Zlepšite si známku zo slovenčiny

Napísal Zuzana Bachratá 31. január 2023

Dnes tu máme polročné vysvedčenie, ktoré mnohých poteší, no niektorých sklame. Ale do konca školského roka nás čaká ešte ďalší polrok, v ktorom správnou motiváciou vieme deti inšpirovať k lepším výsledkom v škole.

vocabulary_books_23

Máme pre vás zopár tipov, ako aj učenie slovenčiny vie byť zaujímavé a zábavné.

Z čítania si urobte denný rituál. Základom učenia sa každého jazyka je slovná zásoba. Čítaním si deti rozvíjajú nielen svoju slovnú zásobu a fantáziu, ale trénujú si pamäť a zlepšujú sa v komunikácii. Choďte s deťmi do knižnice alebo kníhkupectva a spoločne vyberte knižku, ktorá ich zaujme. Je dôležité, aby knižka bola vhodná pre vekovú kategóriu dieťaťa, aby bola preňho zrozumiteľná a nestrácalo pri nej pozornosť. Jednoducho, aby ho neodradilo čítanie prvých stránok knižky. Po prečítaní textu sa môžete s deťmi o ňom porozprávať a rozvíjať kompetenciu čítania s porozumením. Budete prekvapení, pridanou hodnotou spoločného čítania môže byť aj  oddych, smiech a zázračná cesta do sveta fantázie.

Vymýšľajte si príbehy. Ako naučiť deti vybrané slová a popri tom sa zabaviť? Vytvorte si čarovnú obálku, v ktorej budú vybrané slová. Na začiatku si môžete určiť pravidlá: kto v príbehu bude vystupovať, kde sa bude odohrávať a v akom čase. Ako začnete príbeh rozvíjať, vyberáte postupne slová z obálky a komponujete ich do príbehu. Celý tento príbeh si môžete aj zapisovať a dieťa si tak vizuálne zapamätá, ako sa slová píšu. Ak budete túto aktivitu s vybranými slovami precvičovať pravidelne, môžete si s deťmi za rok vytvoriť svoju čarovnú knižku príbehov.

Skladajte básne. Učia sa vaše deti práve pojmy ako verš, strofa a rým a stále sa im tieto pojmy pletú? Aký je rozdiel medzi voľným a viazaným veršom? Zložte si vlastnú báseň, popri ktorej ich naučíte tieto pojmy.

Hrajte spoločenské hry.

Nechuť k dokončeniu školských úloh po náročnom dni v škole je u mnohých detí bežné. Inklinujú skôr k hrám, oddychu a relaxu. Nechajme ich nabrať druhý dych pri spoločnej hre, popri ktorej vám môžu porozprávať, čo všetko zažili, čo ich trápi, alebo čo sa im v ten deň podarilo. Jednoducho, byť tu jeden pre druhého a zabaviť sa. Striedaním oddychu s učením výrazne zmiernime pocit únavy, a tak aj zvýšime motiváciu dokončiť si úlohy do školy. Odborníčka na spoločenské hry zo spoločnosti Piatnik, Štěpánka Zoubková vysvetľuje, ako spojiť oddych s kreativitou. „Pri spoločenských hrách si deti nielen oddýchnu a zabavia ale rozvíjajú svoju fantáziu, zároveň môžu pomocou logického myslenia vyriešiť rôzne situácie,“ vysvetlila Zoubková. Okrem oddychu a relaxu si môžu precvičiť aj slovenčinu.  Napríklad aj hrou Activity, v ktorej sa učia vysvetľovať pojmy pomocou slovného opisu. Obľubená hra je aj  Tik Tak Bum Chain Reaction, v ktorej sa vytvára slovný reťazec, ktorý sa nesmie prerušiť.


O spoločnosti Piatnik 

Spoločnosť Piatnik sa venuje výrobe hracích kariet, spoločenských hier a skladačiek puzzle. Medzi jej najznámejšie produkty patrí celosvetovo obľúbená hra Activity. Vďaka 190-ročným skúsenostiam pri výrobe hier či kariet spája tradíciu s modernými technológiami a využíva len tie najkvalitnejšie materiály. S celosvetovou ročnou produkciou 25 miliónov hracích kariet, 1 miliónom stolových hier a 1 miliónom skladačiek puzzle dokazuje, že spoločenské hry nestratili nič na svojej príťažlivosti. Prostredníctvom siete exkluzívnych partnerov spoločnosť Piatnik pôsobí v 60 krajinách sveta. Viac informácií nájdete na www.eshop-piatnik.cz

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.