Ľubomír Feldek oslávil 85. narodeniny, knižný október priniesol až dva jeho tituly

V sobotu 9. októbra oslávil úctyhodné 85. narodeniny Ľubomír Feldek, významný slovenský dramatik a básnik. Počas svojho umelecky plodného života, ktorý ovplyvnili aj politické represie bývalého režimu, napísal mnoho divadelných, rozhlasových či televíznych hier.

Niektoré z nich vyšli aj knižne. Je tiež autorom viacerých básnických zbierok pre dospelých a predovšetkým zbierok modernej poézie pre deti. Vo Vydavateľstve SLOVART mu tento mesiac, v ktorom oslavuje krásne životné jubileum, vyšli až dva tituly.

slovart_feldek

Prvým z nich je veršovaná rozprávka Hra pre tvoje modré oči. V čase, keď Ľubomír Feldek napísal túto detskú knižku s prívlastkom osudová, mal len 20 rokov.

„Pravdepodobne každý umelec, nielen Beethoven, má jedno dielo, ktoré nazýva osudovým. Mojou osudovou sa stala Hra pre tvoje modré oči napísaná 30. 11. 1957. Vo chvíli, keď kniha opúšťala tlačiareň, bolo o jej osude rozhodnuté a 10 000 exemplárov putovalo rovno do šrotu. Stala sa obeťou cenzúry − režim ju označil za ideologicky neprijateľné dielo. Podarilo sa zachrániť iba niekoľko kusov − stala sa z nich zberateľská rarita,“ povedal o knihe Ľubomír Feldek.

Po viac ako 60 rokoch vychádza s pôvodnými ilustráciami Miroslava Cipára vo Vydavateľstve SLOVART.

Druhým októbrovým titulom je Hop alebo trop (Rozhovor s dramatikom), kniha rozhovorov dcéry s otcom. Fotografka Anna Lara je jednou zo štyroch dcér Ľubomíra a Oľgy Feldekovcov, ktorá dlhé roky žije a tvorí v Prahe.

Rozhovory v knihe sú najmä o práci Ľubomíra Feldeka ako básnika, spisovateľa, dramatika, prekladateľa, ale nielen o tom. Je o inšpiráciách, tých ľudských aj tých literárnych. O ľuďoch, ktorí v jeho profesionálnej kariére zohrali dôležitú úlohu, aj o radosti z tvorby, o láske k divadlu aj o tej najdôležitejšej láske k rodine. Ide aj o zaujímavý prierez tvorby významnej postavy našej kultúry na pozadí meniacej sa doby.

„Narodil som sa v dobe, keď sa už slovenskí spisovatelia nerodili v rodných chalúpkach. Do žilinskej pôrodnice som sa prišiel narodiť z neďalekého Púchova, tam som bol počatý. Tam si môj otec, sudca, našiel nie len svoje prvé pôsobisko, ale aj manželku. Po mojom príchode na svet mi vraj podal ruku a predstavil sa mi. Ja som na to niečo zamrnčal,“  úryvok z knihy.

Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

O autorovi:

Ľubomir Feldek (1936) je slovenský básnik, prozaik, dramatik a prekladateľ. Narodil sa v Žiline, na Vysokej škole pedagogickej v Bratislave vyštudoval slovenský jazyk a literatúru, kde už počas štúdia začal pracovať ako redaktor vo vydavateľstve Mladé letá. Odtiaľ musel na základe politických perzekúcií odísť. Je vnímaný ako jeden z popredných predstaviteľov generácie autorov, ktorá v 60. rokoch konštituovala modernú slovenskú literatúru pre deti a mládež. Okrem vlastnej tvorby sa venoval aj prekladom z modernej svetovej poézie a klasických dramatických diel. Je držiteľom niekoľkých literárnych ocenení, ako napr. Cena Ivana Krasku, Zápis na čestnú listinu Hansa Christiana Andersena, či Krištáľové krídlo v kategórii publicistika a literatúra za preklady literárnych diel, tvorbu a organizáciu literárneho života. Podieľal sa na založení hnutia Verejnosť proti násiliu. Jeho manželkou je spisovateľka Oľga Feldeková.

Vo Vydavateľstve SLOVART mu vyšli aj tieto knihy: Veľká kniha slovenských rozprávok (2020), ktorú zdobia ilustrácie Petra Uchnára a kniha fotografií Karola Kállaya s názvom Alexander Dubček (2009). Ľubomír Feldek v nej spracoval spomienky na rok 1968 a 1989.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.