Recepty, v ktorých hrajú hlavnú úlohu vajíčka

Napísal LIild kuchyňa, KetoMix 03. apríl 2021

Ak ste sa tento rok pustili do hojného farbenia vajíčok, ale šibači nikde, tak v potraviny v žiadnom prípade nevyhadzovať. Za 10 minút z nich môžete vykúzliť výbornú vajíčkovú  nátierku, alebo cheesecake v atypickej podobe či rozkošné kuriatka z odpaľovaného cesta?

Zdravá vajíčková nátierka - bez sacharidov!

Nie je to síce žiadna kvantová fyzika, ale zvoliť správny pomer ingrediencií môže byť alchýmiou. Pochutíte si na nej aj počas diéty, pretože je so zníženým obsahom sacharidov!

ketomix_vaj_pomazanka

Budete potrebovať:
● 3 - 4 uvarené vajíčka (bielky)
● 100 g odtučneného tvarohu
● ½ lyžičky horčice
● ½ nadrobno nakrájanej šalotky alebo jarnej cibuľky
● nasekanú pažítku alebo petržlenovú vňať
● soľ, čierne korenie

Postup:
1/ Teraz už je to jednoduché. Z vajíčok vyberte žĺtky a položte vedľa.
2/ Do tvarohu pridajte horčicu, nadrobno nasekanú cibuľku, soľ a čierne korenie.
3/ Bielka buď nastrúhajte najemno, alebo nakrájajte na drobné kúsky. Záleží len na vás, či máte radi nátierku s väčšími kúskami alebo rozmixovanú. Nakoniec osoľte a okoreňte, jednoducho dochuťte podľa seba.
4/ Poprípade môžete pridať čerstvé bylinky.

TIP: Nátierku z vajíčok si môžete natrieť na KetoMix cereálny proteínový chlebík, ktorý je zdrojom kvalitnej srvátkovej bielkoviny a má znížený obsah tukov a sacharidov. Pochutíte si tak na pečive, či ste alebo nie ste na diéte. (Ak vo vajíčkach necháte aj žĺtky, nátierka bude stále zdravá, len s väčším množstvom sacharidov.)

Nechajte sa inšpirovať zaujímavými tipmi z Kuchyne Lidla

Čokoládové cheesecake vajíčko
Počet porcií: 8
Potrebujeme: veľký plech, papier na pečenie, silikónovú formu na vajíčka, silikónový štetec, metličku, potravinovú fóliu, šľahací mixér

lidl_velkonocne_vajicka

Suroviny:

Hniezda
200 g mliečnej čokolády Fin Carré
200 g slaných tyčiniek Cursti Croc
Vajíčka
200 g bielej čokolády Fin Carré
Pomarančový puding
220 ml čerstvého pomarančového džúsu Solevita
kôra z 1 pomaranča
2 žĺtky
20 g práškového cukru Belbake
30 g Zlatého klasu
30 ml vody
30 g masla Pilos
Sušienkový základ
60 g maslových sušienok Sondey
60 g ovsených sušienok Tastino
40 g zmäknutého masla Pilos

Krém
200 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
200 g nátierky z čerstvého syra Goldessa classic
1 vanilkový struk
100 g bielej čokolády Fin Carré

Hniezda
Mliečnu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli.

Tip: Čokoládu rozpustíme do polovice, potom stiahneme z pary a zvyšnú čokoládu rozpustíme silným miešaním.
Slané tyčinky nalámeme na kúsky. Zmiešame ich s roztopenou čokoládou a na plech vystlaný papierom na pečenie vytvarujeme hniezda. Necháme zatuhnúť pri izbovej teplote.

Vajíčka
Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli rovnakým spôsobom, akým sme rozpustili mliečnu čokoládu. Rozpustenou čokoládou natrieme pomocou štetca silikónové formy na vajíčka v 2 vrstvách. Každú vrstvu necháme stuhnúť.

Tip: Dávame pozor, aby všetky nástroje pri práci s čokoládou boli suché, aj kvapka vody by zapríčinila, že sa čokoláda zrazí.

Pomarančový puding
Džús s kôrou ohrejeme v hrnci. V miske metličkou dohladka vymiešame žĺtky s cukrom, škrobom a vodou. Keď džús skoro vrie, prilejeme žĺtkovú zmes a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Odstavíme z ohňa, primiešame maslo a prelejeme do misky. Prikryjeme fóliou, aby sa nevytvorila kožka, a necháme vychladnúť. Po vychladnutí rozmiešame dohladka a prenesieme do cukrárskeho vrecka.

Sušienkový základ
Nahrubo rozdrvené sušienky zmiešame s mäkkým maslom a dáme stuhnúť do mrazničky.

Krém
V mixéri vyšľaháme do polo tuha smotanu na šľahanie s krémovým syrom a zrniečkami vanilky. Prilejeme vlažnú rozpustenú čokoládu a vyšľaháme na tuhý krém.

Cheesecake vajíčko
Na dno čokoládových vajíčok nasypeme sušienkovú zmes a pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme krém. Zarovnáme a malou lyžičkou urobíme jamku, do ktorej dáme pomarančový puding. Opatrne uložíme na pripravené čokoládové hniezdo.

Veľkonočné kuriatka z odpaľovaného cesta
Počet porcií: 8 porcie

lidl_velkonocne_kuriatka

Potrebujeme: hrniec, škrabku na zeleninu, misku, metličku na šľahanie, potravinársku fóliu, šľahací mixér, papier na pečenie, valček, plech na pečenie, cukrárske vrecká s hladkou aj zúbkovanou špičkou, 2 okrúhle formičky na vykrajovanie (2 cm a 5 cm)

Suroviny:

Krém
500 ml mlieka Pilos
kôra a šťava z 2 citrónov
150 g kryštálového cukru Belbake
30 g zemiakového škrobu Belbake
30 g hladkej múky Belbake
2 žĺtky a 1 vajíčko
500 ml smotany na šľahanie (33%) Pilos

Craqueline
100 g zmäknutého masla Pilos
100 g trstinového cukru Belbake
100 g hladkej múky Belbake
štipka soli Castello
Cesto
240 ml vody
125 g masla Pilos
1 lyžička kryštálového cukru Belbake
1 lyžička soli Castello
180 g polohrubej múky Belbake
6 vajíčok

Na ozdobenie
100 g bielej čokolády Fin Carré
zobáčiky a krídelká z fondánu

Krém
Do hrnca dáme zohrievať mlieko. Pridáme k nemu plátky citrónovej kôry a citrónovú šťavu. V miske metličkou ručne vymiešame dohladka cukor, škrob, múku, žĺtky a celé vajíčko. Keď mlieko takmer vrie, dáme ho dole z ohňa a opatrne prilejeme vaječnú zmes. Vrátime na oheň a za stáleho miešania varíme do zhustnutia.

Tip: Škrob zabraňuje zrazeniu žĺtkov pri vare. Je však potrebné nechať ho prevrieť aspoň 3 minúty, aby sa celkom rozpustil.
Uvarený žĺtkový puding prelejeme do misky a povrch prikryjeme fóliou, aby sa nevytvorila kožka. Dáme zachladiť na 30 minút. Pred plnením z vychladnutého pudingu vyberieme citrónovú kôru a rozmiešame ho metličkou do hladka. Puding spojíme so šľahačkou vyšľahanou do polotuha a krém naplníme do cukrárskeho vrecka s úzkou hladkou špičkou.

Craqueline
Craqueline je sušienka, ktorá dodá odpaľovanému cestu chrumkavosť a pomôže mu udržať si rovnomerný tvar. V miske ručne spojíme zmäknuté maslo s cukrom a soľou. Pridáme múku a vypracujeme cesto. Medzi dvoma papiermi na pečenie ho rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a odložíme do mrazničky.

Odpaľované cesto
Do hrnca dáme variť vodu, maslo, cukor a štipku soli. Keď sa maslo rozpustí a zmes začne vrieť, prisypeme naraz všetku múku. Miešame, kým sa cesto spojí a odpaľujeme ho približne 2 – 3 minúty, kým sa začne odliepať od stien hrnca. Hotové cesto necháme za stáleho miešania vychladnúť. Do vychladnutého cesta primiešame po jednom vajíčka. Vypracujeme vláčne a lesklé cesto, ktoré naplníme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou. Na plech vystlaný papierom na pečenie striekame dve veľkosti guľôčok (menšie na hlavičky a väčšie na telíčka kuriatok).
Z mrazničky vyberieme craqueline a vykrajujeme z neho kolieska v takých veľkostiach, aby pasovali na guľôčky z odpaľovaného cesta. Craqeuline uložíme na odpaľované cesto. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C, ale teplotu hneď stiahneme na 180 °C. Pečieme približne 20 minút, kým sa cesto nenafúkne a nezhnedne. Rúru počas pečenia neotvárame! Vlhkosť, ktorá sa z odpaľovaného cesta počas pečenia vyparuje, je kľúčová. Otvorením rúry by para unikla a odpaľované cesto by spľaslo. Upečené cesto necháme vychladnúť. Potom pomocou zúbkovanej cukrárskej špičky urobíme na spodku každej guľôčky malú dierku, cez ktorú ich naplníme krémom.

Zdobenie
Nad parou rozpustíme bielu čokoládu, ktorou zlepujeme dokopy telá a hlavičky kuriatok. Na záver na kuriatka prilepíme predpripravené ozdoby z fondánu.

Všetky recepty nájdete na webe Kuchyňa Lidla – www.kuchynalidla.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.