Máte doma tínedžera? Fajčí?

Pomôžte mu zbaviť sa závislosti.  Prevencia je dôležitá nielen na strane legislatívy a predaja tabakových výrobkov. Morálnu zodpovednosť za fajčenie neplnoletých máme všetci, je naším spoločným problémom.

shutterstock_teenager_smoking_23

S novými typmi výrobkov s obsahom tabaku a nikotínu, ako sú napríklad e-cigarety, a tiež s rozširujúcou sa sieťou predajcov, ktorí tieto výrobky ponúkajú, rastie aj riziko, že sa k nim dostanú deti a mladiství. Potvrdila to aj pravidelná kontrola dodržiavania zákazu predaja tabakových výrobkov osobám mladším ako 18 rokov, ktorú toto leto vykonala Slovenská obchodná inšpekcia. Výsledky kontrol ukázali, že niektorý z týchto výrobkov si dokázalo kúpiť každé 3. dieťa. V pondelok 20. novembra je Medzinárodný deň bez fajčenia. Pri tejto príležitosti iniciatíva Na veku záleží, ktorá sa už štvrťstoročie venuje problematike fajčenia detí a mladistvých, chce upozorniť na riziká fajčenia a predstaviť spôsoby, ako deti motivovať k tomu, aby fajčiť ani nezačali.

VIETE, AKO ZÍSKAVAJÚ DETI A TÍNEDŽERI CIGARETY?

Podľa Národného výskumu používania tabakových a nikotínových výrobkov v populácii detí a adolescentov, ktorý na jeseň 2022 zrealizovala agentúra FOCUS pre Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, pri dostupnosti cigariet a iných výrobkov s obsahom tabaku a nikotínu, nie je problém len v nedodržiavaní zákona o ochrane nefajčiarov niektorými obchodníkmi. „Deti sa k týmto výrobkom dostanú predovšetkým cez priateľov alebo im ich niekto ponúkne. Tretí najčastejší dôvod, ako sa deti a tínedžeri dostavajú k cigaretám a tabakovým výrobkom určeným na fajčenie je, že si ich vedia priamo kúpiť v obchode, trafike, na čerpačkách a v iných obchodoch. Dotazovaní neplnoletí mladí ľudia dokonca uviedli, že vo viac ako v polovici prípadov im bez problémov predali klasické cigarety, e-cigarety, zahrievaný tabak, či nikotínové vrecúška, ak si daný výrobok chceli kúpiť,“ predstavuje výsledky prieskumu Martin Slosiarik, sociológ z agentúry FOCUS.

Ľahostajnosť dospelej verejnosti k fajčeniu detí a mladistvých a zľahčovanie tejto závislosti u detí dokázal aj sociálny experiment, ktorý pre iniciatívu Na veku záleží realizoval v roku 2020 známy influencer a youtuber Matúš Okajček, ktorého mladá generácia pozná pod menom To je ten náš Matúš. Spoločne s vtedy neplnoletými volavkami Dobromilou (17 rokov)  a Eliášom  (16 rokov) v uliciach Nitry a Trnavy oslovovali náhodných okoloidúcich fajčiarov s prosbou o cigaretu. A výsledok bol alarmujúci - približne 95 % dospelých fajčiarov bez problémov, bez otázky na vek, dokonca aj v prítomnosti vlastných detí, dalo našim maloletým volavkám cigaretu. „Smutný je nielen výsledok experimentu, ale aj komentáre, ktoré postupne pribúdali pod videom z experimentu na YouTube pod názvom Dali by ste jej... Doteraz ho videlo viac ako 180 000 ľudí. Diskutujúci označili toto konanie fajčiarov za empatické a zľahčovali poskytnutie cigarety mladistvým tým, že sú aj horšie drogy,“ hovorí Matúš Okajček.

POVEDZME NIE FAJČENIU DETÍ A MLADISTVÝCH. Odborníci združení v iniciatíve Na veku záleží  prinášajú niekoľko odporúčaní pre rodičov a okolie, ako môžu pomôcť s problémom fajčenia ich detí.

AKO PREDCHÁDZAŤ TOMU, ABY NAŠE DETI A TÍNEDŽERI ZAČALI FAJČIŤ.

1. Porozprávajte sa doma o škodlivých účinkoch fajčenia - znížená imunita, problémy s dýchaním, či krvným tlakom, častejšie bolesti hlavy, väčšia únava, slabší výkon, nezdravá pleť, rýchlejšia tvorba vrások kože, zvýšená kazivosť zubov, zápach z úst, negatívny vplyv na fyzickú kondíciu a výdrž.

2. Budujte si otvorený vzťah so svojím tínedžerom. Komunikujte otvorene a trávte viac času so svojím tínedžerom. Zaujímajte sa a rozprávajte sa so svojím tínedžerom častejšie. Vďaka dobrým vzťahom sa s vami podelí o svoje problémy.

3. Poznajte, čo stresuje vaše dieťa. Práve problémy v škole, s priateľmi, vo vzťahoch, či doma môžu byť dôvodom, prečo začnú fajčiť, a určite sú dôležitým dôvodom, prečo nevedia s fajčením skončiť.

4. Spoznajte priateľov a partiu svojho tínedžera. Nechajte svojho tínedžera pozvať svojich priateľov k vám domov, aby ste ich spoznali a mohli tráviť čas so svojím dieťaťom a jeho priateľmi.

5. Buďte dobrým vzorom - nefajčite. Ak nefajčíte, podeľte sa o svoje skúsenosti o tom, prečo a ako ste sa rozhodli nefajčiť. Ak stále fajčíte, rozhodnite sa prestať fajčiť. Ak to nedokážete urobiť sami, hľadajte programy na odvykanie od fajčenia, ktoré vám pomôžu prestať fajčiť.

6. Pomôžte mu prestať fajčiť. Zatiaľ čo mnohí dospievajúci, ktorí fajčia, si myslia, že môžu kedykoľvek prestať, výskumy ukazujú, že to zvyčajne nie je pravda. Tínedžeri sa môžu stať závislými už po vyfajčení piatich balení cigariet. Poraďte sa a urobte spoločný plán, ako prestať fajčiť.

NA TÍNEĎZEROV NEFUNGUJÚ ZÁKAZY, H3KNITE ICH

Tínedžeri podľa prieskumov, ale aj skúseností pedagógov fajčenie nevidia ako problém a nevnímajú ani to, že škodí ich zdraviu. Považujú ho za cool a je súčasťou života v partii. Častým dôvodom, prečo fajčia, je stres, ktorý si cigaretami kompenzujú. „Vidíme aj my, že študenti fajčia a v poslednom období viditeľne viac elektronické cigarety, i nikotínové vrecúška. Je to problém, ku ktorému sa snažíme pristupovať inak,“ hovorí Peter Guldan, stredoškolský pedagóg zo SOŠ Masmediálnych a informačných štúdií v Bratislave, ktorý je zároveň jeden zo spolutvorcov inovatívneho preventívneho projektu H3KNISA, podľa odporúčaní Európskej komisie.

H3KNISA pripravovala iniciatíva Na veku záleží niekoľko mesiacov s pedagógmi, odborníkmi na závislosti, influencermi, mladými ľuďmi a špecialistami na komunikáciu. „Z každodennej praxe s mladými vieme, že na nich nefungujú príkazy, zákazy, mentorovanie, ani ohľadom fajčenia. Fajčia a skúšajú fajčenie. Študenti však radi diskutujú, debatujú v malých komunitách, počúvajú a akceptujú prirodzené autority a ľudí, ideálne z ich generácie, ktorí už niečo dosiahli,“ vysvetľuje koncepciu projektu Peter Guldan.

H3KNISA v školách je deň bez vyučovania plný zaujímavých workshopov v malých skupinkách študentov, s inšpiratívnymi spíkrami, ku ktorým dnešná generácia študentov vzhliada a sú pre nich prirodzenými autoritami či motivátormi. Od jeho štartu v roku 2021, kedy iniciatíva zorganizovala prvý workshop práve na SOŠ MIŠ v Bratislave, lektori motivovali mladých na desiatkach škôl po celom Slovensku. Dnes si už školy vedia workshopy zrealizovať vo vlastnej réžii, samozrejme s organizačnou a finančnou podporou Na veku záleží. Stačí sa prihlásiť na stránke www.h3knisa.sk. Koncepcia celodenného workshopu je postavená na moderných princípoch prevencie závislosti detí a mladistvých na fajčení a odporúčaniach Európskej komisie, stredoškolských pedagógov, ako aj samotných študentov:

  • atraktívne témy,
  • rovesnícky prístup
  • workshopy v malých skupinách,
  • bez pedagógov,
  • nenásilné zakomponovanie problematiky fajčenia.

„H3KNISA má v školách a u študentov veľký úspech. Vďaka množstvu lektorov, ktorí študentov svojimi príbehmi a témami povzbudili, motivovali začať v dobrom viac nad sebou rozmýšľať, pracovať so sebou, začať konať, realizovať sa, ale aj prekonať svoje menšie / väčšie strachy, stresy, úzkosti, obavy, komplexy, čo im opäť umožní vnímať nepríjemnejšie situácie optimistickejšie a nezaháňať stres a obavy fajčením. Študenti si pritom uvedomili, že dnes už nie je cool zapáliť si, ale práve naopak,“ hodnotí prínos H3KNISA pre študentov pedagóg Peter Guldan.

Zdroj: iniciatíva Na veku záleží

Zdroj ilustračné foto: Shutterstock

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.