Zápis a krst

Keď dieťatko prišlo na svet, sme povinný oznámiť matričnému úradu jeho narodenie. Urobí to lekár, ktorý pôsobil pri pôrode alebo jeden z rodičov.

>> Móda >> Aktuálne >> Zápis a krst

Dieťa sa „zapisuje“ na príslušný matričný úrad, v ktorého obvode sa narodilo . Oznámenie je povinné urobiť najneskôr do troch pracovných dní odo dňa pôrodu. Matka môže splniť oznamovaciu povinnosť aj po tejto lehote, hneď ako je schopná urobiť oznámenie.
Pri zápise novorodenca do matriky (knihy narodení) sa vyhotovuje zároveň aj prvý rodný list, ktorý je bezplatný, za vydanie duplikátu sa platí 50 Sk.

Doklady potrebné pri zápise:
- preukaz totožnosti (občiansky preukaz, prípadne cestovný doklad) oboch rodičov,
- sobášny list
- rodný list
- u rozvedenej matky právoplatný rozsudok o rozvode manželstva
- u ovdovenej matky úmrtný list manžela.

Meno alebo mená dieťaťa sa zapisujú (na základe § 22 vyhlášky) podľa súhlasného vyhlásenia rodičov. Zapísať sa môžu najviac tri mená, a to aj cudzojazyčné. Pri zápise cudzojazyčného mena sú rodičia povinní poskytnúť matričnému úradu súčinnosť.

Ak majú rodičia spoločné priezvisko, priezvisko dieťaťa sa zapisuje podľa priezviska rodičov. Ak majú rodičia, ktorí sú manželmi, rôzne priezviská, zapisuje sa priezvisko, na ktorom sa rodičia dohodli pri uzavretí manželstva. Ak ide o nezosobášených rodičov, priezvisko dieťaťa sa zapisuje podľa dohody rodičov. Ak sa rodičia v čase zápisu nedohodli o priezvisku dieťaťa, zapíše matrikár priezvisko matky a urobí oznámenie súdu. Ak otec dieťaťa nie je známy, zapisuje sa priezvisko matky, ktoré má v čase narodenia dieťaťa. Ak nie je známy ani jeden z rodičov, zapisuje sa priezvisko, ktoré určí súd. Tvar priezviska bez koncovky slovenského prechyľovania sa zapisuje na základe osobitnej žiadosti, ktorá sa zakladá do zbierky listín.

Krst
Jednou z podmienok krstu dieťaťa je absolvovanie krstných náuk rodičov a krstných rodičov.
O udelenie sviatosti krstu musia požiadať vždy rodičia dieťaťa alebo aspoň jeden rodič osobne. Pri nahlásení krstu dieťaťa na farskom úrade sa zároveň vyplní krstný lístok - meno a priezvisko, miesto a dátum narodenia, náboženstvo, zamestnanie otca aj matky, bydlisko rodičov, meno a priezvisko, náboženstvo, zamestnanie a bydlisko krstných rodičov. Zároveň sa dohodnú krstné náuky. Zvyčajne je potrebné absolvovať dve náuky, pričom je to možné už pred narodením dieťaťa. Absolvovanie náuky v inej farnosti je potrebné dokladovať potvrdením o absolvovaní krstnej náuky.

Doklady potrebné pri krste:
- rodný list dieťaťa
- sobášny list rodičov (v prípade, že neboli zosobášení v žiadosti, kde zároveň žiadajú krst dieťaťa)
- krstný list krstných rodičov, môžu to byť osoby staršie nad 16 rokov
O krste sa vystavuje krstný list, ktorý osvedčuje, že dieťa je zapísané do knihy krstov daného farského úradu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.