Náhľad do života hrdinu modernej a nezávislej Ukrajiny

Napísal Albatros Media SK, Lindeni 05. september 2022

V priebehu posledných troch rokov sa Volodymyr Zelenskyj túžil stať prezidentom mieru. Namiesto toho sa musel stať prezidentom vojny. Kniha renomovaného ukrajinského novinára Serhija Rudenka, ktorej posledné kapitoly vznikali v kryte počas ruského bombardovania.

am_sk_lindeni_5922

Popisuje Zelenského cestu na politické výslnie, jeho početné víťazstvá aj pády. Predstavuje muža, ktorý sa ujal najvyššieho úradu v krajine bez akejkoľvek politickej skúsenosti a Ukrajincom sľúbil, že ich vlasť od základov zmení. Muža, ktorý sa ako hlava štátu obklopil svojimi blízkymi a na dôležité politické posty dosadil vlastných ľudí. A v neposlednom rade tiež človeka, ktorý sa postavil ruskému diktátorovi Vladimirovi Putinovi a viedol Ukrajincov do boja proti okupačným vojskám cudzej mocnosti.

Rudenko sa nesnaží Zelenského vykresliť ako hrdinu – práve naopak. Ukazujeho ako politika z mäsa a kostí, ktorý sa dopustil mnohých chýb, ale v kritickej chvíli našiel odvahu čeliť zlu.
Kniha Volodymyr Zelenskyj. Muž, ktorý píše dejiny vychádza v preklade Vity Jamborovej.

"Portrét Serhija Rudenka je jedným z prvých ucelených pokusov zachyť príbeh človeka, ktorý ako by ušiel z filmového scenára do skutečného sveta. V krátkych epizódach vykresľuje politika, ktorého rating po šokujúcom víťazstve vo voľbách padal strmo dole, robil chyby a vyvolával sklamanie. Nakoniec sa z hodiny na hodinu stal vojnovým prezidentom, ktorý sa postavil Putinovi. Netušíme, ako sa vyvinie príbeh Zelenského a spolu s ním aj osud jeho krajiny. Rudenkova kniha je zaujímavým náhľadom do života hrdinu modernej a nezávislej Ukrajiny. Je to však príbeh s otvoreným koncom.“
Mirek Tóda, reportér Denníka N

"Vo svojom živote som sa snažil robiť všetko pre to, aby sa Ukrajinci smiali. To bol môj cieľ. Odteraz urobím všetko, aby Ukrajinci prinajmenšom neplakali." - Volodymyr Zelenskyj

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.