Buďte off-line aj v on-line dobe a užite si bonding: Je to láska na prvý dotyk.

Napísal Kristína Chudá 23. máj 2024

"Lepenie" či "pripútanie", aj taký je preklad anglického slova bonding. Jedná sa vlastne o nepretržitý kontakt matky a dieťaťa v čase tesne po pôrode a v ďalších hodinách i dňoch. Pre mnoho mamičiek bol pôrod neopakovateľný zážitok, a to práve vďaka bondingu.

mother_baby_1200x800

Je to hodinka absolútneho zamilovania sa, chvíľa, ktorá sa už nebude opakovať. Bonding ako prvé ozajstné "prilepenie" sa s bábätkom môže odštartovať všetko krásne, čo vás v živote môže čakať. A mobil k tomu potrebovať určite nebudete.

Technika je ale všade medzi nami a nie vždy je nápomocná. Výnimku tvoria chvíle, keď partner nemôže byť pri pôrode a videohovory s ním pomáhajú zvládnuť celú situáciu a bolesti pri kontrakciách. Inak sa ale skôr oplatí telefón vypnúť. A pre chvíľu po pôrode to platí dvojnásobne.

Čo sa deje tesne po pôrode...

Okamžite po pôrode sa vyplaví z tela ženy aj bábätka obrovské množstvo hormónu oxytocínu a vzniká tak neopakovateľná hormonálna situácia. Výsledkom je zamilovanie sa a zabudnutie na predchádzajúce obdobie bolesti. Pri bondingu sa deťom lepšie stabilizuje dýchanie, bábätká zažívajú základný pocit bezpečia a tiež majú menšie neurologické ťažkosti. Kontakt "koža na kožu" zmierňuje novorodenecký plač a prisatie k prsníku je ľahšie. Matka sa lepšie vyrovnáva s pôrodnými bolesťami, spomienky na samotný pôrod sú krajšie a laktácia nastúpi ľahšie, rýchlejšie a v konečnom dôsledku mamička dlhšie dojčí.

Novorodenec na tele matky bez vonkajších zásahov má až neuveriteľné schopnosti. Mamičku s dieťaťom na hrudi vďaka hormónom neprepadne únava ani po náročnom pôrode. Nerušený čas po pôrode má veľký význam aj pre novo vzniknutú rodinu vrátane otecka. Všetci majú možnosť sa akoby „okukať“, sú plní pocitov z nového života a novej úlohy aj emócií, ktoré dovtedy nezažili. Majú priestor na to, aby vzniklo nové spoločenstvo.

Ako má bonding prebiehať?

Bezprostredne po pôrode zdravotné sestry položia nahého novorodenca na nahé brucho matky (po pôrode cisárskym rezom na hrudník matky). Všetky dôležité vyšetrenia a základné ošetrenia novorodenca sa tak vykonávajú na tele matky. Bonding tak umožňuje a podporuje vizuálny kontakt: pohľad z očí do očí matky a novorodeného bábätka. Po nejakej dobe je novorodenec schopný sa sám doplaziť priamo k bradavke. Matka a novorodenec sú v kontakte "skin to skin", teda koža na kožu. Pri bondingu sa eliminujú všetky techniky či už ide o fotoaparáty, videokamery alebo mobilné telefóny. Všetky vyšetrenia novorodenca, odbery biologického materiálu, vizity a pod. sa vykonávajú za prítomnosti matky. Pri nutnosti transportu novorodenca je nutné transportovať aj matku spolu s novorodencom spolu, ideálne v telesnom kontakte.

„Zdravý zadoček“ je off-line

Každá novopečená mamička či otecko si chce uchovať okamihy tesne po pôrode vo svojej pamäti. Ale fotky nikdy nezachytia tie silné emócie v danom okamihu. Preto buďte off-line tak dlho, ako to pôjde a vychutnávajte si ten maličký a ružový „zdravý zadoček“, pretože aj keď zažijete ešte ďalšie dva či tri pôrody, pocity a emócie sú vždy iné a vždy neopakovateľné!


 https://raisingchildren.net.au/newborns/connecting-communicating/bonding/bonding-newborns

http://www.bounty.com/baby-0-to-12-months/postnatal-depression-and-bonding/bonding

https://www.babycenter.com/baby-bonding

1 Komentár

  • Komentár huge tits pictures %AM, %29 %092 %2024 %01:%máj napísal huge tits pictures

    Watch videos from the guy's point of view to feel just like you're right in the middle of the action and get a good view!
    You can get big booties in just about any other category it is possible to
    think about! Whether you're into curvy teenagers, sexy MILFs, or thick Asians, they all have
    a spot here. Check out the bouncing, backshots, and amazing action in group sex, gangbangs, anal, one-on-one, plus much more. https://signin.bradley.edu/cas/after_application_logout.jsp?applicationName=Bradley%20Sakai&applicationURL=https%3A%2F%2Fingeneryi.info%2Fforum%2Faway.php%3Fs%3Dhttps%3A%2F%2Fnudes-hubesft036924.mybuzzblog.com%2F6557457%2Fquestioning-how-one-can-make-your-how-to-take-nudes-rock-learn-this

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.