Búrky majú vplyv na ľudský organizmus. Kedy dávať pozor a čo pri búrke (ne)robiť?

Napísal Kristína Chudá 18. júl 2024

Možno aj vy patríte medzi jedincov, ktorým búrky nerobia dobre. Ste unavení, je vám mdlo a máte problémy s dýchaním. Obzvlášť kardiaci, astmatici a chroniky chorí ľudia by na seba mali dávať pozor! Čo robiť pri búrke a čomu sa naopak vyhnúť?

freepik_storms_in_summer_24

Aký má búrka vplyv na ľudský organizmus?

Mnoho ľudí reaguje na búrku negatívne, či už z dôvodov fyzických alebo psychických. Môže k tomu prispievať tzv. biozáťaž 3. stupňa. Tá sprevádza extrémne výkyvy počasia, ktoré k búrkovému obdobiu bezpochyby patria. Pozor by si mali dávať najmä kardiaci, astmatici, ľudia s chronickým ochorením, starší ľudia a citliví jedinci, ktorým sa môže zdravotne výrazne priťažiť.

Chorí ľudia by mali pri búrke dodržiavať nasledujúce zásady:

-        vyhýbajte sa väčšej fyzickej námahe;

-        nešportujte;

-        snažte sa byť v psychickej pohode;

-        nekúpte a nesprchujte sa v horúcej vode;

-        zbytočne nevychádzajte von;

-        zdržujte sa v tieni av blízkosti obydlia;

-        necestujte na dlhé vzdialenosti.

Čo nerobiť pri búrke a čo naopak áno?

-        Nevychádzajte von.

-        Pokiaľ vás búrka prekvapí vonku, vyhľadajte úkryt. Bezpečným úkrytom sú najmä väčšie budovy (najlepšie s bleskozvodom).

-        Ak ste v prírode, potom sú ideálne husté lesy, nižšie porasty či úzke údolia. Vyhýbajte sa osamelým stromom, okraji lesa, previsom nízkych skál, nízkym staveniam bez bleskozvodu (lesným chatkám) a väčším objektom s narušenou statikou (polorozpadnuté hájenky), kde hrozí zrútenie.

-        Vyhýbajte sa otvorenému terénu, vyvýšeným miestam, železným konštrukciám (stĺpom elektrického vedenia), osamoteným stromom a vodným plochám. Nikdy nestojte opretie o skalu alebo stenu.

-        Ak ste na rozľahlej holej planine bez možnosti úkrytu, zostaňte na mieste – v podrepe s nohami a rukami pri sebe. Neľahajte si na zem, a pokiaľ je vás viac, nezostávajte v skupine.

-        Neutekajte.

-        Neprenášajte kovové predmety.

-        Ak vás zastihne búrka v aute, ste pred bleskom spoľahlivo chránení karosériou automobilu – musia byť zatvorené okná a dvere.

-        Ak ste v budove, zatvorte okná a odpojte z elektriny všetky zariadenia, ktoré majú obrazovku.

Prvá pomoc pri zásahu človeka bleskom

-        Volajte linku 155 alebo 112.

-        Skontrolujte, či postihnutý dýcha a má hmatný tep.

-        Pokiaľ nedýcha a nie je hmatný tep, zahájte vonkajšiu masáž srdca frekvenciou 100/min., popr. doplnenú dýchaním z pľúc do pľúc v pomere 30 stlačení hrudníka k 2 vdychom.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.