Tipy na kreatívne tvorenie na rozvoj jemnej motoriky

Toto bude baviť vás aj vaše deti. Dôležitou súčasťou správneho vývoja detí už od najútlejšieho veku je tréning jemnej motoriky. Ide o pohybové schopnosti a zručnosti, u ktorých hrá hlavnú úlohu spolupráca rúk a očí.

1_haribo_11323

Najrôznejšie drobné pohyby vykonávané s veľkou presnosťou, ktoré dieťa potrebuje ku každodenným činnostiam ako napríklad zaväzovanie šnúrok, môže trénovať zábavnou formou. Nechajte sa inšpirovať a užite si spoločný čas s deťmi plný zábavy.

V dnešnej dobe trávia deti veľa času pri obrazovkách a displejoch, čo spravidla bráni ich správnemu vývoju. Dokážu síce uchopiť predmet, ale inak rozvoj jemnej motoriky pokrivkáva. Stačí pritom málo, napríklad zapojiť deti do bežných činností v domácnosti. Môžu vám pomáhať s varením alebo skladaním bielizne, každá maličkosť sa počíta a vedie k zvýšeniu schopnosti sebaobsluhy. Aj keď by sa mohlo zdať, že je jemná motorika dôležitá len pre manuálne činnosti, jej dôležitosť sa prejavuje rovnako pri čítaní a písaní.

Bežné činnosti ako tréning

Ako už bolo naznačené, jemnú motoriku si deti dobre precvičia aj pri úplne bežných činnostiach. Prizvite ich k vareniu či pečeniu, také miešanie, vykrajovanie alebo podávanie ingrediencií sa pre ne stane zábavou a zároveň si budú pripadať dôležito. Obdobne môžu pomôcť s vešaním, triedením a skladaním bielizne. Skvelým tréningom je zapínanie gombíkov, napríklad na košeli alebo sa môžu stať kľučiarmi, ktorí vždy odomknú a zamknú dvere. Ak sa venujete ručným prácam, nechajte deti motať klbká s vlnou. Tým najmenším môžete vyrobiť pomôcku, na ktorej si potrénujú zapínanie zipsu, zaväzovanie šnúrok, navliekanie korálikov, otváranie dvierok, zacvaknutie karabínky a určite vymyslíte aj veľa ďalšieho. Pre inšpiráciu stačí zadať do vyhľadávania na internete výraz „motorická doska“.

Tvorenie a kreativita v hlavnej úlohe

Asi najčastejšie sa deti už odmalička kreatívne vyjadrujú kreslením. Aj keď ide spočiatku o abstraktné diela, jednou z najdôležitejších vecí je, že si držaním pasteliek precvičujú jemnú motoriku, čo využijú aj neskôr v škole pri písaní. Postupne sa pri vyfarbovaní učia aj presnosti, aby nezachádzali za čiaru. Veľkou zábavou býva tiež dokresľovanie či iné dozdobovanie obrázkov. Vzniknú tak jedinečné koláže, kedy deti základ obrázka doplnia alebo ho vytvoria celý rôznymi technikami od kreslenia až po vytrhávanie, stláčanie a lepenie. Ďalšou obľúbenou činnosťou, ktorou si deti precvičia prsty, sú vystrihovačky. Chlapci si napríklad vystrihnú skladačku autíčka, ktorú si následne zlepia, dievčatá zase mávajú v obľube obliekacie papierové bábiky. Z ďalších kreatívnych činností podporujúcich jemnú motoriku je možné spomenúť napríklad modelovanie z plastelíny, navliekanie korálikov či u starších detí výroba keramiky a šitie alebo vyšívanie.

TIP: Ozvláštnite deťom tvorenie sladkou odmenou. Stačí pripraviť na štvrtinu šablónu, ktorú domaľujú a dotvoria cukríky, napríklad Flower Power od Haribo. Fantázii sa medze nekladú.

2_haribo_11323

Malý staviteľ

Skúste zapátrať v krabiciach zo svojho detstva a určite tam nájdete aspoň jednu stavebnicu alebo kocky. Budovanie najrôznejších stavieb patrí k činnostiam, ktoré bavia snáď každé dieťa. Ďalšou skvelou zábavou, pri ktorej si precvičia aj jemnú motoriku, je skladanie puzzle. Maličké kúsočky, z ktorých vznikne krásny obraz, zapoja nielen ruky, ale aj napríklad pamäť či logiku. U najmenších detí sú puzzle tvorené tak, aby ich učili aj tvary a farby.

Zdroj foto: Haribo

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.