Veľkonočné prejedanie

Veľká Noc čas rodinných návštev, šibačov, maľovaných kraslíc ale aj veľkého množstva dobrého jedla a zákuskov.  Takýmto dobrotám sa veľmi ťažko odoláva, mohli by sme dokonca konštatovať, že skoro vôbec.

stomaco_0323

Pri jednom stole zjeme nie len pár chlebíčkov, kúskov klobásky, koláčikov, ale aj niečo popijeme a čistá voda to asi nebude. Po takýchto dávkach jedla sa aj my prestávame cítiť dobre a naše telo nám dáva najavo, že pravidlo „niekedy je menej viac“, je opodstatnené.

Musíme však povedať, že šok nášmu telu nevystavujeme len sviatky Veľkej Noci ale naše telo trpí aj na Vianoce. Celý rok sa snažíme dodržiavať pestrú stravu, pitný režim a príjem vitamínov a ak sa blíži takýto sviatok, tak ešte si dáme drsnú diétu, aby sme sa nemuseli potom krotiť a mohli sme zjesť všetko, čo vidíme. Avšak to je tá najväčšia chyba, ktorú robíme – sviatočné prejedanie. Aké nepríjemnosti si ním môžeme privolať?

Infekčné hnačkové ochorenie -  Ochorenie s ktorým sme sa určite všetci aspoň raz stretli. Predstavuje druhé najčastejšie ochorenie, hneď po dýchacích cestách. Príčinou týchto hnačiek sú baktérie a vírusy, ktoré môžeme nájsť aj v jedle, ktoré konzumujeme. Obľúbený zemiakový šalát môže obsahovať majonézu, ktorá sa vyrába zo surových vajec.  Pri tomto výrobku sa baktérie do jedného dňa rozmnožia v takom množstve, že dokážu vyvolať toto ochorenie. Nie je to nič príjemné a mali by sme si dávať na to pozor.  S týmto ochorením sa môže spájať aj horúčka, nevoľnosť, vracanie, bolesť kĺbov a v kritickej situácií aj malátnosť. Ak táto hnačka do pár dni nedoznie, je dôležité navštíviť svojho ošetrujúceho lekára. 

Žlčníkový záchvat - Vzniká z dôvodu skonzumovania veľkého množstva mastného jedla,  čiže keď to preženieme s údenými dobrotami.  Žlčník je orgán, ktorý produkuje v tele žlč. Nachádza sa v pravej hornej časti brucha. Žlč ľudské telo potrebuje na odbúravanie tukov z prijatej stravy a taktiež pomáha vstrebávať vitamíny z jedla. Ak zjete veľa mastného, tak sa vytvorí veľa žlče, ktorú naše telo horšie spracováva. Pri žlčníkových záchvatoch môžete pocítiť náhlu a ostrú, tupú alebo intenzívnu bolesť, vyskytujúcu sa v pravej hornej časti alebo v strede brucha, ktorá sa pri pohybe nemení. Taktiež ho môže sprevádzať zvracanie a aj teplota. Prvou pomocou pri záchvate je studený obklad priložený na miesto bolestí. Hlavne je nič nepiť, nejesť a len kľudne ležať. Pri žlčníkových záchvatov, ktoré pretrvávajú, je lekár viac ako vítaný.

Akútny zápal pankreasu – Sviatočné kombinácie jedál sú niekedy dych berúce, a práve tie spôsobujú túto nepríjemnosť. Poznáte to, najprv mastná klobáska, potom veľa zákuskov a nemôžeme zabudnúť všetko zapíjať alkoholickým drinkom. To je tá pravá kombinácia na akútnu pankreatitídu.  Tento stav je jeden z najvážnejších, aké si prejedaním môžete privodiť. Ide o neznesiteľnú bolesť v ľavom nadbrušku. Väčšinou je tento zápal sprevádzaný zvracaním a horúčkou. Pri tomto zápale bohužiaľ na výber nemáme a lekára navštíviť musíme.

Pálenie záhy – Nech sa prihlási ten, kto sa s tým ešte nestretol! Ide o veľmi nepríjemný pocit v krku a na hrudníku sprevádzaný kyslou chuťou v ústach. Väčšinou pálenie záhy zaženie pohár mlieka alebo lyžička jedlej sódy, ktoré neutralizujú žalúdočné kyseliny. V tomto prípade je dôležité vyhýbať sa káve, cigaretám a alkoholu. Jedine, čo môžeme urobiť je si len ľahnúť, vyložiť nohy a oddychovať.

Zápcha –  Stres z kúpačov, väčšia konzumácia jedla a nedostatok pohybu môžu privolať nie najlepšiu situáciu – zápchu. Je to jedna z najbežnejších nepríjemností vzniknutých v tomto období. Cítite plynatosť, nepravidelné ba dokonca žiadne vyprázdňovanie a tvrdé brucho? Tak viete, o čom je reč. Keď hovoríme o zápche, tak ide o poruchu črevného vyprázdňovania, ktorá môže trvať aj dlhšiu dobu. Pri zápchach je dôležitý príjem tekutín, ktorý by mal byť minimálne 2,5 litra na deň. Netreba zabúdať ani na veľa vlákniny, ovocia a zeleniny. V takejto situácií by sme mali vymeniť plátok údenej šunky alebo kúsok chutného koláčika za sušené slivky, ovsené vločky a krátku prechádzku aby sme naše črevá rozchodili.

Prvá pomoc pri boji s tráviacimi ťažkosťami

Žuvačka – žuvanie spôsobuje pohyb v črevách, tým zlepšuje trávenie a je účinným obrancom pred pálením záhy.

Omeleta – je veľkým pomocníkom pri odľahčení žalúdka. Vajíčka obsahujú veľa bielkovín a obsahujú aminokyseliny – cysteín, ktoré pomáhajú zbaviť sa toxínov v tele, ktoré sme vďaka alkoholu naliali do seba.

Špenát – Jeden z veľkých pomocníkov pri úľave od nafúknutého brucha a naštartovaní trávenia.

Škorica – Okrem úžasnej vôni má škorica aj protizápalový a antibakteriálny účinok. Upokojujúco pôsobí na žalúdočnú stenu. Kľudne si ju pridajte do zázvorového alebo zeleného čaju.

Čaje – Vedia byť veľmi dobrými pomocníkmi pri žalúdočných problémov. Mätový čaj má upokojujúci účinok, prináša úľavu od bolesti a plynatosti. Upokojujúci účinok môžeme nájsť aj v zázvorom a čiernom čaji. Veľmi dobrým čajom je aj zelený čaj, okrem toho, že obsahuje veľké množstvo antioxidantov, je aj veľmi dobrou náhradou kávy.

Aloe vera – Je liek na všetko. Od popálenín, odrenín až po žalúdočné problémy. Vďaka svojim účinkom si vie hravo poradiť so zápchou.

Klinčeky – Vedia si poradiť s bolesťami zubov ale aj so žalúdočnými nevoľnosťami. Sú úspešný aj v boji s pálením záhy a k naštartovaniu metabolizmu.

TIP na prvú pomoc po nadmernej konzumácii ťažko stráviteľného jedla, alkoholu alebo kávy: Viac informácií o výživovom doplnku Vyprošťovak Active nájdete na stránke www.vitar.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.