Príbehy zo zvláštnej slovenskej každodennosti

Dovoľte, aby sme vám predstavili nové knihy dvoch finalistov literárnej ceny Anasoft litera – Vandy Rozenbergovej a Juraja Kováčika – ako aj autorku Vladimíru Galkovú, ktorej vo Vydavateľstve SLOVART vychádza prvá kniha.

slovart_171021

Príbeh knihy Zjedol som Lautreca Vandy Rozenbergovej pôvodne vznikol ako poviedka, ktorej ústredná téma bola vzťah hlavného hrdinu s matkou a neskôr ho rozvinula v románe. Ako hovorí autorka v rozhovore pre Magazín o knihách: „Pre mňa je kľúčový vzťah matka – syn. To, čo je medzi nim, to čím sa on vzďaľuje od rovesníkov, a to, čo mu matka svojou výchovou spôsobuje.“

Autorka charakterizovala svoj román aj ako „emotívnu mapu 25-ročného muža“. Ako už naznačuje názov s menom slávneho autora v nadpise, v knihe je množstvo odvolávok na dôležité diela výtvarného umenia, ale aj hudbu a filmy, ktoré nás nezameniteľne formujú.

Druhou líniou knihy Zjedol som Lautreca je zločin: hlavný hrdina Bubi a jeho mama Lasička riskujú životy najbezbrannejších. To, čo robia, je pravdepodobne na hranici zákona a morálky – ale možno nie. Kresby Vandy Rozenbergovej sú tentoraz nielen na obálke, ale aj ako ilustrácie v knihe.

Do života hlavného hrdinu, spisovateľa Jošuu, v novom románe Tri tornáda Juraja Kováčika vstúpi živelná katastrofa, ktorá obráti jeho život naruby. Podobnosť s nedávnymi udalosťami v Českej republike je náhodná, no neprehliadnuteľná.

„Tri tornáda sa odohrávajú v čase, keď už dávno neplatí, že človek má všetko v rukách, takže dnes. Planéta sa mení pred očami, odhaľuje svoje skryté sily a nebezpečné tajomstvá, aby sme si uvedomili, aká je naša civilizácia krehká,“ napísal v recenzii Denis Mačor z portálu medziknihami.sk. Autorom ilustrácie na obálke je výtvarník Paľo Čejka.

Publikácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Titul Vzduchobrodci Vladimíry Galkovej je príbehom dvoch kamarátok a mladého chlapca, ktorý sa začína ako ideálny dovolenkový pobyt, no nemusí dopadnúť podľa ich predstáv. Cez bezstarostné poflakovanie po Prahe, pretkané stretnutiami s bizarnými postavičkami, po pár dňoch začínajú presvitať osamelosť a rany z minulosti, ktoré nedokáže prekryť ani rozmarná paráda hotelovej izby.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.