6 dôvodov, prečo je dôležité očkovať deti proti chrípke. Ide to aj bez ihly!

Napísal Jana Naščáková 09. november 2023

Chrípková sezóna sa opäť blíži. Minulý rok chrípka naberala na sile, takže tento rok nie je dôvod na optimizmus. Lekári preto opäť odporúčajú najmä ohrozeným skupinám nepodceňovať včasné očkovanie.

dieta_teplomer_0121

A sú to práve detské kolektívy, z ktorých sa na začiatku školského roka generuje rad rozličných nákaz a nie je tomu inak ani pri chrípke. Dobrou správou je, že od konca októbra opäť prichádza do ordinácií pediatrov moderná vakcína „bez žihadla“, teda bez použitia ihly, aplikovaná jednoduchým spôsobom – vstreknutím vakcíny priamo na sliznicu nosa. Očkovanie detí proti chrípke je u nás veľmi zanedbávané, preto prinášame niekoľko dôvodov, prečo by ste radšej nemali príliš váhať, a navštíviť čo najskôr svojho detského lekára.

1. Deti šíria vírus oveľa dlhšie, než dospelí! Detské kolektívy môžu byť už od začiatku školského roka zdrojom rozličných nákaz a nie je tomu inak ani pri chrípke. Tou sa ročne nakazí 20 – 30 % detí, pričom potom často chorobu prenesú aj na ďalších členov rodiny. Štúdie dokazujú, že deti od 2 – 9 rokov patria medzi najväčších prenášačov chrípky typu A. Detskí pacienti bývajú viac infekční ako dospelí. Malé deti môžu vírus chrípky A šíriť až osem dní pred nástupom príznakov.

2. Chrípka môže spôsobiť závažné ochorenie alebo dokonca veľmi výnimočne aj úmrtie. Malé deti sú z hľadiska chrípkovej infekcie jednou z najohrozenejších skupín. Veľmi ohrození sú v rodinách aj seniori a chronicky chorí pacienti.

3. U detí je najčastejšou chrípkovou komplikáciou akútny zápal stredného ucha, ktorý predstavuje až 80 percent všetkých predpisovaných antibiotík u infikovaných detí.

4. Chrípku sprevádzajú vysoké horúčky, bolesti hlavy, svalov a kĺbov. Minulú sezónu pritom poznamenal nepríjemný výpadok mnohých liekov. Veľký problém bol zohnať lieky znižujúce horúčku a niektoré antibiotiká. Aj tomuto problému sa včasným očkovaním môžete vyhnúť.

5. Okrem zdravotných komplikácií pre celú rodinu prináša chrípka v rodine mnoho zameškaných školských hodín a pracovných absencií, čo sa podpisuje aj na domácom rozpočte.

6. Očkovanie proti chrípke bez použitia ihly je u nás síce krátko, ale v zahraničí funguje dlhodobo. Na Britských ostrovoch sa používa už od roku 2013 a ročne tu naočkujú viac ako 3 000 000 detí.

Seniori sa často nakazia chrípkou od detí. Tie sa teraz môžu nechať očkovať bez ihly!

Deti šíria vírus až osem dní pred príznakmi

Minulý rok bola chrípková sezóna u nás aj v celej Európe opäť na vzostupe a predo dvermi je už sezóna nová. Lekári tak dôrazne odporúčajú najmä ohrozeným skupinám nepodceňovať včasné očkovanie. Detské kolektívy sú už od začiatku školského roka zdrojom rozličných nákaz a nie je tomu inak ani pri chrípke. Tou sa ročne nakazí 20 – 30 % detí, pričom potom často chorobu prenesú aj na ďalších členov rodiny. Štúdie dokazujú, že deti od 2 – 9 rokov patria medzi najväčších prenášačov chrípky typu A. Môžu byť totiž infekčné aj viac ako desať dní a vírus dokážu šíriť až osem dní pred nástupom príznakov. Preto je očkovanie proti chrípke u detí také dôležité.

Následky školské, pracovné i zdravotné

Následky v podobe zameškaných hodín a pracovných absencií pritom nie sú jediný problém. Veľmi nebezpečné sú aj ďalšie možné zdravotné komplikácie alebo v zriedkavých prípadoch úmrtia. Najčastejšou následnou komplikáciou u detí je akútny zápal stredného ucha, ktorý predstavuje až 80 % všetkých predpisovaných antibiotík u detí. Veľmi ohrození sú v rodinách však aj seniori a chronicky chorí pacienti.

Moderná vakcína „bez žihadla“

Moderná vakcína, ktorá teraz prichádza do ordinácií detských lekárov, pričom je na predpis. Ide o prvé očkovaním proti chrípke, ktoré nevyžaduje injekčnú aplikáciu. Aplikácia je vysoko komfortná, pretože sa očkovacia látka vstrekne priamo na povrch nosovej sliznice. Jednoduchým stlačením aplikátora sa postupne vpraví do oboch nosných dierok.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.