Dokonalé pohostenie pre šibačov

Napísal femme, Ikea, Hellmann's 16. apríl 2017

Lahodné veľkonočné jedlá sa budú dokonale vynímať na jednoduchých jednofarebných tanieroch, v misách či na podnosoch. Jednohubky jednoducho naukladajte na poschodový podnos tak, aby bol všetkým na očiach – a kedykoľvek sa vaši hostia a šibači môžu ponúknuť.

Škótske vajce

2 porcie, príprava: 25 - 30 minút, smaženie: 20 minút

P O T R E B U J E T E: 2 vajcia, 200 g mletého bravčového mäsa, hladká múka, štipka soli, korenie, repkový olej

Bylinková strúhanka: 3 plátky starého toastového chleba, 2- 3 vetvičky tymianu, štipka soli, prípadne korenie

Dochutená majonéza: 5 lyžíc Hellmann´s Majolenka Delikátna, 1 lyžička dijonskej horčice, 1 menšia sterilizovaná uhorka, korenie

1604 1 17

P O S T U P:

V menšom hrnci dajte variť vodu. Akonáhle začne voda vrieť, vložte do nej opatrne vajcia a varte 4 -5 minút. Potom schlaďte v studenej vode a opatrne ich zbavte škrupiny. Mleté mäso rozdeľte na dva rovnako veľké kúsky. Na potravinovej fólií potom každý kus zvlášť vytvarujte do tenkej placky. Uprostred mäsa položte vajce a opatrne ho do mäsa zabaľte.  Vytvorte tak pekne tvarovanú guľu. Opakujte aj s druhým vajcom.  Toastový chlieb rozmixujte s tymianom a dochuťte soľou a korením. Toastový chlieb musí byť rozmixovaný skutočne najemno. Mäsové gule obaľte najprv v hladkej múke, rozšľahanom vajci a potom v  bylinkovej strúhanke. V hrnci rozohrejte cca 4 cm repkového oleja. V ňom následne obalené mäsové gule opražte z každej strany cca 10 minút dozlata. Do misky dajte Hellmann’s Majolenku Delikátna, dijonskú horčicu a korenie. Sterilizovanú uhorku nakrájajte na malé kolieska a pridajte k majolenke.

Všetko dobre premiešajte. Po opražení škótskeho vajca ho rozkrojte na polovicu a podávajte s majolenkou.

Diabolské vajcia s údeným lososom

Počet porcií: 5 (14 polovíc vajec), čas prípravy: 20 minút

P O T R E B U J E T E: 100 g rozmrazeného údeného lososa LAX KALLRÖKT, 7 veľkých, natvrdo uvarených vajec (bio), 2 polievkové lyžice majonézy, 1 polievková lyžica dijónskej horčice, 2 polievkové lyžice bieleho vínneho octu, 1 polievková lyžica nasekanej šalotky, mleté čierne korenie, kôpor na ozdobu, kyslička (najlepšie aj s kvetmi) alebo iné sezónne bylinky na ozdobu

P O S T U P:

Vajcia ošúpte a pozdĺžne ich rozkrojte napoly. Lyžicou vyberte žĺtka a vložte ich do misky.
V ďalšej miske zmiešajte majonézu, horčicu a biely vínny ocot.
K žĺtkam pridajte 2 polievkové lyžice majonézovej zmesi a roztlačte ich vidličkou. Pridávajte aj zvyšok majonézovej zmesi a miešajte dovtedy, kým nebude hmota hladká.
Lososa nakrájajte natenko.
Vajíčka naplňte, na ne uložte plátky lososa. Hotové ozdobte kysličkou či inými jedlými kvetmi.

Veľkonočná plnka so žihľavou a špenátom 

4 – 6 porcií, ríprava: 20 minút

Pečenie: 30 minút

P O T R E B U J E T E : 280 g toastového chleba, 400 ml polotučného mlieka, 1 lyžica bravčového  sadla alebo oleja, 400 g údenej krkovičky, 1 šalotka, 100 g čerstvej žihľavy, 100 g baby špenátu, 6 žĺtkov, 3 lyžice Hellmann´s Majolenka Originál, 6 bielkov, 1 lyžička soli, štipka muškátového orieška, štipka mletého korenia, hrsť plátkových mandlí, repkový olej na restovanie + na potretie formy

1604 2 17

P O S T U P:

Rúru rozohrejte na 200 °C. Toastový chlieb nakrájajte na rovnako veľké kocky, vložte na plech a dajte vysušiť do rúry na cca 5 minút.  Potom toastový chlieb preložte do väčšej misy a zalejte mliekom. Údenú krkovičku nakrájajte na malé kocky cca 5 x 5 mm. Olej alebo sadlo rozpustite na panvici a opečte na ňom krkovičku. Opečenú krkovičku nechajte bokom vychladnúť. Na druhej panvici zahrejte olej a orestujte nadrobno nakrájanú šalotku. Pridajte žihľavu, špenát a nechajte rýchlo zvädnúť. Stiahnite ihneď z plameňa a nechajte vychladnúť. Žĺtka zmiešajte s majonézou, soľou, muškátovým orieškom a korením. Zmes pridajte k toastovému chlebu spolu s opečenou krkovičkou a zvädnutým špenátom so žihľavou. Dobre všetko premiešajte. Bielky vyšľahajte do tuhého snehu, ktorý opatrne zapracujte k toastovému chlebu. Formu na plnku potrite maslom a preložte do nej cesto. Vložte do rúry a pečte 30 minút.  

Servírujte!

 ikea 1604 1200x500

Zdroj foto: Ikea

TIP 1: 100% prírodné hroznové nealko z ELESKA

Výrobky z hrozna sú vhodné hlavne pre starších ľudí, tehotné a dojčiace ženy, ľudí s bezlepkovou diétou, deti, športovcov - jednoducho pre všetkých, ktorí chcú zdravo žiť a posilniť svoju imunitu.

Nealkoholický hroznový sýtený nápoj ružový Wine up red charakterizuje jasný granátovočervený farebný odtieň a jemná perlivosť v spojení­ s iskrivou čí­rosťou. Pretože na jeho výrobu sa používajú odrody Chardonnay a Alibernet, vôňa nápoja pripomí­na čerstvo vylisovanú hroznovú šťavu s delikátnym sladkastým tónom zrelých bobuľoví­n s jemnou stopou bazového nektáru zdôraznenou perlivou sviežosťou bubliniek oxidu uhličitého. Chuť nápoja je čistá hroznovo-ovocná. Prevažujú v nej stopy červeného ovocia, v závere s nádychom kandizovanej čerešne s karamelom.  Tento prí­jemný nealkoholický aperití­v sa výborne hodí k jogurtovo-smotanovým nátierkam, ovocným šalátom, tvarohovým pirohom, dezertom z piškótového cesta, alebo ako súčasť miešaných soft drinkov.

Nealkoholický hroznový sýtený nápoj biely Wine up white, s podielom ovocnej zložky odrody Chardonnay najmenej 20 %, charakterizuje svetlý žltozelený farebný odtieň a jemná perlivosť, v spojení­ s iskrivou čí­rosťou, čo vyvoláva atraktí­vny vizuálny dojem. Vôňa nápoja pripomí­na čerstvo vylisovanú hroznovú šťavu s delikátnym tónom zrelých citrusových plodov, kvetov bazy i bazového nektáru, zdôraznenou perlivou sviežosťou bubliniek oxidu uhličitého. Chuť nápoja je čistá, hroznovo-ovocná a v porovnaní­ s vôňou v nej prevažujú stopy
medového plástu, v závere s nádychom žltého ovocia. Podáva sa ako prí­jemný, nealkoholický aperití­v, k cestovinám, pomaly pečenému kuraciemu mäsu, krémovým zeleninovým rizotám, alebo ako súčasť miešaných softdrinkov.

MUŠTY - Hroznové odrodové šťavy

Hroznové šťavy (mušty) z produkcie firmy ELESKO sú 100% prírodné hroznové šťavy. Vyrábajú sa z rôznych odrôd hrozna, bez miešania muštov. Nesú obchodné názvy ,,HROZNOVÁ ŠŤAVA“ a mená odrôd z ktorých sú vyrobené. ELESKO v súčasnosti vyrába a predáva tieto šťavy: Hroznová šťava Frankovka modrá, Hroznová šťava Frankovka modrá rosé, Hroznová šťava Chardonnay, Hroznová šťava Riesling (Rizling rýnsky). Vôňou pripomí­najú hrozno v najlepšom štádiu zrelosti, kedy je obsah prí­rodných cukrov, organických kyselí­n, antioxidantov, vitamí­nov, minerálnych a pektí­nových látok optimálny pre konzumáciu v najčistejšej prí­rodnej forme. Chuť ovocia je v zmesi so šťavnatou stopou kyselí­n bohatá a osviežujúca. Podávajú sa ako aperití­v, na uhasenie smädu a dodanie okamžitej energie, alebo k jedlám, kde sa môžu serví­rovať aj v spojení­ s prí­rodnou vodou alebo minerálnou vodou, s kúskami čerstvého ovocia a lí­stkov mäty, alebo ako súčasť miešaných nápojov. Odporúča sa podávať ich pri teplote 9 – 11 °C, v pohároch na vodu alebo na miešané nápoje, s objemom 250 – 400 ml. Hrozno sa zberalo ručne v období­ konzumnej zrelosti, kedy je optimálny pomer obsahu prí­rodných cukrov a organických kyselí­n. Po šetrnom vylisovaní­ a fyzikálnom odkalení­ bol mušt pasterizovaný a plnený do fliaš v atmosfére inertného plynu, aby sa obmedzil nežiaduci vplyv vzdušného kyslí­ka. Produkty je možné si zakúpiť už aj v novom e-shope ELESKO: http://www.elesko.sk/shop

TIP 2: Nealko pivo – Birell Zelený jačmeň

Dobré pivo ocení každý Slovák, no vie si vychutnať aj jeho poctivú nealkoholickú verziu. Birell Zelený jačmeň je alternatívou nielen k pivu, ale tiež k sladeným sýteným nápojom. Pre svoj nízky obsah cukru získal označenie „Viem, čo pijem“. Táto známka poskytuje spotrebiteľom lepšiu orientáciu v ponuke potravín. Vďaka nej môžu vedome znížiť príjem nasýtených mastných kyselín, soli či cukru a rozhodnúť sa pre nutrične vyvážené potraviny už pri nákupe. Ak dbáte o svoje zdravie a zaujímajú vás nutričné hodnoty toho čo konzumujete, navštívte stránku www.birell.sk a dozviete sa viac.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.