Veľkonočné vajcia

Viete, že veľkonočné čokoládové vajíčka sú vlastne francúzsky nápad, s ktorým prišli cukrári z versaillského kráľovského dvora Ľudovíta XIV. v 18. storočí? Devätnáste storočie prinieslo svetoznáme klenotnícke vajíčko Fabergé.

chocolate_faberge_eggs

Kráľ Slnko (18. storočie)

Kráľ Ľudovít XIV. - kráľ Slnko zanechal po sebe veľký, zmodernizovaný štát s centralizovanou, absolutistickou kráľovskou vládou. Svoj kult vlády budoval aj na reprezentatívnosti a bohatstve kráľovského dvora, ako aj organizovaní rôznych slávností, plesov, divadelných predstavení podporujúcich monarchiu i kráľa. A práve jeho špecializovaní cukrári z kráľovského dvora prišli na vynález čokoládového vajíčka, do ktorého bolo možné uschovať rôzne prekvapenia.

Fabergé vajcia (19. storočie)

Pôvod a vznik súvisí s pravoslávnou tradíciou zdobenia vajíčok na Veľkú noc v Rusku , ktoré si navzájom darovali. Svetoznáme klenotnícke vajíčko Fabergé, bolo prvý krát vytvorené v roku 1885 dvorným klenotníkom ruského cára Alexandra III., pre jeho milovanú manželku Máriu Fiodorovnu.
Vytvorené vajíčko malo taký úspech na celom cárskom dvore, že sa stalo tradíciou obdarovať rodinných príslušníkov klenotom každú Veľkú noc. Klenotník Peter Carl Fabergé vytvoril niekoľko vajíčok zdobených miniatúrnymi portrétmi, skrýšami na mini kvietky, kočiare, zvieratá a iné motívy z drahých kameňov alebo slonoviny. Celkový počet, ktorý vytvoril bolo približne 50 vajíčok a popri tom vytvoril aj niekoľko vajec pre súkromníkov. Po nástupe boľševikov Fabergé utiekol z Ruska a o tri roky na to (1920) umrel vo Švajčiarsku. A však tradícia klenotov prežila naprike všetkým úskaliam a aj v súčasnosti sa výrábajú fabergé vajíčka a šperkov, ktoré určite potešia nie jednu ženu a manželku.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.