Veľkonočné pochúťky

 

 

Veľká noc je najväčším kresťanským sviatkom a začína vždy 40 denným pôstom. Po odriekaní mäsových výrobkov, si ľudia po skončení pôstu dopriali mnoho labužníckych jedál z mäsa.


Slovenská baba sa pripravuje v niektorých domácnostiach dodnes. Je tradičným Veľkonočným jedlom a pripravuje sa z údeného mäsa.

Veľkonočná baba

 

P O T R E B U J E T E: 200 g králičej pečienky, 150 g kuracích srdiečok, 2 dcl bieleho vína, 7 rožkov, 2 cibule strednej veľkosti, 7 vajíčok ( 5 surových + 2 uvarené na tvrdo), hrsť petržlenovej vňate, soľ, korenie, bravčová masť a strúhanka na vysypanie pekáčov

 

P O S T U P:
Rúru si predhrejeme na 180°C. Dve zapekacie misy KitchenAid, jednu väčšiu a jednu menšiu vytrieme masťou a vysypeme strúhankou. Dáme na bok. Rožky si nakrájame na kocky a zalejeme mliekom. Nakrájanú cibuľku dáme osmažiť na masle alebo masti. Pečienku a srdiečka očistíme a nakrájame na malé kúsky. Pridáme na osmaženú cibuľku, najprv srdiečka a tie dusíme zaliate vínom cca 10min.  Keď sa víno odvarí, zvýšime plameň, pridáme pečienky a sprudka opečieme, dochutíme soľou a korením. Do plnky si nakrájame 2 vajíčka uvarená na tvrdo, jednu kapiu, a petržlenovú vňať. Nakrájané ingrediencie pridáme k rožkom, potom pridáme aj hotovú mäsovú zmes, zamiešame. V inej mise si vyšľaháme 5 vajec a pridáme ich do rožkovej zmesi. Dobre premiešame, naplníme zapekacie misy a dáme piecť na cca 45 min. až 1 hod.

 

Prácu food blogerky „Tinajedoma“ môžu čitatelia nájsť na blog.kitchenaid.cz.

 

 

Avokádovo-lososové mištičky
Pikantné
Obtiažnosť prípravy: ľahká (1B), Doba prípravy: asi 30 minút, doba pečenia: asi 35 minút, 20 kusov


P O T R E B U J E T E:

Na cesto: 350 g hladkej múky, 1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker, 1 zarovnaná KL soli, 200 ml vlažnej vody, 2 PL oleja
Na náplň: 2 zrelé avokáda, 3 jarné cibuľky, 1 zarovnaná PL čerstvých byliniek, 4 zarovnané PL dijonskej horčice, PL tekutého medu, trošku citrónovej šťavy, soli, štipka korenia
Na ozdobenie: 300 g plátkov údeného lososa, kôpor
Ešte potrebujeme: plech na pečenie (30 x 40 cm)

 

 


P O S T U P:

1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím a soľou. Pridáme vodu a olej a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.

2. Na prípravu náplne avokáda olúpeme, nakrájame na malé kocky a vložíme do misky. Pridáme cibuľku nakrájanú na kolieska, bylinky, horčicu, med a citrónovú šťavu. Dochutíme soľou a čiernym korením a premiešame.

3. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozdelíme na 10 dielov. Z každého dielu vytvarujeme guľôčku a nanesieme ju na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 35 minút

4. Pečivo necháme vychladnúť. Potom ho pozdĺžne rozkrojíme a pomocou lyžičky na povrch nanesieme náplň.

5. Prikrášlime plátkom lososa a vetvičkou kôpru.

TIP: Na spestrenie môžeme polovicu mištičiek ozdobiť namiesto lososa parmskou šunkou.

 

Cibul’ovo-slivkové taštičky
sladkokyslé
Obtiažnosť prípravy: stredná (2B), doba prípravy: asi 45 minút, doba pečenia: asi 25 minút, asi 16 kusov

P O T R E B U J E T E:

Na cesto: 500 g hladkej múky, 1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker, 1 zarovnaná KL soli, 1 zarovnaná KL cukru, 4 PL oleja, 4 PL bieleho balzamikového octu, 250 ml teplej vody
Na náplň: 200 g sušených sliviek, 2 väčšie červené cibule, 4 PL oleja, ½ KL soli, 1 zarovnaná PL cukru, 2 PL bieleho balzamikového octu, 150 g kyslej smotany
Ešte potrebujeme: 2 plechy na pečenie (30 x 40 cm)


P O S T U P:
1. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s droždím, soľou a cukrom. Pridáme olej, ocot a vodu a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.

2. Na prípravu náplne nakrájame slivky na malé kúsky a cibuľu nadrobno. V hrnci rozpálime olej, pridáme cibuľu a soľ a asi 15 minút dusíme. Pridáme cukor, ocot a slivky a asi 5 minút povaríme. Nakoniec vmiešame kyslú smotanu a necháme vychladnúť.

3. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozdelíme na polovice. Z každej vyvaľkáme plát asi 20 x 30 cm a rozkrájame na 8 obdĺžnikov. Náplň nanesieme na polovicu obdĺžnikov tak, aby zostal voľný okraj široký asi 1 cm. Zrolujeme, konce pritlačíme k sebe a položíme na plech vyložený papierom na pečenie spojom nadol. Povrch taštičiek uprostred nakrojíme ostrým nožom a trošku roztvoríme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.



Marcipánové rožteky
Jednohubky
Obtiažnosť prípravy: ľahká (1B), doba prípravy: asi 40 minút, doba pečenia: asi 20 minút, 16 kusov

P O T R E B U J E T E :

Na cesto: 400 g hladkej múky, 1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker, 1 zarovnaná KL soli, 25 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 150 ml vlažného mlieka, 75 g rozpusteného masla, 2 vajcia
Na náplň:, 1 balíček Marcipánu Dr.Oetker, 1 balíček Polevy tmavej Dr.Oetker
Na potretie: 1 PL mlieka
Ešte potrebujeme: 2 plechy na pečenie (30 x 40 cm)

 
P O S T U P:
1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme mlieko, maslo a vajce a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.

2. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na kruh s priemerom asi 35 cm. Marcipán vyvaľkáme rovnakým spôsobom na kruh s takým istým priemerom ako cesto, položíme na cesto a nakrájame na 16 rovnako veľkých dielov. Po obvode kruhu nastrúhame polevu. Každý kúsok zarolujeme smerom k špičke. Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie tak, aby špička rožteka bola dolu. Rožteky potrieme pomocou štetca alebo pierka mliekom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4
Doba pečenia: asi 20 minút

3. Rožteky necháme vychladnúť. Môžeme podávať vlažné.

TIP: Namiesto Polevy tmavej Dr.Oetker môžeme použiť aj Polevu svetlú Dr.Oetker alebo Polevu De Luxe Dr.Oetker.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.