Treba vypátrať, kto je Sedmička! Špionážne krimi Agathy Christie

Napísal Milan Buno, knižný publicista 04. december 2022

Aj v tejto knihe sa s vami Agatha Christie pekne pohrá. Napätie, dobrodružstvo, rozmotávanie klbka tajomstiev, vraždy, k tomu potrebná dávka humoru, autentický anglický vidiek...vychutnajte si nové vydanie skvelej špionážnej detektívky Tajomstvo Siedmich ciferníkov.

ss_041222

Bohatí manželia Cooteovci, ktorí si na dva roky prenajali sídlo Chimneys, sa radi obklopujú mladými ľuďmi, a tak si doň na pár dní pozvú skupinku priateľov. Jeden z mládencov, Gerry Wade, má veľké problémy s ranným vstávaním, a tak sa ostatní rozhodnú, že si z neho poriadne vystrelia: v noci mu do izby  dajú osem budíkov a nastavia ich tak, aby prvý zazvonil o pol siedmej.
Na druhý deň ráno však budíky napriek ohlušujúcemu rinčaniu Gerryho z postele nevytiahnu, v tom čase je už totiž mŕtvy. A jeden budík chýba.

Vyšetrovania podozrivého úmrtia zdravého mladého muža sa ujíma polícia, no ani Gerryho kamaráti nezaháľajú. Pátranie ich privedie na stopu záhadných Siedmich ciferníkov a zdá sa, že práve toto tajomné pomenovanie bude kľúčom k objasneniu prípadu. Amatérski pátrači sa však musia mať na pozore, najmä keď dôjde k ďalšej vražde…

Záhada Siedmich ciferníkov vás bude baviť, aj keď tam nie je Hercule Poirot, či slečna Marplová. Je to totiž zručne napísaná detektívka so špionážnym pozadím, výborne premyslená a s prekvapivým záverom, na aké sme u Agathy Christie zvyknutí. Možno vám spočiatku bude chvíľočku trvať, kým sa zorientujete v postavách, ale potom to už ide ako po masle.

Dokonalá zápletka, ktorá má medzinárodné a ekonomické pozadie. Postupne rozmotávanie klbka tajomstiev. Anglický vidiek a panstvo Chimneys. Žiadne litre krvi, ktoré by zovšadiaľ tiekli a staré dobré pátranie po stopách, bez nejakých moderných technických vymožeností. Presne tak to máme u kráľovnej detektívok radi.
K tomu si pridajte typický anglický humor, duchaplné dialógy, britský spôsob života, autentická doba  a dostanete napínavé krimi s prekvapivým záverom.

Záhadu Siedmich ciferníkov napísala Agatha Christie v roku 1928 a cítiť v nej, že už je v lepšom období, že si viac verí. Predošlé knihy Veľká štvorka a Záhada Modrého vlaku totiž písala v ťažkej dobe manželskej krízy a rozvodu.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.