Všetko o prvých sústach vašich detí

Napísal Michaela Machajdíková 01. jún 2024

Vyše 200 strán zrozumiteľne podaných odborných rád a viac než 50 skvelých receptov doplnených o fotografie. Štvorica nutričných špecialistiek spojila sily, aby vytvorila jedinečnú príručku pre všetkých rodičov, ktorí stoja pred výzvou ako zostaviť prvé jedálničky pre svoje deti.

am_lindeni_20624

Začíname s príkrmami vyšla v máji na značke Lindeni vydavateľského domu Albatros Media Slovakia. Za knihou stoja odborníčky na výživu, ktoré dalo dokopy nielen ich vzdelanie, ale predovšetkým materstvo, láska k deťom a ich strave. Eliška Pivrncová, Judita Tkáčová, Petra Kuřátková a Tereza Vrábelová sa svojho času stretli na lekárskej fakulte v Brne, kam každá pricestovala z iného kúta Česka a Slovenska. Nedávno sa rozhodli pretvoriť svoje znalosti a skúsenosti do knižnej podoby a hlavne zodpovedať na všetky zásadné otázky o prvých detských sústach. V ich príručke sa dozviete všetko o príkrmoch do jedného roka dieťaťa až po prechod na rodinné stravovanie.

„V časoch magisterského štúdia nám ani na um nezišlo, ako veľmi vedia rodičia riešiť stravu svojich detí. Aká veľká téma je zavádzanie príkrmov a ako veľmi môže rodičov potrápiť,“ spomínajú autorky. „Potom prišlo rodičovstvo a osobná skúsenosť každej z nás. Naše deti nám nastavili zrkadlo, kam až naše vedomosti siahajú, a svet internetu a sociálnych sietí nám zas ukázal, ako veľmi radikálne, nezmyselné alebo zdraviu škodlivé rady ním kolujú.“ Internet je v mnohých veciach vskutku dobrý radca, ale... „Vyhľadávaniu informácií dokážu rodičia venovať množstvo energie a času v snahe urobiť pre svoje deti len to najlepšie. Tým však nechtiac prispievajú k formovaniu výživových mýtov a poloprávd takmer vždy, keď v diskusných fórach píšu o svojich skúsenostiach. Navyše vzhľadom na dynamiku zmien vo výživových odporúčaniach a poznatkov vedy je dnes veľmi ťažké orientovať sa v tom, čo ešte platí a čo už nie. Toto tempo často nestíha sledovať ani pediater, ktorý je pre rodičov neraz jediným odborným poradcom,“ zhodujú sa Eliška, Judita, Petra a Tereza, podľa ktorých tu doteraz chýbal ucelený zdroj s relevantnými informáciami na túto tému. „Spojili sme preto sily a po troch rokoch práce popri materských povinnostiach vám predstavujeme našu knihu. Naším cieľom však nebolo len vytvorenie komplexnej príručky pre laikov, ale uceleného zdroja informácií o výžive detí v prvom roku života, z ktorého môžu pre svoje štúdium čerpať aj študenti, nutriční terapeuti alebo pediatri a iná lekárska obec,“ dodávajú autorky, ktoré sú známe aj na Instagrame ako @zapiskynutriholicky, @nutrimamma.cz, či @eliskapivrncova.


Krst knihy Začíname s príkrmami sa uskutoční 5. júna o 16:00 v Prügerke (Prüger-Wallnerova záhrada pri bratislavskom Horskom parku), pričom jeho súčasťou bude diskusia s autorkami, ktorou vás prevedú dámy z podcastu Mater amatér. Nebude chýbať ani degustačné menu pre deti od 6 do 12 mesiacov.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.