Riziká detskej obezity

Napísal Kamila Balcová 14. apríl 2014

S vedúcou lektorkou inštitútu, Barbarou Svieženou, sme sa porozprávali o fenoméne detskej obezity, ako aj o zdravotných rizikách, ktoré hrozia deťom a mladým ľuďom s nadváhou.


Inštitút zdravého života WELKO v Bratislave ponúka záujemcom o zdravý životný štýl možnosť získať a rozšíriť si vedomosti v problematike životosprávy a zdravia. Rozhovor s RNDr. Barbarou Svieženou, PhD., vedúcou lektorkou Inštitútu zdravého života WELKO v Bratislave.

femme: Čoraz častejšie sa stretávame s fenoménom detskej obezity. V čom vidíte jej príčinu?

Barbara Sviežena: Naše deti sú dôsledkom „doby jedovej“ - fenoménu, ktorý vo svojich publikáciách popisuje prof. Strunecká. Na jednej strane sme denne atakovaní všadeprítomnými reklamami, na strane druhej na nás útočia pseudovedecké informácie. Máme málo času na zamýšľanie sa nad jedlom, a vyhovujú nám instantné, rýchle riešenia. Potrava, ktorú prijímame je plná chémie, aditív, „É-čiek“, škodlivých tukov a cukru. Odklonili sme sa od prirodzenej stravy a naše deti tým trpia.


femme: Aké zdravotné riziká deťom a mladým ľudom s nadváhou hrozia?

Barbara Sviežena: Vysoká váha až obezita v detskom veku vytvára podhubie pre veľmi skorý prejav všetkých ochorení súvisiacich s týmto fenoménom. Ide o rôzne typy srdcovo-cievnych ochorení, vysoký krvný tlak, metabolické ochorenia, respiračné ochorenia ale aj alergie, diabetes a pod. Obezita znižuje celkovú pohyblivosť detí a zhoršuje kvalitu ich života aj z hľadiska sociálneho. Pri nesprávnom stravovaní a zvýšenej váhe trpí taktiež imunita, ale aj kostrový a kĺbny aparát. Dlhodobé dôsledky detskej obezity by zabrali dlhý zoznam.


femme:
 Ktoré chyby robia rodičia detí s nadváhou pri úprave ich stravovania?

Barbara Sviežena: V prvom rade veľmi dlho prehliadajú zvýšenú váhu, akceptujú istú formu prejedania detí a zníženú pohybovú aktivitu.  Častokrát sa stáva, že sa problém začne riešiť pomerne neskoro a úprava stravy je vysloveným psychickým bojom medzi rodičom a dieťaťom. Psychológia jedenia a prejedania v detskom veku je veľmi ťažko zvládnuteľná bez odbornej pomoci.


femme: Čo považujete za najväčšie mýty týkajúce sa témy  chudnutia?

Barbara Sviežena:Pre mňa je najťažšie preniesť sa cez reklamy typu: “Ako stratiť 15 kg za 2 týždne”, “Tabletky/prášky/lieky na rýchle schudnutie”, “Rýchle chudnutie bez hladovania” a podobne. Rôzne „zaručené diéty“ zamerané na redukciu telesnej hmotnosti jednoducho nefungujú, pretože všetky majú dočasný charakter. Nebezpečné je uveriť mýtom o potrebe vylúčenia akejkoľvek základnej zložky potravy, či už ide o tuky alebo sacharidy, pretože svojou neznalosťou problematiky si môžeme spôsobiť nepríjemné následky.


femme: Aká výživa je podľa vás optimálna v detskom veku?

Barbara Sviežena: Odporúčania a poradenstvo v oblasti výživy je vysoko individualizovaná záležitosť, ktorá musí zohľadňovať nielen vašu konštitúciu a spôsob života, ale aj aktuálny zdravotný stav, stresové faktory a ďalšie parametre. U detí je dôležité prihliadať na konkrétnu vekovú kategóriu, pohybové aktivity a genetické predispozície.


femme: Ktoré potraviny by ste z jedálnička detí a mládeže vylúčili a naopak, ktoré odporúčate konzumovať čo najčastejšie?

Barbara Sviežena: S cieľom prevencie by mali rodičia dbať na to, aby deti nejedli (alebo aspoň významne obmedzili) výrobky z bielej múky a obsahujúce rafinovaný cukor - sladké tyčinky, keksy, sušienky, cukríky a hlavne sladené nápoje. Vylúčiť by sme mali aj margaríny a priemyselne upravené tuky a oleje, rôzne typy údenín a výrobkov obsahujúcich vysoké percento soli. Prednosť v stravovaní detí by mala mať „živá potrava“, t.j. čo najmenej priemyselne spracovaná, celozrnné produkty, ovocie a zelenina v závislosti od sezóny, kvalitné mäso, zakysané mliečne výrobky a pod.


femme: Špecializujete sa na pomoc pri poruchách príjmu potravy. V čom sú jej špecifiká?

Barbara Sviežena: Poruchy príjmu potravy sú jedným z najčastejších, a pre svoj chronický priebeh a závažné somatické, psychické a sociálne dôsledky, aj jedným z najzávažnejších ochorení dospievajúcich dievčat a mladých žien. Spôsobujú dlhodobé problémy nielen postihnutým, ale aj ich sociálnemu okoliu. Stále pribúda tých, ktorým sa nedarí prispôsobovať zníženému energetickému príjmu a začnú sa prejedať. Zo skúsenosti vieme, že už prehnaná pozornosť venovaná postave a telesnej hmotnosti, nadmerný strach z priberania, prísne redukčné diéty a hladovky, excesívne cvičenie a pocit prejedenia môžu byť príznakom porúch príjmu potravy v ich latentnej forme. Základným pozorovateľným špecifikom poruchy príjmu potravy je neustále až nutkavé riešenie jedla ako takého.


Foto: Andrej Balco 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.