je dôležité aj to, aby hotely a rezorty reagovali na potreby trhu. V tomto prípade sú to rodiny s deťmi, ktoré vyhľadávajú rezorty, kde môžu nájsť napríklad aj program pre svoje ratolesti. „Pozitívne vnímam napríklad to, že hotel, v ktorom sme boli ubytovaní, rozumne zareagoval na potreby rodiny s deťmi, a preto je tu každý víkend od piatka do nedele tým animátorov, ktorí sa postarajú o deti  či už formou rôznych hier alebo facepaitingom - maľovaním na tvár.  Ako ďalšie plus vnímam možnosť zapožičania si vodného bicykla, prípadne udice a iba tak sa pokúsiť niečo uloviť. Zaujímavou atrakciou je plavba loďou po Dunaji, ktorá trvá hodinu a je možnosť si vybrať z dvoch časových termínov. Cena lístka je osem eur pre dospelých, pre deti sú to štyri eurá,“ opisuje Belko.

A keď už máte dosť wellnessu a kúpania, môžete si zájsť na koláčik či zmrzlinu v okolí, navštíviť Podunajské múzeum v Komárne, ktoré má niekoľko expozícii. Dostupnosť návštev múzea sa však oplatí overiť dopredu vzhľadom k súčasnej situácii. Historický park v Hurbanove a Slovenská ústredná hvezdáreň z roku 1871 môže byť tiež príjemnou zastávkou.

Kúpele a liečebné pobyty v Dudinciach

Dudince, 30 kilometrov vzdialené od Levíc, patria tiež k obľúbeným oddychovým destináciám tých, ktorí milujú liečebné pobyty a kúpele. Podľa Belka je totiž práve dudinská minerálna voda jednou zo vzácnych vôd, pričom podobné zloženie vody nájdete už len vo Francúzsku, konkrétne v oblasti Vichy. Túto vodu ešte domáci zvyknú nazývať aj „prdľavka“. Vysoko mineralizovaná liečivá voda obsahuje oxid uhličitý a sulfán a tým vlastne umožňuje liečbu rôznych ochorení súbežne. Belko odporúča navštíviť Dudince pacientom a ľuďom, ktorých trápia ochorenia pohybového aparátu, kardiovaskulárne a neurologické ochorenia, choroby profesionálneho preťaženia. V neposlednom rade je táto voda vynikajúcou prevenciou voči všetkým spomínaným ochoreniam.

Ak už budete neďaleko Dudiniec, tak nevynechajte návštevu Dudinských travertínov – chránený prírodný útvar vznikol vyzrážaním vody okolo minerálnych prameňov. O tom, že tu v minulosti boli aj Rimania, vás presvedčia Rímske kúpele, nájdete ich kúsok od amfiteátra. Nachádza sa tu 32 kamenných bazénov, vytesaných do travertínu. Dnes už síce minerálne pramene zanikli, ale v dávnej minulosti by ste ich tu našli.

Neodoláte poháriku vína? Tak pre vás je tu historická vínna pivnica. Prečo historická? Ručne tesaná v tufovej skale zo 17. storočia priamo v Hontianskych Moravciach. Pôvodne sa tu stretávali cirkevní predstavitelia a počas vojny zas miesto slúžilo ako úkryt. V okolí Dudiniec tiež nájdete známu obec Santovku s minerálnymi prameňmi, Skalné obydlia vytesané do tufu v Brhlovciach, ktoré slúžili ako ochrana pred Turkami a majú zaujímavé fyzikálne vlastnosti. V zime hrejú a v lete chladia.


Ak obľubujete zrúcaniny, tak jednu takú nájdete aj v tejto lokalite. Hrad Čabraď z 13. storočia leží uprostred Krupinskej planiny, kedysi sa tento hrad nazýval Litava. Ďalšou zaujímavou zrúcaninou je Pavlínsky kláštor, ktorý už dnes predstavuje len ruiny. V minulosti to však boli honosné kúpele so záhradou, školou, nemocnicou a to všetko na obrovských pozemkoch. Kúsok nostalgie a smútku nad zničenou pamiatkou vás čaká neďaleko obce Veľké Lovce.

A musíme myslieť, samozrejme, aj na deti. Pre tie treba vymýšľať program na každý deň a jedno popoludnie môžete stráviť napríklad v Jurskom parku v obci Jur nad Hronom. Deti privíta päťmetrová socha Dina, ale i oddychová zóna. Nachádza sa tu športový areál a neďaleko rieky Hron môžete vyskúšať prípadne i kemp.

Najjužnejšie mesto

Ak by ste sa chceli vybrať do najjužnejšieho a najteplejšieho mesta na Slovensku, tak ním bude Štúrovo. Leží na slovensko-maďarskej hranici a ponúka pekný výhľad na kopulu ostrihomskej baziliky. Keďže aj vyššie spomínané mestá vyhľadávajú turisti najmä kvôli termálnym kúpaliskám a aquaparkom, ani Štúrovo nebude výnimkou. Môže sa pochváliť unikátnym bazénom. Prečo unikátnym? Bazén s rozlohou 3 800 metrov štvorcových sa pýši umelými vlnami, ktoré sú veľkým lákadlom milovníkov vodného sveta. Rovnaký názor má aj Martin Belko: „Ideálnym mestom pre všetkých milovníkov vodných atrakcií je určite právom Štúrovo, ktoré ponúka saunový svet a wellness. Okrem toho sa v okolí Štúrovo nachádza množstvo miest, ktoré sa oplatí vidieť.“ Napríklad taká Pevnosť Komárno z roku 1546 je svojimi rozmermi unikátom v Európe, ale aj Románska rotunda z roku 1200 v obci Bíňa má čo návštevníkom ponúknuť.

A pre tých, ktorí sa radi hýbu, sú tu Kováčovské kopce, ktoré možno skôr poznáte ako Burda. Vedeli ste, že sú prírodnou rezerváciou a že majú andezitový podklad? Navštívte toto pomerne malé pohorie, urobte si pekný výlet v lone neporušenej prírody.

Priamo v srdci Podunajskej nížiny čaká na milovníkov vína známe vinárstvo Château Rúbaň. Areál dobového kaštieľa s rozsiahlym lesoparkom je ideálnym miestom na relax pri pohári vínka a navyše s vynikajúcou ponukou kvalitného jedla. Gastronomický zážitok vám len dotvorí okolité prostredie, kde budete mať chvíľku pocit, akoby zastal čas.

Martin Belko vidí v objavovaní južného Slovenská veľký potenciál. Ľudia si tu môžu oddýchnuť v niektorom z termálnych kúpalísk a aquaparkov, užiť si kúpeľový pobyt, zažiť aktívnu dovolenku túrou v prírode alebo cyklovýletom po niektorej z vybraných trás, ale určite sa oplatí vidieť aj jednotlivé miesta a pamiatky, ktoré južný región svojim návštevníkom ponúka.

A nezabudnite! Okrem južného Slovenska však môžete vidieť aj iné kúty našej krásnej krajiny. Ponúkame vám zopár tipov na ubytovanie, ktoré nájdete TU.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.