Reedícia klasiky škandinávskej detskej literatúry s novými obálkami

V severských krajinách je fínska, po švédsky píšuca autorka Tove Jansson rovnako slávna ako Astrid Lindgrenová. Na jej knihách vyrástli mnohé generácie detí a je nám potešením, že ich môžeme vydávať v slovenčine.

slovart_160122

Pôvabné príbehy zo života Muminov – zvláštnych bytostí, ktoré sa síce podobajú na zvieratká, no majú ľudské vlastnosti – vydávame v reedícii s novými obálkami.

Deti ich aktuálne môžu poznať aj z animovaného seriálu, ktorý RTVS vysiela pod názvom Údolie Muminovcov. Koncom roka prišla do kníhkupectiev kniha Otecko píše pamäti, v januári vydávame Neviditeľné dieťa a vo februári sa séria rozrastie o titul Otecko a more. Všetky knihy vychádzajú v preklade Zuzany Drábekovej.

Spisovateľka a maliarka Tove Jansson (1914 – 2001) si svojimi knižkami o malých, trochu tajomných bytôstkach – muminoch získala čitateľov v mnohých krajinách sveta. Za svoju literárnu tvorbu pre deti dostala veľa medzinárodných ocenení – aj to najvyššie – Medailu Hansa Christiana Andersena. Všetky knihy série o Muminoch autorka aj sama ilustrovala.

Tove Jansson sa preslávila knihami pre deti, ale písala aj pre dospelých, napríklad čiastočne autobiografický román Dcéra sochára alebo zbierku poviedok Cestovať naľahko (vyšlo v češtine). Autorka pracovala aj ako karikaturistka v satirickom magazíne, kde počas druhej svetovej vojny tvorila angažované protifašistické obrázky. Jansson ilustrovala napríklad aj švédske vydanie Hobita alebo Alice v krajne zázrakov. Ako maliarka vystavovala na viacerých samostatných výstavách a podieľala sa aj na vzniku divadelných hier podľa svojich textov.

Preneste sa teraz už sami do vzdialenej severskej krajiny, kde na vás čaká Mumintroll, Snusmumrik, Bizam i Snorko, aby ste sa spolu vydali na napínavú a dobrodružnú cestu...

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.