Čaro a krása skalných miest u našich susedov

Napísal CzechTourism 10. august 2020

Jedinečné pieskovcové skaly s množstvom kaňonov a vežami, nádherná okolitá príroda, nezabudnuteľné vyhliadky.To všetko nájdete v českých skalných mestách, ktoré sú ideálnym miestom pre letnú dovolenku. Okrem tradičnej turistiky si tam môžete vyskúšať jazdu na kolobežke, zlaňovanie, ale i plavbu lodičkou či vyhliadkové lety.  

Tipy pre rodiny s deťmi

Adršpach okúzli nádhernými vodopádmi a jazierkami

Najväčším a najdivokejším skalným mestom v strednej Európe sú Adršpašsko-teplické skaly, do ktorých chodia turisti už od 18. storočia. Z tohto obdobia pochádzajú aj niektoré názvy skál, ako sú „Rytířská přilbice“, „Milenci“ či „Sloní náměstí“.
Príroda v Adršpachu však ukrýva i ďalšie klenoty, napríklad Veľký vodopád, ktorý padá z výšky 16 metrov alebo skalné jazierko, ktoré môžete preskúmať na lodičke či pramici.
Nielen deťom sa zapáči tunajší prievozník, ktorý pozná názvy všetkých skál a rád sa podelí o vtipné príbehy.

Rodiny s malými návštevníkmi či seniori nájdu v tejto oblasti nenáročné chodníky, zdatní turisti sa zase môžu tešiť na komplikovanejšie trasy, ktoré končia niekedy až v susednom Poľsku. Pokiaľ však preferujete prehliadku skalného mesta z výšky, rozhodne si nenechajte ujsť vyhliadkové lety alebo horolezecké kurzy.

Český raj: Jediný geopark UNESCO v Českej republike

V jednom z najkrajších turistických regiónov sa ukrývajú vzácne nerasty a skameneliny. Český raj, ktorý je prezývaný tiež ako učebnica pre geológov, sa stal v roku 2005 prvým českým geoparkom UNESCO. Jeho symbolom je zrúcanina hradu Troskys tajomnými neprebádanými chodbami a záhadnými nápismi. Návštevníkov Českého raja lákajú i Prachovské skaly s náučným chodníkom či najdlhšie dolomitové jaskyne, ktoré ukrývajú podzemné jazierka s modrozelenou vodou.

Český raj ponúka množstvo chodníkov nielen pre skúsených turistov, ale tiež bezbariérové trasy pre rodiny s kočíkmia pre hendikepovaných. Nadšencov adrenalínových zážitkov poteší možnosť jazdy na kolobežke alebo segway. Ak máte radšej bicykel, v tejto sezóne môžete využiť špeciálne autobusy na prepravu bicyklov. Malých i veľkých turistov v Českom raji nadchnú rozhľadne, ktoré ponúkajú pohľad z vtáčej perspektívy, teda až na tú recesistickú, ktorá je najnižšou v Česku.

Kokořínsko má svoju Snehulienku s trpaslíkmi i hrad

Malebná príroda s rokľami, pieskovcovými skalami a bránami sa nachádza tiež neďaleko od Prahy, v chránenej oblasti Kokořínsko. Skalné mesto nie je také rozsiahle, ale zaujímavými objektmi sa to tam len tak hemží – nájdete tam „Obriu hlavu“, „Žabu“ i „Snehulienku a sedem trpaslíkov“. Dominantou oblasti je hrad Kokořín, bývalé sídlo lúpežníkov, ktorí boli postrachom pre celé okolie. Najkrajšími miestami Kokořínska vás prevedie Cinibulkov chodník s bludiskom a umelou jaskyňou. Výlet na bicykli či návšteva rozhľadní ponúkne nezabudnuteľné zážitky nielen pre rodiny s deťmi, ale i pre športových nadšencov.

Viac tipov na dovolenku v Česku nájdete na www.kudyzdnudy.cz

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.