Prvé školské lásky a túžba po psíkovi v nových ilustrovaných detských tituloch

Vydavateľstvu SLOVART pribudli do portfólia dve nové ilustrované beletrie pre deti vo veku 9 až 12 rokov od známych slovenských autoriek. V knihe O chlapcovi, ktorý rozumel psom autorka Gabriela Futová rozpráva príbeh nielen o psoch, ale aj o zbabelosti, hryzení svedomia, odvahe a neistote a nezištnej láske.

slovart_deti_821

Mať psa je snom mnohých detí. Nie však nášho hlavného hrdinu. Psa mal a veľmi ho ľúbil, ale odkedy odišiel, žiadneho iného nechcel. Lenže potom stretol Jetyho. A Jety sa rozhodol, že chce jeho. Bránil sa, ale Jety spustil lavínu udalostí, ktorá ho strhla so sebou.

Táto knižka je o tejto lavíne, o detských emóciách a dobrodružstvách, ale hlavne je o psíkoch. Ilustrátor Viliam Slaminka, známy komiksovou tvorbou, obohatil knihu o svoje pestré kresby.  

Gabriela Futová predstaví novinku prvýkrát v sobotu 24. júla na Punktíku – festivale detskej knihy v košickej Tabačke.

Do deväťročnej Laury sa v knihe Modré srdce s kečupovým fľakom vcítila autorka Marta Hlušíková a prežíva s ňou priateľstvá, nepriateľstvá a prvú lásku. Čiernobiele ilustrácie, ktorými Alexandra Just ozvláštnila tuto detskú knihu, ju odľahčujú humorom a ľahkosťou.

Deväťročná Laura má najväčšiu nohu v triede, geniálneho malého brata, dve namyslené nepriateľky a jednu super kamošku. Okrem toho Laura ako jediná dostane od Lukiho modré srdce. Každý iný chlapec by jej daroval srdce červené, a nie modré zašpinené od kečupu. Napriek tomu všetkému je Laura dievča ako každé iné – raz sa trápi a raz smeje. To je asi u zaľúbených dievčat normálne.

Obe publikácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. 

O autorkách

Gabriela Futová, autorka detských kníh po absolvovaní gymnázia v Prešove vyštudovala odbor žurnalistika na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Od roku 2002 je metodičkou pre prácu s deťmi a mládežou v Knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove a vedúcou pracovnej skupiny so zameraním na prácu s deťmi a mládežou zriadenej Slovenskou národnou knižnicou v Martine. Žije v Prešove. Vo Vydavateľstve SLOVART vydala tieto knihy pre deti - Nototo a strašidelná škola Elvíry Múdrej (2015) a spolu s Katarínou Škorupovou Hups, Rups a Šups (2018).

Marta Hlušíková, autorka detských kníh, odbornej literatúry a poézie, vyštudovala slovenský jazyk a latinčinu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Najskôr pôsobila ako redaktorka v Archeologickom ústave SAV v Nitre, odkiaľ potom prešla do učiteľstva. Ako pedagogička vyučovala slovenský jazyk, literatúru a latinčinu v Banskej Štiavnici a na viacerých školách v Rimavskej Sobote, kde učí doteraz. Poéziu, prózu aj drámu aktívne publikuje od roku 1989. Prispievala do literárnych periodík Slovenské pohľady, RAK, Knižná Revue a do časopisov pre deti vrátane Včielky, Zorničky a Slniečka. Jej texty boli zaradené do učebníc pre základné a stredné školy a spolupracuje aj so Slovenským rozhlasom. Vydala množstvo kníh pre deti a mládež, z ktorých vyšli štyri vo Vydavateľstve SLOVART - Až raz budem kapitánom (2015), Môj dedko Rýchly šíp (2013), ktorá bola ocenená ako Najkrajšia detská kniha jesene 2013 a Najkrajšia kniha Slovenska za rok 2013, Žiaden káčer navyše (2017) a Aprílová brada a iné švihnuté básne (2019).

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.