Potrebujete byť na chate online? S optikou nerátajte, zachráni vás LTE internet

Zdedili ste alebo vlastníte chalupu niekde na samote a rozmýšľate, aký internet si nainštalovať? Možností je niekoľko, všetko závisí od toho, v akej lokalite sa vaša chalupa nachádza. Na jednom mieste môžete uvažovať o LTE internete, na inom vám pomôže pevná linka.  

cip comp19

Ak vlastníte chatu alebo chalupu, ktorá je ukrytá mimo ruchu preplneného mesta, patríte k tým šťastnejším. Len máločo prekoná víkend či dovolenku v krásnom a pokojnom prostredí slovenskej prírody. Klamať si však nebudeme, či už je to doma, alebo na chalupe, prístup na internet je v dnešnej dobe požiadavkou takmer každého. Na skontrolovanie mailu či pridanie fotiek na sociálne siete vám budú stačiť aj mobilné dáta, čo ale v prípade, že potrebujete na chate pracovať za počítačom celý deň? 

Optický internet nie je všade 

Ideálnym riešením by bolo zavedenie optického internetu, ktorý v súčasnosti ponúka najrýchlejší a najstabilnejší prenos dát za akéhokoľvek počasia. Vďaka moderným optickým vláknam si aj veľké súbory stiahnete rýchlosťou svetla. Plusom je tiež atraktívna cena porovnateľná s cenami za staršie formy pripojenia. Z veľkého počtu internetových poskytovateľov môžu mať najväčšiu radosť práve zákazníci, silná konkurencia totiž stláča vysoké poplatky nadol. Optický internet má však jednu nevýhodu, zatiaľ nie je dostupný všade. Ak sa teda vaša chalupa nachádza v regióne, ktorý nie je pokrytý signálom, na tento najmodernejší spôsob prenosu dát budete musieť zabudnúť. 

LTE internet ako naj voľba 

Pokiaľ si k vašej chalupe optický internet ešte nenašiel cestu, nezúfajte. Možností, ako si chatu zabezpečiť pevným internetovým pripojením, je niekoľko. Skvelou alternatívou k optike je LTE (Long Term Evolution) internet. Ten na prenos dát nevyužíva káble, ale rádiové siete, inak povedané, šíri sa vzduchom a v istom frekvenčnom pásme. Vďaka tomu sa LTE internet vie dostať aj do takých miest a oblastí, kde optické káble zatiaľ nemajú šancu. Stretnúť sa s ním môžete aj v smartfónoch, väčšinou však býva označený ako 4G internet. Ide o vysokorýchlostný (až do 70 Mbit/s), neobmedzený prenos dát a podobne ako v prípade optického internetu, aj ten LTE sľubuje používateľom vysokú mieru stability bez otravných výpadkov signálu. V porovnaní s optikou je však dostupnejší na oveľa väčšom území Slovenska a je cenovo často výhodnejší. Či aj vaša chata patrí do pokrytej lokality, zistíte ľahko, každý poskytovateľ internetových služieb má na svojom webe aktuálnu mapu s pokrytými regiónmi.   

Ako LTE pevný internet funguje? 

LTE internet funguje na takmer podobnom princípe ako staré analógové televízory. Aby ste ho mohli používať, potrebujete menšiu anténu – modem, ktorý sa umiestňuje buď na strechu, alebo na stenu domu. Modem potom stačí sieťovým káblom prepojiť s vnútorným Wifi routerom, na pripojenie na internet však môžete využiť aj kábel. Inštalácia je rýchla, jednoduchá a lacná, okrem toho sa nemusíte báť žiadneho kopania, ako je to v prípade montovania optického internetu. Žiadne ničenie chodníkov či záhonov vám teda nehrozí. Dobrého operátora spoznáte podľa toho, že internet vám príde nainštalovať kvalifikovaný pracovník, a to bez zbytočných výhovoriek a neočakávaných poplatkov. Pozor si dajte aj na rádiové vlny, ktorými sa budú dáta prenášať. Ideálne je, ak poskytovateľ využíva svoje vlastné licencované frekvenčné pásmo. 

Na internet využite pevnú linku

Pokiaľ ste sa ocitli v situácii, že sa chata nachádza v lokalite bez pokrytia, riešením bude telefónna linka. Internet využívajúci telefónny kábel (DSL) stále patrí na Slovensku k rozšíreným spôsobom prenosu dát, aj napriek častým výpadkom a nižšej rýchlosti. V prípade telefónnej linky, napojenej na metalické káble zakopané v zemi, sa môžete stretnúť najmä s technológiou ADSL, ktorá sa vyznačuje tzv. asymetrickým prepojením. Tu platí, že prenos dát k používateľovi, teda k vám (download), je rýchlejší ako prenos smerom od vás (upload). Zjednodušene povedané, pri nahrávaní videa či akýchkoľvek väčších súborov si počkáte dlhšie, ako keby ste rovnako veľký súbor z internetu sťahovali. Tento typ pomaly nahrádza vylepšená verzia, ktorú nájdete pod skratkou VDSL, hlavný rozdiel spočíva najmä vo vyššej rýchlosti. 

Aké sú výhody DSL internetu? 

Najväčšou výhodou internetu cez pevnú linku je jednoznačne jeho dostupnosť, a to nielen geografická, ale aj cenová. Základné balíčky dnes nájdete v ponuke v priemere za 10 – 15 eur mesačne, často s možnosťou prenosu neobmedzeného množstva dát. Druhým dychom treba dodať, že aj DSL má svoje úskalia, tými najbežnejšími sú výpadky signálu a pomalá rýchlosť. O tom ale nerozhoduje veľkosť zakúpeného balíčka, ale poloha vašej chalupy, kvalita prenosu dát je totiž daná v prvom rade vzdialenosťou od ústredne. Vo všeobecnosti platí, že technológia VDSL je vhodnejšia, ak sa objekt nachádza blízko ústredne, a ADSL zase vtedy, ak je domácnosť vzdialená ďaleko.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.