Zaujímavosti o filme DUNE

Napísal Continental film 23. október 2021

Režisér Denis Villeneuve je majstrom rozsahu. Očividne rozumie jedinečnému kinematografickému tancu, jazyku. Všetko vedie k svojmu protikladu. Masívnosť a pominuteľnosť, makro a mikro, rovnováha medzi výjavom tichom.

Na pľaci pri nakrúcaní jeho najnovšieho filmu Duna je táto rovnováha do očí bijúca. Na pľaci pri nakrúcaní jeho najnovšieho filmu Duna je táto rovnováha do očí bijúca. Dvaja muži neľútostne bojujú v kaňone, ktorého steny sa týčia do nebies, z každej strany lemované nekonečnou, smrtonosnou púšťou. A predsa je scéna tichá. Tak zvláštne pokojná. Zvuk hlbokého, ťažkého dýchania hercov, mäkko sa nesúci roklinou, vytvára dojem až tajuplnej prapôvodnosti.

Villeneuve si predstavoval, ako sfilmuje román z roku 1965, už dlho, dokonca už vtedy, keď bola veda pre tohto rodeného Kanaďana rovnako pravdepodobnou kariérnou voľbou ako film. „Túto knihu som objavil už v mladosti. Pamätám si, ako ma úplne pohltila jej poézia, to, čo sa v nej píše o prírode. Hlavnou postavou Duny je príroda. Vtedy som ešte študoval vedu. Myslel som si, že sa stanem buď filmárom, alebo biológom. Spôsob, akým Frank Herbert vo svojej knihe pristupoval k ekológii, bol pre mňa úplne nový, široký a silný.“

HERECKÉ OBSADENIE 

Ukázalo sa, že obsadenie ikonického protagonistu Duny Paula Atreidesa je pre Villeneuveove skúmanie izolácie kľúčové. Zozačiatku zdráhavý mladý hrdina Paul vykazuje vo svojej postave obdobnú dvojakosť ako Villeneuveov vyvážený prístup. Je to mladý muž v rozľahlom vesmíre, v tichosti v sebe nesúci ohromnú moc. Jeho úloha je interná, komplexná, náročná. Úlohu získal Timothée Chalamet.

„Bolo vzrušujúce pracovať na niečom, čo sa prelína do veľkého pocitu, do univerza, ktoré v literárnej komunite požíva obrovský rešpekt. Je to taká americká fikcia na štýl Hviezdnych vojen. Bola to príležitosť zahrať si niekoho strateného a už v mladom veku rozpolteného, ale zároveň s mesiášskymi sklonmi.“

V zábere, ktorého sme svedkami, Chalametov Paul odráža útok Jamisa (Babs Olusanmokun). Scénu zahalí oblak prachu rozvíreného spod ich chodidiel. Olusanmokun získava výhodu nad mladým protivníkom a nahýba sa nad neho. Široké biele oči. Ostré odhalené zuby. Zavyje; zvierací, hrdelný rev. Súboju sa prizerá skupinka ľudí odetých do pieskom pokrytej zbroje. Jeden vystúpi do popredia – je to dievča, pohľadom prepaľuje Paula. To je Chani (Zendaya), rovnako ikonická hrdinka Duny.

„Sci-fi ma vždy veľmi zaujímalo. Na doslovnom úniku do iného sveta je niečo veľmi zábavné,“ vraví Zendaya. Mladá herečka našla vo Fremenoch, národe, ku ktorému Chani patrí a ktorý obýva planétu Arrakis (drsnú, nehostinnú púštnu planétu, ktorá padla do rúk koloniálnych zberačov „korenia“), inšpirujúcu ideológiu. „Denis dal jasne najavo, že pre Fremenov neexistuje rozdiel medzi mužom a ženou. Bojujú a bijú sa rovnako. Považujú sa za rovnocenných bojovníkov. Preto má moja postava v sebe nespochybniteľnú silu. Ak chce byť súčasťou svorky, byť ňou akceptovaná, musí byť veľmi silná.“

Villeneuve, v súlade so svojimi sklonmi k veľkoleposti, obklopil svojich dvoch mladých hrdinov hereckými osobnosťami s hviezdnou aurou. Oscar Isaac, Jason Momoa, Stellan Skarsgård, Rebecca Fergusonová, Josh Brolin, Dave Bautista a Javier Bardem (to sú len niektorí z nich) pomáhajú vyplniť svet, ktorý nám pripadá cudzí aj známy, nekonečný a blízky. Mnohí z hercov boli dlhoročnými fanúšikmi knihy, ale spoločným menovateľom všetkých bola túžba pracovať pred Villeneuvovou kamerou.

Oscar Isaac stvárňuje vojvodu Leta, šľachetného a milovaného vodcu rodu Atreidesovcov. „Napísal som mu pred pár rokmi - zbožňujem Dunu, len tak mimochodom,“ spomína herec. „Odpísal mi - zbožňuješ Dunu? Zaujímavé… Nikto nerobí filmy tak, ako tento človek. Hlboké, krásne, poetické veľkofilmy.“

Josh Brolin stelesňuje drsného a zjazveného Gurneyho Hallecka. „Denis sa dokonca obrátil na lingvistu a spolu vytvorili pre tento film samostatný jazyk,“ hovorí Brolin. „Keď Timothée a Rebecca komunikujú v znakovej reči, tá vlastne vychádza z jazyka, ktorý bol vytvorený pre tento film. Takáto osobitosť sa mi páči, viete?“

 Rebecca Fergusonová hrá Lady Jessicu, Paulovu matku a nositeľku hlasu záhadného Bene Gesseritu. „Nech je postava akákoľvek silná, na všetkých je čosi zraniteľné, čo kontrastuje s rozľahlosťou Denisovho sveta. Ešte než som si prečítala knihu, videla som trochu z Denisovej tvorby, jeho nápadov, takže knihu som čítala už ovplyvnená jeho videním, a cez také oči sa pozerá dobre.“

ZAUJÍMAVOSTI O FILME

Spoluautor scenára/režisér/producent Duny Denis Villeneuve objavil vplyvný román Franka Herberta, ktorý skúma vzťah ľudstva k prírode, už ako tínedžer, keď ešte rozmýšľal, či sa stane filmárom, alebo biológom.

Producentka Mary Parentová sa práve usilovala získať práva k románu, keď natrafila na rozhovor s Denisom Villeneuvom, v ktorom sa vyjadril, že jeho snom je preniesť dielo Franka Herberta na veľké plátno.

Oscar Isaac hľadal pri príprave na svoju rolu vodcu rodu Atreidesovcov – vojvodu Leta – inšpiráciu vo filmoch s Toširóm Mifunem, ktorý bol hlavnou oporou filmov Akiru Kurosawu a často hrával silné, mocné postavy.

V románe Duna má postava Paula Atreidesa v čase udalostí, ktoré sa odohrávajú vo filmovej adaptácii Denisa Villeneuva, takmer 15 či 16 rokov. Timothée Chalamet, ktorý hrá Paula vo filme, mal počas nakrúcania 23 rokov, ale ako povedal Villeneuve, „Paul je duchom starý a Timothée vyzerá pred kamerou ako tínedžer, takže je to perfektná kombinácia.“

Postava Josha Brolina, Gurney Halleck, je nielen zbrojmajstrom rodu Atreidesovcov a pánom mečov, ale aj básnikom a hrá na malý strunový nástroj, ktorý sa nazýva baliset.

Stephen McKinley Henderson čerpal inšpiráciu na rolu mentata Thufira Hawata okrem iného aj z jednej zo svojich najobľúbenejších literárnych postáv – Sherlocka Holmesa.

Herec Stellan Skarsgård, ktorý je v úlohe zlovestného baróna Vladimíra Harkonnena   takmer nerozpoznateľný, strávil každý deň pred nakrúcaním takmer osem hodín v maskérni – tak dlho trvalo upraviť mu kostým a mejkap, aby sa stal stelesnením svojej postavy.

Javier Bardem, ktorý hrá v Dune fremenského lídra Stilgara, vniesol do svojej postavy beduínske a tuaregské prvky ako poklonu arabským a hebrejským vplyvom, ktoré objavil v románe, a aby divák vnímal, že už jeho samotný pôvod a duša sú neodlučiteľne späté s púštnou krajinou planéty Arrakis.

Postava doktorky Liet Kynes je v románe Duna muž, ale Denis Villeneuve a scenárista Jon Spaihts sa rozhodli urobiť z postavy ženu a do roly obsadili anglickú herečku Sharon Duncan-Brewsterovú, aby príbeh trochu zmodernizovali a vdýchli mu element ženskej sily, čo by podľa ich presvedčenia odobril aj samotný autor Frank Herbert.

Herečka Charlotte Ramplingová, ktorá hrá v Dune Ctihodnú matku Mohiamovú, vystúpila v roku 1976 v relácii stanice BBC Desert Island Discs, v ktorej povedala, že na opustený ostrov by si zobrala román Duna.

Herečka/speváčka/modelka Zendaya, ktorá hrá záhadnú postavu zjavujúcu sa Paulovi Atreidesovi v snoch – Fremenku Chani – sa naučila správne vyslovovať všetky vymyslené slová a dopodrobna si naštudovala pozadie každej postavy nielen na účely vlastného výkonu, ale aj z úcty k skalným fanúšikom vplyvného románu.

Dizajn  ornitoptér, akýchsi lepších helikoptér, ktoré sa v Dune často používajú ako dopravný prostriedok, je inšpirovaný skôr vážkou, hoci ornitoptéry lietajú ako vtáky aj ich názov je od nich odvodený.

Tím pre vizuálne a špeciálne efekty sa v Dune pri zobrazovaní pohybu piesočných červov nechal inšpirovať kaskádovým pohybom vĺn v oceáne a na vylepšenie efektu v piesku vytvoril podzemný vibračný systém.

Skladateľ Hans Zimmer chcel vystihnúť mimozemské zasadenie Duny a rozhodol sa, že namiesto známych nástrojov radšej „vytvorí“ také, ktoré budú vyludzovať rovnako mimozemské zvuky. Preto vytvoril špeciálne dychové nástroje, pridal improvizované gitarové a čelové nahrávky, dokonca použil ľudské hlasy a to všetko skĺbil tak, aby vznikla celá paleta neznámych zvukov..

Zdroj: Continental film

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.