Vyberáme zásnubné prstene

Pripravili sme pre vás 7 kľúčových vecí, ktoré by ste mali vedieť pred nákupom zásnubného prsteňa.


Tvar –
ešte pred tým, ako si posvietite na 4C (brus, čistota, farba a karát), mali by ste vedieť, aký tvar vaša budúca snúbenica miluje. Tvar označuje aktuálnu geometriu kameňa na rozdiel od brusu, ktorý sa týka uhlov plôšok v kameni.


Osadenie –
nastavte si detaily: rám, kov, v ktorom bude váš kameň usadený, a hlavne tón, v akom má byť. Klasický okrúhly kameň zásnubného prsteňa dostáva svieži a moderný nádych ak je kovom objímaný, módny ovál na druhej strane vynikne v korunkovom osadení so štyrmi špicami.


Špehovanie štýlu –
v súčasnosti je trendom pre páry, aby nákup zásnubného prsteňa absolvovali spoločne, ale ak ste skôr tradicionalista a chystáte sa ju prekvapiť s prsteňom, ktorý bude milovať, je potrebné si urobiť menší prieskum. Môžete požiadať pod prísľubom tajomstva jej najlepšiu kamarátku alebo súrodencov o pomoc. Ak ste pripravený o tom nepovedať nikomu, venujte pozornosť tomu, aké šperky nosí. Podstatný je ich tvar, druh kovu a štýl.


Kov – máte celý rad kovov a je z čoho vyberať. Jednou z populárnych volieb je platina, veľmi odolná a hlavne čistá, čo je skvelou voľbou pre alergické snúbenice s citlivou pokožkou. K dispozícii je tiež zlato, ktoré prichádza v rôznych farbách vrátane bielej, žltej a ružovej. Taktiež môžete zvážiť paládium (ktoré má šedivejší odtieň ako platina), alebo dokonca recyklovanú zmes platiny a zlata. Berte to ako „niečo staré“ a „niečo nové“, všetko v jednom.

Foto: Eppi

Kameň – ak kupujete kvalitný zásnubný prsteň, vyberáte si setting a kameň (diamant) osobitne. Kameň je najdrahšia časť prsteňa, práve preto je potrebné uistiť sa o jeho kvalite a cene. Nezabudnite skontrolovať jeho parametre a každé klenotníctvo by Vám malo poskytnúť lupu, aby ste predišli nákupu kameňa s chybou, akou sú napríklad praskliny, dutiny apod.


Rozpočet - dvojmesačný plat je mýtus. Mali by ste kúpiť najlepší prsteň, aký môžete, bez toho, aby ste sa dostali do finančnej tiesne. Ak Váš rozpočet nie je super veľký, musíte trošku intrigovať. Pri väčšej veľkosti voľte tenší setting, ktorý zvýši náklady a diamant v ňom vyzerá naozaj pôsobivo. Karáty diamantu sú podstatné, ale ak nechcete obetovať jeho veľkosť, voľte diamanty, ktoré sa nevyznačujú top čistotou, pričom voľným okom to nie je viditeľné. Tak bude diamantová iskra naozaj dokonalá a Váš malý trik nebude viditeľný.


Nakupujte bezpečne – vždy začnite hľadanie šperku na odporúčania priateľov a rodiny. Skontrolujte si firmu, či je registrovaná, a hlavne aký druh certifikátov ponúka. Najkvalitnejšie certifikáty pre diamanty vystavuje spoločnosť Gemological Institute of America (GIA) a každý správny klenotník by Vám takýto certifikát ku kameňu mal dať.


Šesť týždňov – jeden z dôležitých aspektov je čas. Objednať zásnubný prsteň podľa vašich predstáv môže trvať až šesť týždňov, prípadne dlhšie. Ak chcete, aby šperk obsahoval gravírovanie z vnútornej strany, nezabudnite to zadať už pri objednávke, ušetríte si tým čas aj peniaze.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.