Veľkonočné vypekanie

Veľkú noc sme si obľúbili kvôli mnohým tradíciám, medzi ktorými nájdeme nielen ozdobovanie vajíčok, spievanie kolied, ale i prípravu tradičného veľkonočného pečiva. Veľká noc nám s príchodom jari vnáša do kuchyne ľahkosť, poďme ju vniesť aj do pečenia.

Dovoľte vôni z čerstvo napečených dobrôt zahaliť váš domov. O dokonalosť výsledku sa vašim pričinením postarajú tieto nové múky, špeciálne namleté pre rôzne cestá, a vaše pečenie sa stane ešte výnimočnejšie.

Kokosové sušienky s matcha tea
A teraz niečo menej tradičné. Vyskúšali ste už chuť matcha tea? Máte jedinečnú šancu, ak si upečiete kokosové sušienky, ktoré sa budú rozplývať na jazyku vďaka jedinečnej múke Babičkina voľba.

P O T R E B U J E T E: 2 plechy, 150 g hladkej múky Babičkina voľba na krehké pečivo, 40 g práškového cukru, 15 g kokosu, 1 lyžička matcha tea, Na špičku noža kypriaceho prášku do pečiva, 50 g masla, 1 vajce. Čokoláda na ozdobenie, Džem na zlepenie

P O S T U P:
1. Premiešajte sypké suroviny a spolu s maslom a vajíčkom vypracujte pružné cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a vložte na 2 hodiny do chladničky.
2. Z cesta vyvaľkajte plát hrubý asi 2 – 3 mm. Vykrajujte ľubovoľné tvary. Preložte na plech vyložený papierom na pečenie.
3. Vložte do rúry predhriatej na 180 °C a pečte cca 8 minút.
4. Nechajte vychladnúť. Potom zlepujte alebo ozdobujte rozpustenou čokoládou.

Lemon tart na veľkonočnú pohodu ( asi 12 porcií )
Stredná obtiažnosť, doba prípravy: asi 45 minút , doba pečenia: asi 15 + 30 minút

P O T R E B U J E T E :
Na cesto: 130 g polohrubej múky , 40 g práškového cukru , ½ KL soli , 120 g zmäknutého masla alebo margarínu , 2 vajcia
Na náplň: 200 g nátierkového masla , 90 g cukru , 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
šťava z 2 citrónov, 2 vajcia, 1 balíček Finesse citrónovej kôry Dr.Oetker, Farba gélová potravinárska žltá Dr.Oetker
Na ozdobenie: 300 g kyslej smotany, 1 chemicky neošetrený citrón, lístky mäty alebo medovky
Ešte potrebujeme: koláčovú formu (Ø 27 cm), elektrický ručný šľahač

P O S T U P:
1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s cukrom a soľou. Pridáme maslo alebo margarín, vajcia a ručne vypracujeme dohladka. Cesto rovnomerne nanesieme na dno a na okraje vymastenej a múkou vysypanej formy. Na niekoľkých miestach cesto poprepichujeme vidličkou. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 15 minút

2. Korpus necháme mierne vychladnúť.
3. Na prípravu náplne v mise vyšľaháme nátierkové maslo s cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou šťavou, vajcami, kôrou a farbou elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka. Náplň nanesieme na korpus. Vložíme do rúry a dopečieme pri rovnakej teplote ako v bode 1.
Doba pečenia: asi 30 minút
4. Na horúci koláč nanesieme kyslú smotanu, uhladíme a necháme vychladnúť.
5. Na ozdobenie nakrájame citrón na tenké plátky a poukladáme ich na koláč. Prikrášlime lístkami mäty alebo medovky a odložíme do chladničky.

TIP: Koláč môžeme pripraviť aj s limetkou a zafarbiť zelenou gélovou farbou Dr.Oetker.

Mrkvové muffiny od zajačika (asi 12 kusov)
Stredná obtiažnosť , doba prípravy: asi 30 minút, doba pečenia: asi 30 minút

P O T R E B U J E T E:
Na cesto: 2 vajcia , 120 g trstinového cukru , 1 balíček Škoricového cukru Dr.Oetker , ½ KL Arómy vanilkovej Dr.Oetker , 1 PL javorového sirupu , 100 ml oleja , 180 g polohrubej múky , 2 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker , štipka soli , 3 stredne veľké mrkvy , 70 g vlašských orechov
Na krém: 200 g nátierkového masla , 90 g práškového cukru , 1 KL javorového sirupu šťava z ½ citróna , 50 g zmäknutého masla
Na ozdobenie: 1 balíček Marcipánu Dr.Oetker , Farba gélová potravinárska červená Dr.Oetker , Farba gélová potravinárska žltá Dr.Oetker , Farba gélová potravinárska zelená Dr.Oetker
Ešte potrebujeme: formu na muffiny , 12 papierových košíčkov na muffiny , elektrický ručný šľahač, cukrárske vrecko s hladkou trubičkou

P O S T U P:
1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s cukrom, škoricovým cukrom, arómou, sirupom a olejom elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni do peny. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a soľou a vyšľaháme dohladka. Nakoniec vmiešame nahrubo nastrúhanú mrkvu a nasekané orechy. Cesto nanesieme do košíčkov vo forme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 30 minút

2. Muffiny necháme vychladnúť.
3. Na prípravu krému v mise vyšľaháme nátierkové maslo s cukrom, sirupom, citrónovou šťavou a maslom elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka. Krémom naplníme cukrárske vrecko a nanesieme na vychladnuté muffiny.
4. Na ozdobenie zafarbíme ¾ marcipánu červenou a žltou gélovou farbou tak, aby sme získali oranžovú farbu. Na pracovnej ploche posypanej práškovým cukrom vytvoríme valček, ktorý rozdelíme na 12 rovnakých dielov a vytvarujeme mrkvičky. Zvyšok marcipánu zafarbíme zelenou gélovou farbou a vytvoríme vňať. Mrkvičky prikrášlime vňaťou a nanesieme na povrch krému. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.

TIP: Do cesta môžeme pridať korenie, napr. mletý kardamóm, mletý klinček alebo korenie do perníka.

Veľkonočné mrkvové cupcakes (12 porcii)

P O T R E B U J E T E:

Cupcakes : 125 g Hery Maslová príchuť , 125 g kryštálového cukru , 2 veľké vajcia, 100 g hladkej múky, 1/2 lyžičky prášku do pečiva , 25 g kakaového prášku
Poleva: 60 g Hery Maslová príchuť , 100 g práškového cukru, 20 g kakaa
Na zdobenie: 12 jahôd, 150 g bielej čokolády, 3-4 kvapky orandžového potravinárskeho farbiva, 120 g rozdrvených Oreo sušienok

Teplota rúry: 160 °C (teplovzdušná) / 180 °C (4. stupeň plynová)

Zamrazenie: vhodné pre zmrazenie ešte pred dozdobením
Doba prípravy: 40 minút
Doba pečenia: 20 minút

P O S T U P:
1. Vyložte plech na cupcakes papierom na pečenie a predhrejte rúru.
2. Všetky suroviny na cupcakes dajte do veľkej misy a dobre premiešajte, aby bolo cesto kompaktné.
3. Cesto rozdeľte na plech a pečte v rúre približne 20 minút. Cupcakes by mali byť zlatisté a na dotyk pružné.
4. Cupcakes premiestnite na tácku a nechajte vychladnúť.
5. Rozpustite bielu čokoládu, do ktorej pridajte 3-4 kvapky orandžového potravinárskeho farbiva a dobre premiešajte. Každú jahodu namočte v sfarbenej bielej čokoláde a nechajte zaschnúť na alobale. Keď budete mať všetky jahody namočené, dajte zvyšok čokolády do cukrárskeho vrecúška a pokvapkajte jahody tak, aby ste vytvorili detail mrkvy.
6. Zmiešajte Heru Maslová príchuť, práškový cukor, kakao a šľahajte, kým nebude zmes nadýchaná.
7. Krémom ozdobte vrch vychladnutých cupcakov a posypte ich rozdrvenými sušienkami.
8. Mrkvy z jahôd položte do krému a servírujte.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.