Stopy na ceste - ukrajinský bestseller

Napísal Familium 06. november 2022

Román Stopy na ceste je bestseller ukrajinského autora Valerija Markusa. Prvýkrát vyšiel v roku 2018 a dočkal sa už viac ako desiatich vydaní.  Je považovaný za jedno z najlepších umeleckých diel, ktoré spracováva tému vojny na Ukrajine. 

familium_0611229

O knihe...

Valerij Markus rozpráva svoj autentický, pútavý a zároveň surový príbeh mladého muža, ktorý vyrastá na Ukrajine po rozpade Sovietskeho zväzu v ťažkom období deväťdesiatych rokov. Jeho kroky vedú do ukrajinskej armády, ktorá v tom čase trpí post sovietskymi stereotypmi, byrokraciou a polo feudálnymi vzťahmi medzi dôstojníkmi a vojakmi. Keď je Krym v roku 2014 anektovaný ruskou armádou, hlavný hrdina je ako výsadkár poslaný so svojou vojenskou jednotkou bojovať na východnú Ukrajinu. Tam je konfrontovaný s krutou a ťažko pochopiteľnou realitou vojny.

Autor dokáže udržiavať čitateľov v napätí a príbeh sa pred našimi očami odvíja ako film. Ponúka nebezpečenstvo aj úľavu, skutočnú realitu a silné emócie. Ide o veľmi živú knihu, ktorá neprináša iba text, ale tiež možnosť vidieť na vlastné oči, čo sa na východnej Ukrajine odohráva počas vojny. Kniha totiž obsahuje takmer 60 QR kódov, ktoré za pomoci fotografií a videí prenesú čitateľov medzi skutočné osoby a udalosti na fronte. Poznáte, ako vyzerajú ubikácie vojakov, ako sa ukrajinskí vojaci vo voľných chvíľach bavia, uvidíte vojenskú techniku, zábery z boja, ale napríklad aj skutočný list od dievčaťa, ktorý vojakovi prišiel na front. 

Kniha vám tak prinesie silnú skúsenosť dramatických udalostí, ktoré čitateľ môže prežiť takmer ako očitý svedok. Emócie sa prelínajú s faktami, neuveriteľné príbehy každého jednotlivého vojaka s novodobým bojom ukrajinského národa ako celku za slobodu a dôstojnosť.

Valerij Markus (*1993) je ukrajinský výsadkár, armádny kronikár, bloger a cestovateľ, veterán rusko-ukrajinskej vojny. Zúčastnil sa bojov o mestá Slovjansk a Debalceve, Kramatorsk a Šachtarsk v Doneckej oblasti. Autor príspevkov a videí na Facebooku a Youtube, predovšetkým o udalostiach z vojny na Donbase. V súčasnej dobe opäť bojuje proti Rusom za slobodu Ukrajiny.

Zdroj foto: Familium

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.