Román plný túžby, bolesti a surovej úprimnosti

Napísal Lindeni, Albatros Media SK 09. jún 2024

Na Zemi sme na chvíľku nádherní  - brilantný, srdcervúci, nežný, originálny – Vuongov debut je rozsiahly a zdrvujúci portrét rodiny a zároveň dokladom oslobodzujúcej sily rozprávania.  Rozprávač, ktorého všetci volajú Psíček, sa v svojich takmer tridsiatich rokoch...

lindeni_090624

O knihe...

... rozhodne napísať list matke, v ktorom odkrýva rodinnú históriu. Dovoľuje jej nazrieť do okamihov svojho života, ktoré nikdy nepoznala. Prináša svedectvo o vzťahu medzi slobodnou matkou a jej synom, ako aj surový pohľad na otázky rasy, spoločenskej vrstvy, sexuality a maskulinity.

 Tá sa začína ešte pred jeho narodením vo vojnovom Vietname a dovoľuje matke nazrieť do okamihov svojho života, ktoré nikdy nepoznala. Román prináša svedectvo o iste láskyplnom, avšak komplikovanom vzťahu medzi slobodnou matkou a jej synom, ako aj surový pohľad na otázky rasy, spoločenskej vrstvy, sexuality a maskulinity. Román Na Zemi sme na chvíľku nádherní nás uvádza do sveta závislosti, násilia a traumy, ide až na dreň súčasnej americkej skúsenosti, zároveň však nestráca zmysel pre súcit a pochopenie.

Román Oceana Vuonga je básnickým obrazom sily prameniacej z možnosti vyrozprávať vlastný príbeh a prelomiť ticho tých, ktorí ostali nevypočutí.

Vydavateľstvo: Lindeni

Prekladateľ: Miroslav Bellay

Kúpite za 18,99€

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.