Tajomstvá zásnubných prsteňov britskej kráľovskej rodiny

Zásnubné prstene členov kráľovskej rodiny sú opradené rúškom tajomstva a skrývajú v sebe nevšedné príbehy. Britská kráľovská rodina už celé stáročia uchováva vzácne klenoty, ktoré si jej potomkovia dedia po celé generácie.

Číre diamanty striedajú skvostné farebné drahokamy, ktorých hodnota sa šplhá na státisíce. Objavte čo sa skrýva za zásnubnými prsteňmi britskej monarchie. 

Jediný šperk, ktorý kráľovná zbožňuje

Nedávny dokument televízie BBC o jej veličenstve odhalil prekvapujúce zistenie. Britská panovníčka nemá záľubu v šperkoch a drahých klenotoch. Jediné šperky, pre ktoré má slabosť sú brošne a jej zásnubný prsteň. Dominantu platinového šperku tvorí 3-karátový diamant, okolo ktorého je osadených päť menších diamantov. Zaujímavosťou je, že ho Princ Philip, Vojvoda z Edinburghu navrhol sám a diamanty pochádzajú z koruny jeho matky, Princeznej Alice z Grécka. Odhadovaná hodnota zásnubného prsteňa jej veličenstva by sa podľa odborníkov mohla vyšplhať na 200-tisíc libier (približne 225-tisíc eur). „Číre diamanty v zásnubných prsteňoch sú stále tými najobľúbenejšími aj medzi Slovákmi a Čechmi. Táto klasická kombinácia farieb a kameňov nikdy nevyjde z módy,“ hovorí Alojz Ryšavý klenotník a majiteľ ALO diamonds.

Prekliaty zafír?

Lady Diana Spencer si nikdy nepotrpela na okázalý luxus, čo potvrdzuje aj jej nezvyčajná voľba snubného prsteňa. Na rozdiel od ostatných kráľovských šperkov prsteň nebol navrhnutý na mieru, ale pochádza z bežného klenotníctva. Oválny zafír obklopený 14 diamantmi osadený v bielom zlate jej údajne učaroval na prvý pohľad.  V tom čase stál 28-tisíc libier, no dnes sa jeho hodnota šplhá na 180-tisíc libier. Po smrti Lady Diany si princovia William a Harry rozdelili šperky, ktoré im najviac pripomínali ich mamu. Zásnubný prsteň si najskôr vybral Princ Harry a jeho starší brat zvolil zlaté hodinky od Cartiera, no nakoniec si dedičstvo vymenili. Ikonický prsteň už takmer osem rokov zdobí Vojvodkyňu Catherine z Cambridgu. Šperk prešiel miernymi zmenami najmä kvôli jeho veľkosti. Zafírový prsteň však mnohí doteraz považujú za tragický symbol nešťastného manželstva medzi Dianou a Princom Charlesom.

Niečo staré, niečo nové

Mediálny ošiaľ vyvolali nedávne zásnuby Princa Harryho a Meghan Markle. Podobne ako jeho brat aj Harry chce uchovať spomienku na Lady Dianu, preto zvolil dva diamanty z jej zbierky. „Pochopiteľne som chcel, aby bola moja mama stále pri nás počas našej šialenej cesty životom,“ povedal Princ Harry v interview pre BBC. Centrálny diamant pochádza z Botswany a honosný prsteň je zo žltého zlata, na ktoré vraj bývalá herečka nedá dopustiť. Harry pri navrhovaní prsteňa spolupracoval s prestížnym klenotníctvom Cleve & Company.

Netradičný ružový drahokam

Rok 2018 sa pre britskú kráľovskú rodinu bude niesť v znamení až dvoch kráľovských svadieb. Vydávať sa bude aj Princezná Eugénia, vnučka Kráľovnej Alžbety II.. Drahokam „padparadscha“ je ružovo-oranžovou variantnou zafíru, ktorý sa nachádza na Srí Lanke, Madagaskare či v Tanzánii. Prsteň je inšpirovaný kvetom lotosu symbolizuje šťastie a harmóniu, ktorá má snúbencov sprevádzať celý život. „Zásnubné prstene s farebnými drahokamami sa naozaj stávajú hitom. Mladí ľudia sa chcú odlíšiť a vlastniť niečo špecifické, iné. Práve to umožňujú farebné kamene, ktoré ponúkajú skutočné veľmi širokú škálu možností,“ hovorí Alojz Ryšavý.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.