Dve inšpirácie na netradičné veľkonočné menu

Krokety z pomaly pečeného jahňacieho pliecka, chrenová espuma (pena), veľkonočná baba a jemný krém z medvedieho cesnaku, chrumkavé králičie pirohy, vlašské orechy. Prajeme vám chutné veľkonočné sviatky!

vn_190419

1. MENU – 4 porcie

Jahňacie krokety 

Potrebujete: 500 g jahňacieho pleca, 50 g cibule, 2 strúčiky cesnaku, soľ, korenie,2 ks bobkových listov, 20 g čerstvej mäty , 50 g tvrdého syra, 30 g dijonskej horčice, 1 vajce, 100 g panko strúhanky, 40 g ryžovej múky

PostupDo plechu dáme jahňacie pliecko, osolíme, okoreníme, pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu, celý cesnak, bobkový list, podlejeme vodou a pečieme do mäkka pri  teplote 150 C cca 2–3 hod. zakryté alobalom a podliate vodou.

Po upečení mäso natrháme na rillettes (vlásočnice), mierne presekáme, pridáme dijonskú horčicu, nastrúhaný syr, trochu panka strúhanky a upečenú cibuľu a cesnak, vajce a vytvoríme krokety, ktoré potom obaľujeme v ryžovej múke, vajci a panko strúhanke - vypražíme v oleji.

Chrenová espuma (pena)

chrenova_pena

Potrebujete: 50 g čerstvého chrenu, 0,5 l šľahačky 33%, 100 g kyslej smotany, soľ, korenie, 1 ks citrónu, 4 pl želatíny, 30 g hnedého cukru

Postup: Do hrnca dáme zohriať šľahačku, pridáme nastrúhaný chren, namočenú želatínu ochutíme soľou, korením, citrónom a cukrom, rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sitko a dáme do šľahačkovej fľaše. 

Servírovanie: Chrenová pena, na ňu položíme kroketu a z druhej strany obdĺžnik veľkonočnej baby. 

Veľkonočná baba

vn_baba

Potrebujete: 200 g údeného br. Pliecka, 200 g rožkov alebo žemlí, môžu byť aj tmavé celozrnné, 100 g kuracej pečene, 100 g cibule, 4 vajcia, 50 g bravčovej masti, 1 pl horčice, soľ, korenie, 5 g petržlenovej vňate, 1 strúčik cesnaku, 20 g krupice

Postup: Na masti urestujeme na kocky nakrájanú cibuľu, cesnak a kuraciu pečeň, pridáme na kocky nakrájané údené pliecko, ochutíme, soľou, korením, horčicou, vňaťou a primiešame k nakrájanému pečivu, pridáme žĺtka a vyšľahaný sneh z bielkov, premiešame, vymastíme plech masťou, posypeme krupicou a pridáme zmes. Pečieme v rúre 180 C cca 45 min.

Parfe z bielej čokolády

Potrebujete: 300 g bielej čokolády, 200 g šľahačky, 3 pl želatíny, 5 ks kardamonu, štipku soli

Postup: Vo vodnom kúpeli rozpustíme bielu čokoládu, pridáme nastrúhaný kardamon. Želatínu rozpustíme v studenej vode a pridáme do horúcej čokolády so štipkou soli. Šľahačku vyšľaháme na hustý sneh. Do vlažnej čokolády opatrne vmiešame šľahačku a vlejeme do formy, ktorú sme vopred vyložili potravinárskou fóliou.

Krém z pečených jabĺk

Potrebujete: 300 g jabĺk, škorica, 100 g hnedého cukru, 0,2 l kefíru, 1 ks citrónu

Postup: Očistíme jablká, posypeme hnedým cukrom, mletou škoricou a dáme upiecť do rúry do mäkka. Rozmixujeme, ochutíme troškou citrónu a zmiešame s kefírom.

Kakaová hlina

Potrebujete: 30 g kakaa, 70 g hladkej múky, 80 g lieskových orechov, 40 g cukru, 70 g masla, bazalka

Postup: Maslo izbovej teploty zmiešame s múkou, kakaom, rozmixovanými lieskovými orechmi, dáme na plech s papierom na pečenie a dáme piecť do rúry na 180 C cca 8 min. Necháme vychladnúť.

Servírovanie: Na spodok hlbokého taniera dáme krém z jabĺk, na to kocku parfe a posypeme kakaovou hlinou (mrveničkou) - dozdobíme lístočkami bazalky.

2. MENU – 4 porcie

Krém z medvedieho cesnaku

krem_mc

Potrebujete: 200 g medvedieho cesnaku, 1 l šľahačky 33%, soľ, korenie, 40 g creme fraiche alebo kyslej smotany, muškátový orech

Postup: Necháme zovrieť šľahačku, osolíme, pridáme koreniny. Do zohriatej šľahačky pridáme umytý medvedí cesnak a chvíľku povaríme! Nevaríme dlho, aby nám zostal krásne zelený, pridáme kyslú smotanu, ochutíme. Rozmixujeme mixérom, prípadne prepasírujeme cez sitko

Králičia plnka do pirohov

Potrebujete: 200 g králičieho stehna bez kostí, 40 g údenej slaniny, 40 g cibule, 50 g mrkvy, 40 g petržlenu, 5 cl olivového oleja nové korenie a celé čierne korenie, 1 strúčik cesnaku, 6 cl bieleho vína

Postup: Králičie mäso sprudka opečieme zo všetkých strán, vyberieme ho a v tom istom hrnci opečieme na olivovom oleji cibuľu  a slaninu nakrájanú na kocky, pridáme mrkvu, petržlen, cesnak, soľ a korenie, urestujeme, pridáme víno a necháme odpariť.  Nakoniec vložíme králičie mäso, podlejeme troškou vody a zakryté pečieme v rozohriatej rúre na 180 C do mäkka. Môžeme dusiť aj na sporáku.

Vyberieme mäso a nasekáme ho na malé kúsky. Zvyšnú zmes dáme do sitka a necháme stiecť šťavu. Trošku masy rozmixujeme a pridáme k nasekanému králičiemu mäsu, ochutíme a hotovou zmesou (plnkou) budeme plniť pirohy.

Chrumkavé pirohy

krokety_21

Potrebujete: 400 g zemiakov, 150 g polohrubej múky, 1 vajce, 3 dcl oleja na vyprážanie, štipka soli, 50 g vlašských orechov, 40 g pažítky 

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, ideálne deň vopred. Ošúpeme, nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme múku a vajce, osolíme, vypracujeme cesto.
Vyvaľkáme asi na pol centimetrovú výšku a pohárom o priemere cca 3-4 cm vykrojíme krúžky. Do stredu dáme plnku a zalepíme pirohy.
Hotové pirohy vyprážame v oleji, hneď po vypražení ich obalíme v rozomletých vlašských orechoch a podávame do polievky. Ozdobíme nasekanou pažítkou a nasekanými vlašskými orechmi. 

TIP: Tyčový mixér jako multifunkčný pomocník do každej kuchyne

Nový vysoko výkonný tyčový mixér Tefal Infini Force Pro (HB95LD38) ponúka dokonalé 5v1. S exkluzívnymi nožmi s titánovým povrchom Powelix Life Blades, ktoré zaisťujú výnimočne dlhú životnosť. Zaručia, že vás mixér nikdy nenechá v štichu! Zvládne mixovať až o 30 % rýchlejšie a vďaka výkonu 1 200 W si poradí aj s tými najtvrdšími surovinami. Všestranné nadstavce, ktoré Infini Force Pro ponúka si ľahko poradia aj s prípravou niekoľko-chodového menu. 

tefal_infinyforcepro_5v1

Odporúčana cena je 132,90 EUR

Viac na www.tefal.sk, www.homeandcook.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.