Potpourri

Vôňavú zmes z kvetín, byliniek, kôry, semien a korenín si môžete nielen kúpiť, ale aj sami namiešať - "podľa vlastného nosa". Potpourri sa pripravuje dvomi spôsobmi: buď z vlhkého materiálu alebo nasucho. V oboch prípadoch je potrebné zbierať kvety pred otvorením.

potpourri19

Vlhký spôsob prípravy je nasledujúci: Rastliny poukladáme na papier a necháme dva dni sušiť; potom ich vložíme do nádoby (najlepšie džbána) a presypeme vrstvami soli. Nasledujúce dva týždne rastliny a soľ každý deň premiešame. Potom pridáme koreniny, vonné oleje, "fixačný" koreň kosatca a džbán pevne uzavrieme. Obsah musí zrieť cca 6-7 týždňov.

Pri suchom spôsobe postupujeme takto: Dokonale suché rastliny (sušenie musí trvať minimálne 12 dní) zmiešame s koreninami, olejom, fixačnou látkou a vložíme do nádoby, ktorú pevne uzavrieme. Šesť týždňov obsah nádoby každý deň premiešame. Po uplynutí uvedenej doby je potpouri hotové - naplníme ním malé keramické alebo sklenené nádobky a uložíme ich na "strategické" miesta. Zmes prevonia celý dom na mnoho mesiacov.

Recepty:

Ružová vôňa (suchý spôsob prípravy):Zmiešame 9 plných šálok sušených červených lupienkov ruží, 2 lyžice mletého nového korenia, 2 lyžice škorice, 2 lyžice kosatca, 1 lyžica mletých klinčekov a 5 kvapiek ružového oleja.

Drevitá vôňa (suchý spôsob prípravy):Zmiešame 5 šálok cédrových vetvičiek, 2 a 1/2 šálky cédrovej kôry, 1 a 1/2 šálky prúžkov santalového dreva, 2 lyžice mletého kosatca, 5 kvapiek cédrového oleja a 5 kvapiek santalového oleja.

Fantázii sa medze nekladú... Ak budete tvoriť celkom novú vôňu, nezabudnite si zapísať jej zloženie; mohla by sa vydariť...

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.