Od ľahučkej vločky po poriadne závažie... Viete, koľko váži sneh?

Napísal Počasie & Radar 03. február 2023

Ľahkosť snehovej vločky je kúzelná. Jedna osamotená je aj celkom neškodná. Ak ich je však dostatočné množstvo, aby vytvorili hrubú snehovú vrstvu, môžu vážiť až 800 kilogramov na meter kubický. 

1_pocasie_radar_0223

 Vysoká snehová pokrývka môže strechy zaťažiť aj váhou niekoľkých ton. Zdroj: Počasie & Radar

Nie je preto ničím výnimočným, že sa pod ťarchou snehu vyvracajú stromy, padajú elektrické stĺpy a dochádza k zrúteniu striech. Hmotnosť snehovej pokrývky sa mení nielen v závislosti od jej zloženia a veku, ale predovšetkým v závislosti od obsahu vody v nej. Obzvlášť nebezpečnou sa stáva vtedy, keď sa roztápa kvôli dažďu. Sneh nasiakne vodu ako špongia a vtedy naberá na hmotnosti. Majitelia domov by si v tejto situácii mali radšej overiť, či je ich strecha v dobrej kondícii.

Aktuálna situácia s počasím na Slovensku

Od predposledného januárového dňa sa počasie zásadne zmenilo. Intenzívne sneží dennodenne najmä na severe Slovenska v regiónoch Oravy, Liptova a Kysúc. Do konca týždňa tam lokálne pribudne spolu aj okolo 70 cm snehu. V oblasti Turca (Martin, Turčianske Teplice...) a stredného Pohronia (Banská Bystrica, Zvolen...) taktiež intenzívne sneží, leží tam už do 10 cm snehu. V piatok podvečer je tam hrozba prechodného oteplenia a s tým súvisiaceho dažďa, ktorý môže výraznejšie zvýšiť hmotnosť snehu. Na severnom Slovensku dážď vzhľadom na nízke teploty nehrozí. Východné Slovensko je naopak v závetrí Vysokých Tatier. Preto tam spadne snehových zrážok len veľmi málo – hrozba výskytu veľmi ťažkého snehu je tým pádom veľmi malá.

2_predpoved_pocasia_30223

Predpoveď počasia na piatok 3.2.2023 v aplikácii Počasie & Radar

Sledujte predpoveď počasia aj naďalej: poslúži vám na to bezplatná aplikácia Počasie & Radar. Je k dispozícii pre Android i iOS.

Ležiaci sneh je ťažší

Na začiatku svojej cesty váži jeden snehový kryštál v priemere len štyri miligramy a má priemer päť milimetrov. Snehové vločky letiace smerom nadol vznikajú z mnohých drobných kryštálikov, ktoré sa spájajú vo vzduchu. Väčšie vločky vznikajú, keď sa kryštály vďaka vode navzájom pospájajú.

Hneď ako jednotlivé snehové vločky dopadnú na stromy, strechy alebo na zem, vytvárajú súvislú snehovú pokrývku. Najnižšiu hustotu má prachová snehová pokrývka z jemných šesťcípych kryštálikov a vzduchu (približne 30 kilogramov na meter kubický). Ak tento prašan vietor rozfúkava ďalej, jemné vetvy jednotlivých kryštálikov sa rozbijú. Vzduchom naplnené dutiny v snehovej pokrývke sa zmenšujú a sneh je kompaktnejší. Potom dosiahne hustotu približne 50 kilogramov na meter kubický.

Procesy topenia urýchľujú zmeny v snehu. Hustota snehovej pokrývky sa opakovaným zmrazovaním a rozmrazovaním stále zvyšuje a v prípade starého snehu dosahuje po niekoľkých dňoch hodnoty 200 až 500 kilogramov na meter kubický. To znamená, že na streche s rozlohou len 100 metrov štvorcových môže ležať až 50 ton snehu.

 

Mokrý sneh v kombinácii s dažďom

Sneh, ktorý padá z oblohy pri teplotách okolo bodu mrazu, je mokrý a ťažký. Výsledná snehová pokrývka z takéhoto snehu má hustotu približne 200 kilogramov na meter kubický. Ak sneží nepretržite a husto, hustota snehovej pokrývky sa mení nezávisle od vetra. Spodné vrstvy snehovej pokrývky sú silne stlačené tlakom samotného novo napadnutého snehu.

Keď začne pršať, dutiny v snehovej pokrývke sa naplnia dažďovou vodou. Keďže jeden liter vody váži jeden kilogram, hmotnosť snehovej pokrývky na streche sa napríklad pri 15 litroch dažďa zvýši o 15 kilogramov na meter štvorcový. Až keď je snehová pokrývka úplne nasýtená vodou, začne dažďová voda odtekať.

Typ snehu

Približná hustota (kg/m³)

Čerstvý suchý sneh

30 – 50

Čerstvý normálny sneh

50 – 100

Čerstvý mokrý sneh

100 – 200

Starý sneh

200 – 600

Ľad

917


Rekord: Snehová vločka veľká ako medicinbal

Najväčšia snehová vločka zdokumentovaná v Guinnessovej knihe rekordov mala priemer 38 centimetrov. Nie je možné určiť, aká mohla byť jej hmotnosť, pretože o jej zložení toho veľa nevieme.

Mimochodom, snehová vločka sa na zem „rúti“ rýchlosťou približne štyri kilometre za hodinu. Ak sa pri lete na zem ďalej zväčšuje, nezrýchľuje sa, pretože musí prekonaváť čoraz väčší odpor vzduchu.


 

O nás

Tvorcom aplikácie Počasie & Radar je nemecká meteorologická spoločnosť WetterOnline, ktorá už od roku 1996 pripravuje predpoveď počasia pre celý svet s veľkým profesionálnym nasadením a osobným nadšením. Je najväčším poskytovateľom meteorologických služieb v Nemecku a prostredníctvom aplikácií aj v ďalších viac ako 30 krajinách sveta. Viac ako 130-členný tím zamestnancov spoločnosti WetterOnline sa denne stará o to, aby sa k používateľom dostala presná a spoľahlivá predpoveď počasia.

Aplikácia Počasie & Radar je na slovenskom trhu od roku 2016 a teší sa mimoriadnej obľube.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.