Dobrodružné dejiny Slovenska v dvoch nových knihách pre mladých čitateľov

Pri letných potulkách po Slovensku určite narazia rodičia s deťmi na veľa zaujímavých príbehov z našich dejín. Pre malých a veľkých nadšencov histórie nedávno vyšli dve skvelé publikácie. 

Do edície Naše hrôzyplné dejiny pribudla nová kniha Víťazstvá a prehry 1918-1945, ktorá sa – ako napovedá názov – venuje osudu Československa od jeho vzniku až po jeho rozpad. Autor opisuje nový štát ako „dieťa“ Čechov a Slovákov a čitatelia ho na stránkach knihy spoznajú od detstva až po dospelosť. Československo trpelo večnými spormi politikov oboch národov, ale aj nevraživosťou susedov. Nebolo vždy domovom pre všetkých svojich občanov a skončilo počas virvaru počas druhej svetovej vojny. Aj pri opisovaní tragických udalostí a neľahkých ľudských osudov sa autorovi R. Beutelhauserovi a ilustrátorke K. Slaninkovej podarilo do textu a obrázkov dostať vtip a porozprávať udalosti dramatických rokov s nadhľadom.

slovart_war_821

Ďalšou publikáciou v edícii Stručné dejiny Slovenska pre mladých čitateľov je novinka od debutujúceho autora Romana Mocpajchela Bitky a bojisk‎á. Kniha približuje dvadsať bitiek a vojenských udalostí, ktoré ovplyvnili ďalší vývoj našich dejín. O fantastické ilustrácie, ktoré potešia deti aj dospelých, sa postaral František Hříbal.

Pri každej bitke sú uvedené základné informácie – kde a kedy sa konala a medzi kým, koľko vojakov sa na nej zúčastnilo, aké boli straty a prečo je dôležitá. Nasleduje uvedenie do širších súvislostí a opis bitky. Záver každej kapitoly približuje významné osobnosti, dobovú vojenskú taktiku a ďalšie zaujímavosti.

Ako píše v predslove Juraj Červenák, „výber najvýznamnejších konfliktov a bitiek v dejinách Slovenska rozpráva zaujímavé a poučné príbehy, ponúka prehľad pozoruhodných dobových osobností a prináša svedectvo o tom, že naše územie v priebehu celých ľudských dejín nikdy ´nespalo za rohom´, ale neustále bolo javiskom udalostí, čo ovplyvňovali v‎ývoj celej Európy, ba i sveta.“

Obe publikácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

O autoroch a ilustrátorke/ilustrátorovi

Róbert Beutelhauser je učiteľom dejepisu na jednom z bratislavských gymnázií, ktorý hovorí, že dejiny by sme mali spoznávať cez dejiny svojej rodiny, respektíve svojho bydliska.

Katarína Slaninková je výtvarníčka na voľnej nohe a keď dokončila obrázky do knihy Víťazstvá a prehry, tak sa jej konečne prestalo snívať o partizánoch, granátoch a bojoch na fronte.

Roman Mocpajchel sa už od detstva zaujíma o vojenské dejiny a ako publicista sa venuje ich popularizácii. S rodinou žije v Budmericiach.

František „Frenky“ Hříbal je vyštudovaný archeológ, v súčasnosti ilustrátor a grafik. Tvorí knižné obálky, plagáty a ako ilustrátor spolupracoval na niekoľkých knihách pre mládež.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.