Nick Cave sa spovedá v novej knihe Viera, nádej a masaker

Napísal Milan Buno, knižný publicista 02. júl 2023

Tá hlboká nostalgia za starými skladbami stále existuje, vlečie sa za našou kapelou ako ospalý starý pes. Bad Seeds sú tu už tak dlho a majú za sebou toľko verzií, že niektorí ľudia sú veľmi naviazaní na minulosť alebo, presnejšie, na svoju vlastnú minulosť, na takzvané staré zlaté časy.

ikar_020723

Preto im predstava, že budeme robiť iný typ hudby, pripadá takmer ako zrada.

Viera, nádej a masaker je kniha o vnútornom živote Nicka Cava. Vznikla na základe vyše štyridsiatich hodín dôverných rozhovorov s novinárom Seánom OʼHaganom a poctivo hľadá odpovede na otázku, čo je skutočnou hnacou silou Cavovho života a tvorby. Rozhovory sa dotýkajú tém ako viera, umenie, hudba, sloboda, žiaľ či láska. Otvorene rozoberajú život Nicka Cava od detstva až po súčasnosť, jeho lásky, pracovnú etiku aj dramatickú premenu, ktorou v posledných rokoch prešiel.

Vypočujte si úryvok.
Číta Boris Farkaš:

Viera, nádej a masaker je to kniha o hudbe, filme, o tvorbe ako takej, živote, viere, slobode, láske aj smútku. Nick Cave v nej otvorene hovorí o detstve, pracovnej etike a inšpirácii, o dramatickej premene, ktorou v posledných rokoch prešiel, ale napríklad aj o pandémii covidu, či strate dvoch synov, Arthura.
Povinná jazda pre všetkých fanúšikov Nicka Cavea – pri čítaní budete dojatí, inšpirujú vás mnohé jeho myšlienky, budete obdivovať jeho kreativitu. Je to kniha o živote a smrti, o viere i beznádeji.

Nick Cave sa aktívne venuje hudbe vyše štyridsať rokov a verejnosti je najznámejší ako skladateľ a spevák skupiny Nick Cave & The Bad Seeds. Cavova tvorba zahŕňa široký repertoár umeleckého vyjadrenia, kam patrí komponovanie filmovej hudby, tvorba keramických figúrok a písanie románov. V posledných rokoch prostredníctvom svojej webovej stránky The Red Hand Files a vystúpení s hovoreným slovom skúma možnosti hlbších a bezprostrednejších vzťahov s fanúšikmi.

Seán OʼHagan urobil za posledné štyri desaťročia rozhovory s množstvom významných výtvarných umelcov, spisovateľov a hudobníkov. V súčasnosti píše články o fotografii aj o ďalších témach pre The Observer a The Guardian.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.