Poradíme, ako obliecť bábätko do horúčav

Napísal Kristína Chudá 30. august 2024

Poradíme vám, ako predísť prehriatiu. Leto pre mnohých z nás znamená bezstarostné dni strávené pri bazéne. No ak ste čerstvá mamička, všetok váš záujem smeruje k vášmu zlatíčku.

baby_mumm_1117

Niet sa čo čudovať, také horúčavy vedia potrápiť dospelákov, nie to maličkých drobcov. Ako teda obliecť vaše bábätko? Na čo všetko si dať pozor a na čo nikdy nezabudnúť? Poradíme vám, ako na to.

1. Vychádzky s bábätkom

Čerstvo narodené bábätká majú zatiaľ nedostatočne vyvinutý termoregulačný systém a preto u nich môže veľmi ľahko dôjsť k prehriatiu, ale aj k prechladnutiu. Práve preto je veľmi dôležité dbať na to, ako je bábätko oblečené. Do úvahy by sme mali brať nielen to, aké je počasie, ale aj to, kam s bábätkom idete a ako dlho vonku budete. Za teplého počasia je možné vyraziť s bábätkom na prvú vychádzku prakticky ihneď po príchode z pôrodnice. Ak je príliš horúco, radšej počkajte a najprv ho pomaly adaptujte pri otvorenom okne.

2. Vyberte správne oblečenie

Ak idete k niekomu na návštevu, oblečte svoje dieťatko do voľného a ľahkého oblečenia, najlepšie z prírodného vlákna ako je bavlna. Zlaté pravidlo hovorí, že bábätko by malo mať o jednu vrstvu oblečenia viac ako vy. V lete sa však touto radou riadiť vždy nemusíte. Skôr na to choďte sedliackym rozumom a podľa teploty vonku. Oblečte teda dieťa tak, ako sa oblečiete vy. Ak máte na sebe krátke nohavice a tričko, oblečte tak aj svojho drobca. No na prechádzku drobca oblečte do svetlých dlhých nohavíc, bodytrička s dlhým rukávom a klobúčika. A pozor! Klobúčik nenechajte doma ani v zamračený deň, pretože škodlivé slnečné lúče môžu preniknúť aj z poza oblakov.

3. Hydratácia nadovšetko

Aj keď nevidíte na vašom bábätku kvapky potu, v horúcom počasí stráca veľmi vzácne a dôležité živiny. A varovné príznaky dehydratácie? Začervenaná tvár, pokožka teplá na dotyk, rýchle dýchanie a nepokoj. Dojčatá by do 6 mesiacov nemali piť vodu, doplňte stratené tekutiny častým dojčením. V lete by mali vaši drobčekovia piť minimálne o 50% viac ako zvyčajne.

4. Klimatické prechody

V lete je to všade samá klimatizácia a vetráky pustené naplno. Pre nás je také ochladenie možná príjemné, ale bábätku tak úplne dobre nerobí. Jeho termoregulácie totiž nedokáže na výrazné teplotné zmeny reagovať. Nielenže mu je v takejto situácii nepríjemne, ale hrozí, že aj počas malej chvíľky prechladne. Ak teda plánujete, že sa počas prechádzky zastavíte na nákupoch alebo niekde na zmrzlinu, počítajte s tým, že dieťatko bude potrebné vnútri trochu priobliecť alebo aspoň prikryť dekou. Ani tak sa ale nezdržujte v klimatizovaných priestoroch príliš dlho.

5. Buďte opatrní pri opaľovacích krémoch

Pretože dieťatko do 6 mesiacov má tenkú a jemnú pokožku, snažte sa ho chrániť pred priamym slnečným žiarením. No ak aj napriek tomu, že nemá ani pól roka a vy si chcete užiť vaše rodinné kúpanie, nezabudnite dieťatko natrieť opaľovacím krémom. Pediatrická akadémia potvrdila, že aj keď váš drobec nemá pól roka, ak sa nachádza v bazéne, je v poriadku, ak ho natriete opaľovacím krémom. ALE POZOR! Len v prípade, keď je drobec v bazéne a nanášať minimálne množstvo opaľovacieho krému. Inak sa priamemu slneniu vyhýbajte.

U dieťaťa staršieho ako 6 mesiacov používajte krém na opaľovanie kľudne aj častejšie. Opätovne nanášajte každé dve hodiny. Vyberte si vodeodolný opaľovací krém určený pre deti s ochranným slnečným faktorom (SPF) najmenej 50.


https://www.parents.com/baby/care/newborn/making-baby-comfortable-in-summer-heat/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.