Zastavený čas: Príďte si pozrieť drevené i kamenné kostoly a synagógu

Napísal Paperlife 25. január 2023

Severovýchod Slovenska je nábožensky azda najpestrejším kútom Slovenska. Súvisí to hlavne s historickým vývojom, presunom území a obyvateľstva medzi rôznymi štátnymi útvarmi do ktorých územie patrilo, vysokým počtom národnostných a náboženských minorít, ale aj tradičnou náboženskou toleranciou.

Je tu vysoký počet praktikujúcich nábožensky veriacich občanov a s tým súvisiaci vysoký počet kostolov a náboženských budov, ktoré sú súčasťou kultúrneho dedičstva UNESCO. Využite aj vy nepriaznivé počasie neumožňujúce iné aktivity na návštevu niektorého z náboženských chrámov a vychutnajte si ich krásu a mystickosť. Informuje o tom Radomír Jančošek, riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Šariš-Bardejov.

,,Vyjadrením náboženskej rozmanitosti a silnej tradície je aj pravidelné požehnanie prameňov v Bardejovských Kúpeľoch na úvod kúpeľnej sezóny, ktoré vykonávajú predstavitelia 4 cirkví pôsobiacich v okrese-rímskokatolíckej, gréckokatolíckej, pravoslávnej a evanjelickej. Okrem toho v Bardejove a okolí je mnoho pamiatok na historicky početnú  a dôležitú židovskú komunitu, na čele so synagógou. V samotných Bardejovských Kúpeľoch sa pravidelne konajú bohoslužby v  rímskokatolíckom kostole Povýšenia sv. Kríža (denne) a v sezóne aj v skanzene  od mája do októbra v gréckokatolíckom drevenom chráme Ochrany Presvätej Bohorodičky, pravoslávnom drevenom chráme prenesenia ostatkov sv. Mikuláša divotvorcu a pravoslávnom chráme sv. veľkomučeníka a liečiteľa Panteleimona (www.kupele-bj.sk/volny-cas/kulturny-zivot) v Bardejove.

Pamiatky historického jadra Bardejova  zapísané v roku 2000 do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO sú natoľko významné, že kvôli nim ročne tisíce turistov navštívia toto centrum severovýchodného Slovenska. Ďalšie tisíce vyhľadávajú drevené kostolíky okolí Bardejova a Svidníka, niektoré tiež zapísané v UNESCO. Keď k tomu prirátame svetoznáme historické Bardejovské Kúpele, wellness zariadenia, skanzeny, cyklotrasy a vojenskú históriu z oboch svetových vojen vo Svidníku a okolí, výsledkom je mimoriadne atraktívny produkt cestovného ruchu severovýchodného Slovenska,“ vymenúva R.Jančošek.

Kostoly (zdroj: http://www.visitbardejov.sk/pamiatky/kostoly)

Bazilika sv. Egídia

Výstavba chrámu sa začala v polovici 14. storočia a stavba bazilikálnej časti bola ukončená v roku 1415. V období rokov 1420 až 1427 bola postavená veža chrámu. Pod vedením miestneho staviteľa Urbana došlo k ďalším úpravám a rozširovaniu stavby. Výstavba chrámu bola zavŕšená na konci 15. storočia. V roku 1580 odlial zvonolejár Ján z Tarnowa štvortonový zvon s menom Urban. V priebehu ďalších storočí chrám poškodili požiare, zemetrasenia a bombardovanie v roku 1944. Chrám prešiel mnohými stavebnými rekonštrukciami. V roku 1990 pukli oba chrámové zvony – Urban a Ján a nahradené boli zvonom Jozefom pri príležitosti vyhlásenia chrámu za Baziliku minor.

1_kat_sv_egidia_23

Gréckokatolícky chrám sv. Petra a Pavla

Postavený bol v južnej časti bývalej hradobnej priekopy (dnes Jiráskova ulica) v rokoch 1901 - 1902. Má pozdĺžny jednoloďový priestor s polygonálnym presbytériom, zaklenutý je pruskými klenbami. Hlavný oltár je z roku 1903 a ikonostas z roku 1914.

2_gr_ev_23

Evanjelický kostol

Evanjelický kostol cirkvi augsburského vyznania je klasicistický kostol v Bardejove. Bol postavený v rokoch 1798 – 1808 na ulici Dlhý rad. Chrám je vybavený neogotickým interiérom z 2. polovice 19. storočia. Bol postavený podľa podmienok tolerančného patentu Jozefa II., ktorý umožňoval protestantom postaviť si chrám, tam kde bolo 500 ľudí alebo 100 rodín. Stavba je postavená na základoch, ktoré tvoria dubové koly nabité do štrkového podložia. V zmysle tolerančného patentu bol postavený za severnou hradbou mesta.

Kostol sv. Jána Krstiteľa a kláštor františkánov

Kostol postavili okolo roku 1380 augustiniáni. Kláštor sa staval v niekoľkých etapách. V roku 1528 boli augustiniáni vyhnaní z mesta. Po požiari v roku 1534 zostal kostol opustený a kláštor slúžil ako sýpka. Neskôr ho vyžívali evanjelici a po roku 1686 keď v rámci rekatolizácie objekty prevzali františkáni, kostol zväčšili a rozšírili. Kostol je vyhľadávaným miestom mnohých turistov. Zaklenutie svätyne je gotické, hlavnej lode barokové. Vnútorné zariadenie je neogotické, časť výzdoby je baroková.

Kostol sv. Anny sa nachádza v areáli Cintorína sv. Anny v Bardejove. Pôvodná kaplnka z roku 1822 bola v 90. rokoch 20. storočia prestavaná na kostol. Pri kostole stojí kamenný pamätník z roku 1783. Pamätník bol zhotovený na počesť otvorenia dreveného mosta cez rieku Topľa. V súčasnej dobe je kostol v správe saleziánov.

Kostol Povýšenia sv. Kríža

Rímskokatolícky kostol stojí vedľa Ľudového prameňa v malebných Bardejovských Kúpeľoch. Kostol bol postavený v rokoch 1802 - 1831 a má pôdorys kríža. Rozsiahlejšia rekonštrukcia kostola prebiehala v roku 1941 a rekonštrukcia interiéru v roku 1996. Kostol je obľúbeným miestom na rozjímanie pre domácich i kúpeľných hostí.

Kostol sv. Rodiny na Vinbargu

Rímskokatolícky kostol sv. Rodiny bol postavený na sídlisku Vinbarg v roku 1999. V súčasnosti je v správe saleziánov. Súčasťou Farnosti sv. Rodiny je aj oratórium, ktoré má pod správou rehoľa Saleziánov Don Bosca.

Kaplnka sv. Jakuba

Kaplnka bola postavená okolo roku 1820. Vnútri sa nachádza oltár sv. Jakuba s obrazom svätca a Márie Magdalény. Kaplnka je situovaná na cintoríne sv. Jakuba v Bardejove. Cintorín je najstarším zachovaným mestským cintorínom v meste a priťahuje domácich i turistov.

Pravoslávny kostol

Kostol sa začal stavať v roku 1991. Charakteristický je vďaka využitiu byzantského štýlu v modernejšej forme. Spodný chrám je zasvätený svätcom-Cyrilovi a Metodovi a vrchný chrám je zasvätený prepodobnému Serafímovi Sarovskému. Chrám sa nachádza sa pod sídliskom Vinbarg.

3_pravo_23

Synagóga v Bardejove

Stará synagóga v Bardejove bola po rokoch chátrania vďaka komplexnej obnove a reštaurovaniu, ktoré začali v roku 2015, premenená na viacúčelový reprezentatívny priestor a miesto pre kultúru. Hlavná sála budovy je v súčasnosti miestom konania výstav, koncertov, konferencií a prednášok. Dlhodobou prioritou je prepojenie všetkých stavieb areálu, otvorených plôch a pamätníka holokaustu do kompaktnej zóny svetového kultúrneho dedičstva. Areál zároveň patrí medzi najnavštevovanejšie pamiatky v Bardejove a klenoty cestovného ruchu, ktoré do mesta ročne lákajú tisíce návštevníkov.

Stará synagóga v Bardejove (Zdroj:https://www.archinfo.sk/diela/rekonstrukcia-a-obnova/stara-synagoga-v-bardejove.html)

Bardejovská synagóga je súčasťou takzvaného Židovského suburbia, ktoré je najvýznamnejšou stavebnou pamiatkou židovského kultúrneho dedičstva v Bardejove. Komplex židovských rituálnych budov pozostáva zo Starej synagógy, domu zhromaždenia (bet hamidraš), rituálneho kúpeľa (mikve), expanznej veže, kotolne a rekonštruovanej hmoty rituálneho bitúnku. Tieto budovy slúžili duchovným a komunitným potrebám ortodoxnej židovskej komunity so silným vplyvom chasidizmu, ktorá bola šiestou najväčšou na Slovensku v medzivojnovom období.

4_synagoga_23

Súbor stavieb sa nachádza v ochrannom pásme Pamiatkovej rezervácie Bardejov. Stará synagóga bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku v roku 1970, mikve a bet hamidraš v roku 2000. Vtedy zároveň bolo historické jadro mesta Bardejov spolu so Židovským suburbiom zapísané na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Drevené kostolíky

5_kostoliky_23

Drevené chrámy sú najvzácnejším skvostom slovenskej ľudovej architektúry. Nachádzajú sa takmer výlučne na severovýchode Slovenska, pričom najviac – až 26 – ich je práve v regióne horného Šariša. Pri ich stavbe sa z duchovných dôvodov nesmeli používať klince, ktoré boli spájané s ukrižovaním Krista. Majstri sa preto snažili o zhotovenie pevných drevených spojov, schopných odolať času aj poveternostným vplyvom. V interiéroch dominujú unikátne ikony karpatského typu, osadené do ikonostasov v štýle baroka a rokoka. Spravidla ide o chrámy východného obradu. Najstarším dreveným kostolíkom na Slovensku je však jedinečný rímskokatolícky gotický chrám z 15. storočia v obci Hervartov, ktorý je aj na zozname UNESCO. Z drevených kostolíkov v okolí Bardejova a Svidníka patria medzi UNESCO pamiatky aj rusínske gréckokatolícke chrámy v Bodružali a Ladomirovej.

6_bodruzal_23

Drevený chrám, Nová Polianka, 1763

Gréckokatolícky drevený chrám zasvätený svätej Paraskeve je klenotom skanzenu vo Svidníku. Bol vystavaný v roku 1763. Počas II. svetovej vojny bol značne poškodený. Krátko po rekonštrukcii bol chrám prenesený z obce Nová Polianka do svidníckeho skanzenu

Karpatská drevená cesta

Nevšedná turistická atrakcia, ktorou sa Svidník a jeho okolie pýši, je tzv. Karpatská drevená cesta. Táto atrakcia ponúka návštevníkom putovanie po drevených sakrálnych stavbách ľudovej architektúry, ktoré sa vyznačujú svojou unikátnosťou. Každý chrám je výnimočný a niečím iný. Na putovaní si určite obzrite chrámy aj v obciach ako Dobroslova, Havranec, Krajné Čierno, Hunkovce, Šemetkovce, Medvedie, Korejovce, Miroľa, Nižný a Vyšný Komárnik a neobíďte ani chrám v najmenšej obci na Slovensku, v Príkrej.

Viac je na : www.bardejov.sk, www.kupele-bj.sk,www.svidnik.sk,www.visitbardejov.sk

Projekty a ich aktivity sú realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.  

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.