Kým pravda vyjde najavo

Napísal Mário Gešvantner, Lindeni 17. jún 2023

Kniha o tom, čo by ste chceli zmeniť vo svojej budúcnosti. Čo by ste zmenili vo svojej minulosti? Nad tým sa zamýšľa japonský spisovateľ Tošikazu Kawaguči, tvorca magickej kaviarne Funiculi Funicula, ktorej návštevníci majú možnosť vrátiť sa späť.

lindeni_170623

Prvá kniha z tohto tajomného priestoru s názvom Kým vychladne káva zaujala čitateľov po celom svete, Slovensko nevynímajúc, teraz vychádza vo vydavateľstve Lindeni v preklade Beáty Hornej novinka Kým pravda vyjde najavo.

Pravidlá v nevšednej kaviarni sú striktné. Môžete sa stretnúť iba s ľuďmi, ktorí už kaviareň niekedy v minulosti navštívili. Nech urobíte čokoľvek, prítomnosť tým nezmeníte. Pri pobyte v minulosti sa z miesta nesmiete vzdialiť. Váš čas v minulosti sa začína naliatím kávy a končí sa, keď káva vychladne. A tam sa čudesné pravidlá ešte nekončia. Napriek tomu sa nájdu ľudia, ktorí, keď sa o tejto možnosti dopočujú, rozhodnú sa využiť ju. Kniha Kým pravda vyjde najavo ponúka hneď štyri príbehy ľudí, ktorí sa o cestu v čase pokúsili, a ich dojemné rozuzlenie. Tentoraz sem zavítajú štyria muži, ktorí by urobili čokoľvek, aby sa ešte raz a naposledy stretli so svojimi blízkymi. Spájajú ich štyri milosrdné lži, ktoré použijú, aby ochránili svojich milovaných.

„Najlepšia terapia je pozrieť sa na minulé udalosti inak. Kawagučiho optimistické príbehy sú také milé, že ku káve nepotrebujete žiaden cukor. Je však ľahké byť cynickým, oveľa zriedkavejšie je stretnúť sa s príbehmi, ktoré sa končia skutočnými slzami radosti. Ako Kawaguči opakovane nalieha, musíš sa snažiť byť šťastný," napísali o knihe v New York Times.

„Všetky štyri príbehy sú veľmi citlivé a  brnkajú na čitateľovu emotívnu strunu. Áno... sú smutné, ale na druhej strane, depku vo vás nevyvolajú. Skôr budete premýšľať nad tým, za kým by ste sa do minulosti vrátili vy sami,“ zamysleli sa na webe Budiskniha.cz.

Japonský spisovateľ Tošikazu Kawaguči sa narodil v roku 1971 v meste Ibaraki v prefektúre Osaka. Pracoval ako scenárista a režisér divadelného spolku a dodnes je v čele divadelnej skupiny 1110 Produce. Medzi jeho najznámejšie hry patria: Pár, Pieseň západu slnka a Rodinný čas. Jeho beletristický debut Kým vychladne káva (v slovenčine vyšla v Lindeni v roku 2021) vznikol podľa rovnomennej hry, za ktorú so svojou divadelnou skupinou získal v roku 2013 hlavnú cenu Suginamského divadelného festivalu. Kniha bola nominovaná na literárnu cenu japonských kníhkupcov v roku 2017.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.