Domáce SPA pre chlpáčov

Napísal Jana Naščáková 03. október 2024

Štvornohí miláčikovia sú neodmysliteľnými členmi domácnosti, ktorí si za svoju lásku zaslúžia patričnú starostlivosť. Psí wellness sa teší čím ďalej väčšej obľube, ale častokrát býva dostupný len vo väčších mestách a za nemalé peniaze.

1_vileda_1024

Prečo si to nezjednodušiť a nepripraviť si takéto kúpele doma? Možno by ste sa divili, ale takáto domáca procedúra môže byť príjemnou očistou aj pre zbytok domácnosti, keďže interakcie s psíkmi majú terapeutické účinky. Hranie, mojkanie sa a starostlivosť o miláčika znižuje hladinu stresu a úzkosti.

Ešte, než s celou procedúrou začnete, vytiahnite svojho psíka na poriadnu prechádzku alebo výcvik. Tým ho unavíte a podporíte jeho fyzickú kondíciu a myseľ. Potom už môžete otvoriť brány domáceho wellness, ktoré by malo začať v kúpeľni. Psíci si na tečúcu vodu musia najprv zvyknúť, preto odporúčame ich na sprchu učiť už od šteniatka a po kúpeli ich odmeniť nejakou dobrotou.

Pri výbere šampónu sa vyvarujte príliš voňavým produktom s chemickými látkami. Dajte prednosť hypoalergénnym šampónom na prírodnej báze, ktoré srsť budú hydratovať. Je dobré používať kozmetiku určenú pre psy. Vybrať si môžete produkty na bielu, dlhú či lesklú srsť. V prípade šteniatok a mladých psíkov vsaďte na špeciálne šampóny pre šteniatka, ktoré sú šetrnejšie k ich pokožke. Tí ktorí do psej kozmetiky toľko peňazí investovať nechcú môžu skúsiť detské šampóny a mydlá, ktoré nie sú tak agresívne ako bežné šampóny pre dospelých.

Prevencia kožných problémov

Po „kúpeli“ psíka poriadne osušte, aby ste predišli prípadnému zápachu srsti alebo možným kožným problémom. Naviac zamedzíte mokrej podlahe po celom dome. Tie najlepšie ručníky pre zvieraciu srsť sú z mikrovlákna„Ich mäkký materiál vodu rýchle vstrebá a zároveň rýchle uschne. Špeciálna vaflová štruktúra jemne odstráni nečistoty z labiek a srsti,“ vysvetľuje Adina Skálová z Viledy. 

Osuškou psíka jemne utrite, labky a ušká si nechajte nakoniec. Ak máte dlhosrstého chlpáča, ešte ho dosušte fénom. Aj s ním však začínajte pomaly a postupne. Niektoré plemená môžu byť plaché, a tak ich hrdinstvo vždy odmeňte maškrtou. Dlhosrsté plemená, ako je maltezáčik či afganský chrt, je potrebné pri fénovaní zároveň česať, aby sa ich srsť nezastrapatila. Aj v tomto prípade sa vyplatí investovať do špeciálnej psej kozmetiky. Siahnite po kondicionéroch určených pre dlhú srsť. Nielen, že sa jednoduchšie rozčeše, ale používanie týchto produktov zároveň pomáha predchádzať plstnateniu.

2_vileda_1024

PET ručník od VILEDY. Je z mikrovlákna a dá sa vyprať na 60 stupňov. 

Srsť je perfektne pripravená na zastrihnutie

Vo chvíli, kedy je psík vykúpaný a vysušený, je ideálna príležitosť ho rovno aj ostrihať, keďže srsť nebude strapatá, a preto nutne nebudete potrebovať nožničky. Strojčekom začnite stíhať na hlave, od líčok, smerom k ňufáku. Držte ho smerom k lebke a postupujte pomaly a starostlivo, čím vytvoríte peknú líniu. Pokračujte ku krku, telu, labkám, a nakoniec upravte chvostík. U labiek nezabudnite i na priestor medzi vankúšikmi. A rovnako ako u kaderníka, aj vy by ste mali srsť hneď po strihaní upratať, aby ste si neporiadok zbytočne nerozťahali. Vyberte si špeciálnu metlu s gumovými štetinami, ktoré priťahujú a zhromažďujú chlpy vďaka elektrostatickej sile.

Jednu pedikúru, prosím!

Vonkajší psíci, ktorí trávia mimo domov veľa  času, s prerastaním pazúrikov problémy nemávajú. Zvlášť v meste, kde sa pohybujú na tvrdom povrchu, ktorý pôsobí ako brusný materiál. Ak však máte doma tú druhú skupinu milujúcu teplo domova a predovšetkým pohovky, je čas na dôkladnú pedikúru! So zastrihovaním je najlepšie začať už u šteniatka, keďže si na to psík zvykne a bude mu to pripadať ako bežná procedúra. Na začiatku je dobré dať prednosť pilníku pred nožničkami, aby si na kontakt s pazúrikom zvykol. Pri pravidelnom strihaní doma odporúčame skracovať maximálne pár milimetrov.

Masáž  na záver  

Na záver môžete svojho miláčika potešiť krátkou masážou. Špičkami prstov krúživými pohybmi jemne masírujte svaly okolo chrbtu od miesta nad lopatkami až k chvostíku a späť. Podobne pokračujte v oblasti krku. Masáž zakončite hladkaním. Celú procedúru môžete zároveň spojiť so starostlivosťou o srsť pomocou masážnej kefy a po skončení mu ešte dopriať dobrotu.

Masáž však nemusí byť pre každého. Nie všetkým psíkom sa to musí páčiť. Ak uvidíte, že váš chlpáč vykazuje známky nepohody, s masážou radšej prestaňte. Vy ho predsa poznáte najlepšie, tak mu doprajte len to, čo má skutočne rád.  

TIP: Rýchle a jednoduché upratovanie po domácich miláčikoch s Viledou

Vileda síce neporiadku zabrániť nedokáže, vie však s chlpmi rýchle a efektívne zatočiť! Nové produkty špeciálne vyrobené pre štvornohých miláčikov obsahujú uterák z mikrovlákna, elektrostatickú kefu a Pet metličku. Stavte na túto kombináciu a zatočte tak s chlpmi na podlahe, sedačke či v posteli!

Mäkký Vileda Pet Pro uterák z mikrovlákna rýchle a účinne vyčistí labky aj srsť vášho miláčika a zároveň ich vysuší. Vďaka špeciálnej vaflovej štruktúre odstraňuje nečistoty jemne. Ručník má vysokú absorpciu a je rýchloschnúci. Je možné ho prať do 60 °C, takže je vždy pripravený k ďalšiemu použitiu! O samotné chlpy sa potom postará Pet kefa a jej mäkké gumené štetiny, ktoré elektrostatickým pôsobením priťahujú chlpy domácich miláčikov z akýchkoľvek mäkkých povrchov v dome, vrátane kobercov a ťažko dostupných miest. Po použití stačí opláchnuť pod tečúcou vodou a používať znovu a znovu. Na rovnakom princípe funguje aj posledná novinka, ktorou je metlička s gumovými štetinami. Je vhodná pre všetky typy podláh vrátane kobercov, pričom sa ľahko sa dostane aj do rohov.

3_vileda_1024

Nechajte Viledu zatočiť s chlpmi po domácich miláčikoch aj u vás doma!

Pre viac informácií navštívte https://www.vileda.sk/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.