Etiketa stolovania II.- servírujeme a konzumujeme

Pri objednávaní a konzumácii jedla postupujeme od ľahších jedál k ťažším; vybrané nápoje musia byť v súlade s chuťou jedla. Ako prvý v poradí menu je aperitív, potom nasledujú predrkrmy, polievka , hlavné jedlo, dezerty...

wedding_table_food22

Užitočné tipy ako servírovať a konzumovať

Ako prvý v poradí menu je aperitív. Pod aperitívom rozumieme ľahký alkoholický nápoj (vermút, cinzano, sherry, becherovka, vodka, martini), ktorý sa podáva pred jedlom, na povzbudenie chuti. Aperitívom nepripíjame, a tiež ho nepopíjame počas jedla.

Predkrmy môžu byť studené (servírujú sa pred polievkou) alebo teplé (servírujú sa po polievke). K predkrmu sa podáva pečivo, ktoré odlamujeme rukou; nikdy neodhrýzame z celého pečiva ani ho nekrájame nožom na tanieri.

Polievka sa servíruje nielen na tanieri, ale aj v šálke (hlavne bujón pri večeri). Zo šálky sa polievka pije, ale u nás to nie je zvykom, a preto sa aj k šálke prikladá lyžica (po jedle sa odkladá na tanierik, ktorý je pod šálkou). Ak je polievka servírovaná na tanieri, je prípustné nakloniť tanier pri dojedaní mierne od seba, lepšie však je, nerobiť to. Pečivo, tak ako pri predkrme, odlamujeme rukou.

Hlavné jedlo môže byť bezmäsité alebo mäsité. V prvom prípade jedlo nekrájame nožom, ale vidličkou (servíruje sa vpravo). Pri mäsitom jedle (vrátane hydiny) mäso oddeľujeme od kosti vždy nožom.

- Osobitnú kategóriu tvoria ryby (podáva sa k nim zvláštny príbor: nôž má tupé ostrie, pretože ryby sa nekrájajú, iba oddeľujú od kosti). Rybu na bruchu príborom rozpolíme, hlavnú kosť vyberieme a odložíme na okraj taniera; potom môžeme rybu na tanieri pridržiavať ľavou rukou s kúskom chleba a mäso vyberať len vidličkou.
- Raky sa jedia rukami a príborom. Rukou oddelíme zadnú časť raka od prednej (z prednej časti raka sa jedáva len mäso z klepiet) a príborom vyberieme mäso. Po jedle sa podáva miska s vodou, v ktorej sa prsty opláchnu a potom utrú do obrúska.
- Kraby sa podávajú v rozpolenom krunieri, z ktorého sa mäso vyberá dezertnou vidličkou (nôž sa nepoužíva).
- Ustrice obsluha zvyčajne pootvorí, konzumujúci si na ňu kvapne citrón a vysrkne ju do úst. Ak ustrice nie sú pootvorené, používa sa na to špeciálny (pevnejší) nôž.
- Mušle a slimáky vyberáme z ulít špeciálnou malou vidličkou a lyžičkou.
-  Žabie stehienka pridržiavame na tanieri vidličkou, ktorú máme v ľavej ruke a pravou rukou trháme kúsky mäsa.

Ovocie sa zväčša konzumuje rukou; pokiaľ sa k ovociu servíruje príbor, zjeme ovocie za pomoci príbora. Banán po olúpaní (špičku odrežeme nožom a olúpeme ho rukou) ukrajujeme vidličkou. Kôstky z ovocia vylupujeme nad tanierom.

Múčnik konzumujeme dezertnou lyžičkou alebo vidličkou. Odkrojený kúsok torty položíme na stranu.

Káva sa podáva po ukončení celého menu. Kávu nikdy neochutnávame lyžičkou.

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.