Zelený štvrtok

Napísal Katarína Nádaská autorka je etnologička 28. marec 2024

Svoj význam mal aj posledný týždeň pred Veľkou nocou, najmä obdobie tzv. veľkonočného trojdnia, ktoré sa začínalo Zeleným štvrtkom. Je to deň kedy sa zaväzujú zvony, v chrámoch utíchne organová hudba a namiesto hlaholu zvonov sa rozhrkocú rapkáče, klopačky, klepadlá. 

V minulosti chodili z jedného konca dediny na druhý chlapci a rapkajúc oznamovali začiatok posvätného ticha. Rapkáče symbolizovali hluk, ktorý sa robil pri ukrižovaní Krista.  Počas tohto dňa sa jedlo tzv. zelené jedlo, špenát, prípadne iné zelené jedlá podľa možností a počasia (ak pripadli sviatky Veľkej noci, ktoré patria medzi posuvné sviatky na teplejšie obdobie a rástla púpava pridávali sa lístky čerstvej púpavy do pôstneho jedla.), šalátové prívarky, prívarky z listov mladej žihľavy, krúpy, zemiaky s kapustou, fazuľová kaša, šošovicový prívarok, pre deti sa pripravovalo tzv. slepé kura, slíže s makom. Niekde sa na zelený štvrtok jedla aj sladká kaša – pšeničná kaša s medom. Skoro ráno ešte pred východom slnka sa chodili dievčatá česať pod vŕbu, pričom si hovorili riekanku: „Vŕba, vŕba  zelená, daj mi vlasy na dva pásy“.

bylinky  zs 1200x600

Dievčatá chceli mať vlasy krásne, husté a dlhé ako má vŕba konáre. Z tečúcej vody sa nosilo v hrnčeku aj starším ľuďom, ktorí si zvykli umyť tvár, aby boli zdraví. Okná domov sa vyzdobili zelenými halúzkami. Niekde bývalo zvykom sypať mravce do izby –mravce symbolizovali šťastie a usilovnosť, ktorými mali počas roka najmä dievčatá oplývať. Aj niektorým bylinkám sa v tento deň pripisovali liečivé vlastnosti preto sa napríklad zbieral oman, marinka, pľúcnik a bylinky sa dávali kravám do krmu, aby nad nimi bosorky nemali žiadnej moci, aby dobre dojili a neochoreli. Na Zelený štvrtok sa chodil zbierať aj hloh a čaj z neho sa používal napríklad na liečenie padúcnice. Obdobie zaviazaných zvonov bolo vhodné na výsadbu hrachu, bôbu, maku využívala sa tu mágia podobnosti a verilo sa, že tieto plodiny sa tiež zaviažu – a teda, že bude dobrá úroda. 

Aj v domácnostiach sa už „finišovalo“ s prípravami na sviatky, teda upratané už bolo, len sa dokončovali prípravy na sviatočné varenie. Z liturgického hľadiska si veriaci na Zelený štvrtok pripomínali poslednú večeru Ježiša Krista, ktorú slávil spoločne zo svojimi učeníkmi. Na nej ustanovil sviatosť oltárnu a aj svojim učeníkom povedal, že ho jeden z nich zradí. Po večeri sa išiel modliť a rozjímať do Getsemanskej záhrady. Tu za ním prišli vojaci s jedným z jeho učeníkov - Judášom, ktorý ho zradil, tým, že ho pobozkal a tak ho vojaci odviedli pred súd.

V niektorých obciach na Záhorí sa na Zelený štvrtok zvyklo piecť pečivo, ktoré sa volalo jidášky. Pečivo malo rôzny tvar figurálny, rastlinný, zoomorfný, tvar písmenok, bývalo pomazané medom, čo symbolizovalo ako Judáš  falošným bozkom zradil Krista.

Recepty na JUDÁŠKY

tradicne_judasky

Tradičné judášky
Náročnosť: jednoduché, čas prípravy: asi 20 minút, celkový čas prípravy: asi 125 minút, vystačí na: 12 kusov

Potrebujete:

Na cesto:
• 1 balenie Buchiet Dr. Oetker
• 200 ml vlažného mlieka
• 150 g rozpusteného vychladnutého masla
• 1 KL Rumovej arómy Dr. Oetker
• 50 g hrozienok

Na potretie a ozdobenie:
• 1 rozšľahané vajce
• 50 g plátkov mandlí

Ešte potrebujeme:
• plech na pečenie
Postup:
1. Na prípravu cesta v mise zmiešame zmes s droždím. Pridáme mlieko, maslo, arómu a hrozienka a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť.
2. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozdelíme na 12 rovnakých dielov. Z každého dielu vytvoríme valčeky s dĺžkou asi 20 cm, ktoré vytvarujeme do špirály alebo rôznych iných tvarov. Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte asi 20 minút kysnúť. Potom ich potrieme pomocou štetca alebo pierka vajcom a posypeme plátkami mandlí. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3

Čas pečenia: asi 25 minút

3. Necháme vychladnúť.

Tip: Judášky môžeme podľa chuti potrieť medom alebo rozpusteným maslom.
Judášky môžeme po vychladnutí posypať aj Vanilkovým cukrom Dr. Oetker zmiešaným s 1 zarovnanou PL práškového cukru.
Krátky opis: Veľkonočné pečivo rýchlo a ľahko pripravené z Buchiet Dr. Oetker sa zaručene vždy podarí.

Judášky

P o t r e b u j e t e: 120 g masla, 2 PL medu, 3 žĺtka, 500 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 30 g čerstvého droždia, štipka soli, štipka škorice, trochu nastrúhanej citrónovej kôry, 1 bielok, hrozienka podľa chuti, na posýpku: mak, sezam, opražené vločky, na potrenie 50 g rozpusteného masla s medom

P o s t u p: Pripravíte si kysnuté cesto podľa tradičného receptu. Rozdrobíte kocku čerstvého droždia, zmiešate s niekoľkými lyžicami vlažného mlieka, pridáte lyžičku cukru a necháte kvások na mierne teplom mieste narásť. Potom ho zapracujete do múky so štipkou soli a nastrúhanou citrónovou kôrou. Podľa chuti môžete do cesta pridať hrsť hrozienok  pre vôňu štipku mletej škorice. Vypracujete cesto, ktoré sa vám odlepuje od dosky a osladíte medom, cesto necháte vykysnúť na teplom mieste asi 40 minúť.

Z cesta vytvarujete valčeky o priemere maximálne 2 cm. Tvar môžete ľubovoľne zamotávať do uzlíkov alebo špirálok. Takto pripravené jidášky rozložíte na plech vystlaný papierom na pečenie a necháte ešte štvrť hodinu kysnúť. Potriete bielkom a posypete posýpkou. Jidášky pečiete na 180°C asi 20 minút. Po upečení pečivo potriete rozpusteným maslom s medom a necháte trochu vychladnúť, pretože najchutnejšie sú vlažné, prekrojene a ešte preliate s medovým maslom alebo len medom.

Dobrú chuť!

foto: Dr. oetker

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.