Enuréza je...

...mimovoľné pomočovanie detí či dospelých. Vyskytuje sa predovšetkým v noci, ale ani v priebehu dňa nie je ničím výnimočným.

>> Móda >> Aktuálne >> Enuréza je...

Pravidelné nočné pomočovanie po piatom roku života sa objavuje hlavne u chlapcov. Väčšina detí síce z uvedeného problému spontánne "vyrastie", no epizódy pomočovania majú u mnohých detí psychické a spoločenské následky, pretože pomočujúce sa dieťa býva často objektom ponižovania a fyzického týrania (a to nielen zo strany vrstovníkov, ale dokonca aj rodiny!), trpí pocitom hanby, bezradnosti a sociálnej izolácie (z obavy pred odhalením sa vyhýba školským výletom, letným táborom...).

Podľa štatistických údajov celé jedno percento dospelých jedincov (t.j. starších ako 18 rokov) bežnej populácie má problémy s pomočovaním. Pri tendenčnom utajovaní problému pomočovania zohrávala doteraz nemalú úlohu aj nadmerná "psychiatrizácia". Pri hľadaní podstaty problému sa totiž v prvom rade detekovali stresové faktory v živote dieťaťa, čo zvyčajne viedlo u detí i rodičov k umocňovaniu pocitov menejcennosti a viny. Negatívom bola tiež "psychiatricka nálepka", ktorú malý pacient získal...

Enuréza však - vo väčšine prípadov - nie je prejavom žiadnej duševnej poruchy, ale odrazom spomaleného vývoja mechanizmov kontroly vylučovania moču. Návšteva nefrológa by preto nemala byť brzdená pocitom hanby a menejcennosti. Včasné riešenie problému pomočovania skráti dieťaťu utrpenie zo strachu či stresu a zabráni strate prirodzenej sebaistoty.

PRETO: NEVÁHAJTE A PORAĎTE SA!

Spoločnosť pre enurézu SEN
2. detská klinika DFNsP
Limbová ul. č.1
833 40 Bratislava

Spoločnosť pre enurézu SEN
Svätovojtešská ul. č. 7
831 03 Bratislava

www.enureza.sk
"mokrá linka": 0904 394 736
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

DVE OTÁZKY PRE PANI JANU ŽUREKOVÚ, MANAŽÉRKU SPOLOČNOSTI PRE ENURÉZU SEN:

femme: Pani Žureková, môžete našim čitateľom v skratke predstaviť Spoločnosť pre enurézu SEN?
Mgr. Jana Žureková: Spoločnosť pre enurézu SEN vznikla v roku 1996. Združuje odborníkov zaoberajúcich sa problémom dlhodobého nočného pomočovania u detských aj dospelých pacientov. Snahou spoločnosti je odtabuizovanie problému pomočovania, široká osveta a konkrétna pomoc. Odborným garantom spoločnosti je Prof. MUDr. László Kovács, DrSc., MPH, prednosta 2. detskej kliniky DFNsP na Limbovej ulici č. 1 v Bratislave.

femme: Aké sú ďalšie aktivity spoločnosti?
Mgr. Jana Žureková: V roku 2001 bola zriadená "mokrá linka", na ktorú sa môžu enuretici (a ich okolie) obrátiť so žiadosťou o radu a pomoc. Na telefónne číslo 0904 394 736 možno zavolať každý pondelok a stredu medzi 15-tou a 17-tou hodinou. Lekári, ktorí sú na uvedenom čísle k dispozícii, poradia, čo robiť a ako postupovať pri hľadaní odborníkov (nefrológov, urológov, psychiatrov) zaoberajúcich sa problémom pomočovania. Spoločnosti SEN sa už podarilo vybudovať sieť enuretických centier a ambulancií, a k úspechom možno prirátať aj zorganizovanie letného "enuretického tábora" pre deti trpiace pomočovaním.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.