Hlohovec kedysi a dnes na unikátnej mape

Napísal Bc. Kristína Krupová 04. júl 2023

Kartografický tím z bývalého Vojenského kartografického ústavu v Harmanci pripravuje unikátnu mapu okresu Hlohovec, ktorá porovnáva historickú mapu od Jána Lipského z roku 1806 so súčasnou mapou tohto regiónu. A to nielen na papieri, ale aj prostredníctvom aplikácie z rozšírenou realitou.

1_cbs_vydavatelstvo

Zdroj CBS vydavateľstvo

Mappa generalis regni Hungariae – Generálna mapa Uhorska

Ján Lipský, popredný európsky kartograf, rodák z Sedličnej pri Trenčíne a autor kartografického diela zloženého z deviatych listov sa považuje za tvorcu najpresnejších máp 19. storočia. Jeho tvorba pozostávala z presného zakresľovania žúp v vtedajšom Uhorsku a Sedmohradsku. Na základe tohto diela mohli kartografi z Kynceľovej vytvoriť výnimočnú porovnávaciu mapu, kde môžeme vidieť tieto zmeny bok po boku, napríklad ako spôsob zakreslenia cestných komunikácií, sídel, vodných tokov, pohorí, či iných dôležitých prvkov.

Hlohovec kedysi a dnes

Kolorovanú medirytinu Generálnej mapy Uhorska z roku 1806 budú môcť obdivovať nadšenci máp a kartografie, ako aj historici z Hlohovca a okolia. Práve s touto mapou bude porovnávaná súčasná mapa okresu Hlohovec z tvorby kartografického ústavu VKÚ Harmanec. Obidve mapy sú v mierke 1:76 000 a budú doplnené o textovú časť, ktorá upriamuje pozornosť užívateľa na najzaujímavejšie zmeny v regióne za viac ako 200 rokov.

,,Porovnávacia mapa Hlohovec a okolie kedysi a dnes, je súčasťou ucelenej edície porovnávacích máp jednotlivých regiónov Slovenska. Prostredníctvom nej chceme verejnosti predstaviť zmeny na Slovensku za vyše 200 rokov. Mapy majú vzdelávací charakter a sú vhodným doplnkom do škôl, no veľkú obľubu majú aj u širokej verejnosti. Pri príležitosti tejto edičnej činnosti sme v našom Slovenskom múzeu máp v Kynceľovej pripravili 6 mesačnú expozíciu starých vzácnych máp Uhorska. Medzi nimi nájdete aj spomínaný originál Lipského mapy Uhorska z 19. storočia.” dopĺňa Milan Paprčka, riaditeľ VKÚ Harmanec a Slovenského múzea máp v Kynceľovej.

2_vku_harmanec

Zdroj VKU Harmanec

Unikátna mapa aj pre žiakov a študentov

Porovnávacia mapa okresu Hlohovec kedysi a dnes bude spracovaná v mierke 1:76 000. Keďže našou túžbou je nie len osloviť s týmto unikátnym dielom nadšencov do máp ale aj študentov, môžeme považovať toto dielo za skvelú didaktickú pomôcku, ktorá priblíži žiakom ich okolie. Dozvedia sa niečo o histórií svojho regiónu a zároveň môžu sledovať ako sa krajina od roku 1806 zmenila. Toto porovnanie môže pomôcť žiakom a študentom pochopiť geografické a historické koncepty, ktoré sa v mape nachádzajú.

Rozšírená realita nad papierovou mapou

Nad touto mapou bude funkčná aj nová mobilná aplikácia CBS Map Explorer. Tá na displeji smartfónu nad rozprestretou mapou zobrazí informácie o konkrétnych miestach, na ktoré užívateľ namieri a povie mu, aké zmeny sa v nich odohrali.

1_vku_harmanec

Zdroj VKU Harmanec

Redakčná práca priamo v regióne

Porovnaním súčasnej mapy Hlohovec a okolie s mapou z roku 1806 sú viditeľné rozdiely, avšak presnosť a podrobnosť historickej mapy je obdivuhodná. Tento unikátny kúsok bude slúžiť turistom a miestnym obyvateľom pre účel spoznávania daného regiónu ako aj pre nadobudnutie rôznych cenných historických informácií. Podrobnosti o zmenách v okrese Hlohovec pomáha zisťovať regionálny projektový manažér Miroslav Porubčan:
,,Zmyslom projektu by malo byť zaujať ľudí históriou, ktorú okres Hlohovec ponúka a pomôcť najmä obciam zvýšiť návštevnosť a zlepšiť turistický ruch. Sám objavujem v obciach miesta, ktoré som ani len netušil, že existujú a presne toto by som chcel dosiahnuť v projekte, otvoriť oči ľuďom, že aj v okrese Hlohovec sú naozaj krásne miesta,” uzatvára Porubčan.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.