2 knižné tipy pre deti a dospelých

Napísal Lucia Čarná 15. jún 2017

Oceňovaná autorka Sara Pennypackerová prináša detským čitateľom dojímavý príbeh o cene priateľstva na pozadí vojny v knihe Lišiak Pax. Autor úspešnej detektívky Potkan František Kozmon posiela tentoraz svojho detektíva Mareka Wolfa do Chorvátska. 

Lišiak Pax

Podľa recenzie uverejnenej v The Guardian sú postavy v knihe opísané veľmi pútavo a realisticky.  Kniha Lišiak Pax prináša príbeh naozaj nezvyčajného spojenia medzi dieťaťom a netypickým domácim zvieratkom – lišiakom. 

Odkedy Peter zachránil líščie mláďa, stanú sa z neho a z lišiaka Paxa nerozluční priatelia. Lenže jedného dňa sa stane čosi nepredstaviteľné. Petrov otec narukuje do armády a prinúti Petra vypustiť lišiaka späť do divočiny. O chlapca sa má postarať jeho starý otec, žijúci päťsto kilometrov od Petrovho pôvodného domova. Pre Paxa však v novom domove miesto nie je. A tak sa chlapec – napriek zúriacej vojne – vyberie svojho lišiaka hľadať. Pax medzitým vytrvalo čaká na svojho priateľa a vydáva sa na vlastné dobrodružstvo. Oceňovaná autorka Sara Pennypackerová prináša čitateľom dojímavý príbeh pre malých aj veľkých čitateľov. Knihu z anglického originálu preložil Michal Jedinák.

 Sara Pennypackerová je americká spisovateľka, oceňovaná autorka 20 kníh pre deti. Sama je mamou dvoch detí, ktoré medzičasom vyrástli a celý svoj život sa venuje výhradne  knihám pre detského čitateľa. Skôr, ako sa stala spisovateľkou, bola maliarkou. Preto veľkú pozornosť venuje aj vizuálnej stránke svojich kníh a ilustráciám. Jej knihy sú jedinečným vizuálnym zážitkom a tešia sa veľkej obľube.

 Kniha Lišiak Pax vychádza v edícii Stonožka na 248 stranách. Maloobchodná cena 9,90 €. www.bux.sk, www.ibux.skwww.ikar.sk

ikar 150617

Rosnička

Autor úspešnej detektívky Potkan František Kozmon posiela tentoraz svojho detektíva Mareka Wolfa do Chorvátska. Wolf musí riešiť ďalší komplikovaný prípad vraždy. Obeťou je atraktívna moderátorka počasia – rosnička. Podozrenie padne na jej priateľa, s ktorým sa pohádala a rozišla na dovolenke. Nikto však nevie, že nevinne pôsobiaca blondínka sa za hranicami dostala do iných problémov.

Detektíva Mareka Wolfa čaká náročná úloha, presvedčiť chorvátskych vyšetrovateľov, ktorí majú v rukách pátranie po vrahovi príťažlivej rosničky, že držia nesprávneho podozrivého. Autor František Kozmon sa o výbere prostredia pre svoju novú knihu vyjadril takto: „Z Rosničky som chcel príjemnú letnú kriminálku, ktorú si so sebou môžete zobrať na dovolenku. Keď som vyberal destináciu, kam pošlem hlavných hrdinov vyšetrovať prípad, Chorvátsko pre mňa bolo prvou a jednoznačnou voľbou. Sú tam moje spomienky z detstva na more, slnko a prázdniny. Myslím, že nie som jediný, komu sa dovolenka pri mori spojí práve s Chorvátskom.“

Autor František Kozmon (1988) pochádza z Nitry, vyštudoval masmediálnu komunikáciu v Trnave a v súčasnosti žije v Bratislave. Keď mal deväť rokov, napísal zošitovú sériu nazvanú Dobrodružní priatelia. Zachovala sa v jedinom exemplári, a aj to iba vďaka autorovým rodičom. Keď vyrástol, zúčastnil sa na viacerých poviedkových súťažiach a experimentoval s rôznymi knižnými žánrami. Zakotvil pri detektívke. Jeho debut Posledný prípad kapitána Čontoša zvíťazil v súťaži Detektívka 2014 a bodoval v čitateľskej ankete. Jeho najnovší román Rosnička je voľným pokračovaním knihy Potkan (Ikar 2016) a druhým prípadom kapitána Mareka Wolfa. Prečo si autor vyberá pre svoje knihy aj pre svojho hlavného detektíva zvieracie mená? „Keď som začal s touto sériou, chcel som, aby jednotlivé knihy mali jednoduché názvy, ktoré bude niečo spájať. Pri prvej časti voľba veľmi rýchlo padla na Potkana, potom som si všimol, ako ľahko sa hľadá paralela medzi nami a zvieratami. Nemám na mysli len prirovnania typu múdry ako sova alebo tvrdohlavý ako baran. Aj môj hlavný hrdina Marek Wolf (teda vlk) na prvý pohľad pôsobí ako samotár, no najlepšie „loví“ v svorke.“ vyjadril sa František Kozmon.

Kniha Rosnička vychádza na 384 stranách. Maloobchodná cena 12,90 €. www.bux.skwww.ibux.sk,  www.ikar.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.