Tip na jarný výlet za šafranovými lúkami a do skál v Lačnove

Napísal TSTuristika Východní Morava 16. máj 2020

Centrála cestovného ruchu Východnej Moravy pracuje na propagáciu Zlínskeho kraja pre návštevníkom z tuzemska a zahraničia. Zaujímavé miesta Zlínskeho kraja lákajú k aktívnemu tráveniu voľného času. Prinášame dva tipy na výlety na Hornolidečsko a do podhoria Vizovických vrchov.

Šafran bielokvetý je prísne chránená rastlina, ktorá sa vyskytuje v katastroch ôsmich obcí v Českej republike. Jednou z nich je obec Lačnov ležiaca na Hornolidečsku. Ako sa sem šafran, ktoré tu nie sú pôvodným druhom dostali, je predmetom rôznych úvah. Pravdepodobné je to, že sa šafran vysemenil zo sena, ktoré so sebou priviezli francúzski vojaci počas napoleonských ťažení.

Šafran bielokvetý v Lačnove kvitne hneď v niekoľkých lokalitách, tá neznámejšia leží neďaleko centra obce, pár desiatok metrov za areálom miestnej školy. Motoristov poteší, že tu spravidla nájdu miesto na parkovanie.

Pre úspešnosť výpravy za zážitkom spojeným s kobercami fialovo kvitnúcich rastlín sú dôležité dve veci - správne načasovanie a doplnenie prehliadky šafranov turistickým výstupom. Načasovanie je relatívne jednoduché. Na webových stránkach www.lacnov.eu sú uvádzané aktuálne informácie o tom, či šafran už kvitne. Lokalitu s kvitnúcimi šafranom nájdete ľahko, k obci k nej vedú smerové šípky.

Výlet Lačnovove môžete doplniť atraktívnou turistickou trasou. Priamo sa ponúka výstup k zaujímavým Lačnovským skalám. Vedie k nim žlto značený turistický chodník, na ktorý narazíte na severnom (hornom) konci Lačnova. Skaly sú roztrúsené v troch skupinách, z nich najväčšie sú Horný skaly. Sú zaujímavé množstvom dutín a členitosťou na povrchu. Z centra Lačnov je to ku skalám necelých 6 km.

Foto: Archív CCRVM / Z. Urbanovský

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.