Viete kedy bylinky pomáhajú a kedy už škodia?

Od nepamäti patria liečivé rastliny k najdostupnejším prostriedkom proti chorobám. Skúsenosti s nimi sa prenášali z generácie na generáciu a samotní výrobcovia liečiv, potvrdzujú ich blahodarne účinky na naše zdravie.

box herbe 1200x800

Z HISTÓRIE

Európsku medicínu na prelome 1. tisícročia najviac ovplyvnil Avicenna, perzský učenec, filozof, politik, básnik a predovšetkým lekár. Vďaka jeho najznámejšej a najpoužívanejšej knihe Al-Kánún fi ttibb (Kánon medicíny) ho považujeme za „zakladateľa modernej medicíny“. V období stredoveku sa vedomosti a skúsenosti z liečivými bylinami zaznamenávali hlavne v kláštoroch do herbárov. Na Slovensku sa považuje za najstarší tzv. Cypriánov herbár z roku 1756, z kláštora na Červenom kameni.

Napriek tomu, že liečivé  bylinky poväčšine pomáhajú, opatrnosť je na mieste v tehotenstve a v období počas dojčenia. Nadmerné pitie niektorých bylín môže škodiť pri vývoji plodu a v hraničnom prípade viesť k samovoľnému potratu.  

Dojčenie podporíte feniklovým čajom, rovnako poslúži aj rasca, koriander a aníz, ktoré zabránia nežiadúcej plynatosti.

Šalvia lekárska: znižuje laktáciu dojčiacich matiek, odporúča sa ako kloktadlo pri zápaloch ústnej dutiny a angíne, vhodná je pri hemoroidoch, obklady sa prikladajú na zle liečiteľné rany a ekzémy.

Mäta pieporná: v čase dojčenia môže zabrániť tvorbe mlieka, rovnako ako cesnak negatívne ovplyvňuje jeho chuť. V ľudovom liečiteľstve sa mäta pieporná odporúča pri nespavosti a melanchólii. Odvar z listov sa používa na kúpeľ pri nervovom vypätí, na kloktanie pri zápale ďasien, bolesti zubov a na odstránenie zápachu z ústnej dutiny.

Detská pokožka

Používajte výhradne kozmetiku s bylinkami určenú pre deti. Vyhľadávane sú nechtíkové mastičky alebo kúpele, konopné a levanduľové detské krémy.

Levanduľové kvety upokojujú pri nespavosti a majú mierne sedatívne účinky, vo forme kúpeľa sa používa pri kožných chorobách a pri liečbe neuróz.

Čakanka obyčajná: V ľudovom liečiteľstve sa odporúča pri žalúdočných vredoch, pri ochorení pečene a žlčníka, žltačke, pri pásomnicu a pri výskyte mrle u detí. Parazit mrľa ľudská (oxyuris vermicularis) je tenký biely červ (cca. 1 cm), ktorý parazituje v tenkom čreve  a vyskytuje sa u detí. Prenáša sa hlavne v predškolských a školských zariadeniach.

Detská strava a bylinky

V malom množstve môžete používať bylinky, ktoré ste konzumovali v čase dojčenia. Do stravy môžete zaradiť petržlenovú vňať a kôpor. V obmedzenom množstve môžete podávať deťom od troch rokov tymian na dezinfekciu čriev, rozmarín, oregano a majoránku.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.