Prirodzený pôrod vs. cisársky rez

Odborníci sa svorne zhodujú, že žena by mala, ak je to možné rodiť prirodzenou cestou. Prirodzenejšie sa vytvára citová väzba medzi novorodencom matkou a rýchlejšie sa regeneruje telo po prirodzenom pôrode.Prinášame vám všetky pozitíva a negatíva, ktoré sa môžu vyskytnúť pri obidvoch spôsoboch pôrodu.

pixbay_pregnance1118

 Zdroj foto: Pixbay

Prirodzený / vaginálny pôrod

- Prirodzený pôrodný proces sa delí na dve fázy, prvá je otváracia (tzv. dilatačná), počas ktorej sa rozširuje krčok maternice. Keď je krčok rozšírený, nastáva druhá vypudzovacia fáza.
- Celý proces vaginálneho pôrodu prichádza postupne, vplyvom hormónov tak, ako to „zariadila“ príroda, telo má čas na všetko sa pripraviť a prispôsobiť sa.
- Zníženej bolestivosti sa dá napomôcť správnym dýchaním, pokojom, zachovaním rozvahy a tiež dostupnými medicínskymi, či zdravotníckymi prostriedkami na uľahčenie pôrodu a uľavenie od bolesti (epidurálna analgézia, či pôrodnícky gél).

Pozitíva vaginálneho pôrodu

- Pri pôrode bez komplikácií je prirodzený pôrod bezpečnejší
- Mamička je pri vedomí a vníma príchod dieťatka na svet
- Dieťa môže matka dostať okamžite po pôrode do náručia, čo mu pomáha lepšie sa adaptovať na nové prostredie
- Mamička môže mať dieťa neustále pri sebe, prikladať ho k prsníku a starať sa oň pod dohľadom sestier a lekárov, dieťa je navyše v prítomnosti matky pokojnejšie
- Tekutina, ktorú obsahujú pľúca dieťaťa pred narodením sa rýchlejšie odstráni, pretože tento proces urýchľuje tlak na hrudník dieťaťa počas jeho prechodu pôrodnými cestami

Negatíva vaginálneho pôrodu

- Nie je dobrým riešením pri nesprávnej polohe dieťaťa, výskyte komplikácií pri pôrode, kedy sú dieťa či matka v rizikovom stave, z dôvodu úzkej panvy či iných zdravotných obmedzení matky
- Zväčša dlhšie trvanie pôrodu a väčšia bolestivosť pri samotnom privádzaní dieťaťa na svet

Cisársky rez / sekcia

- Cisársky rez nie je pôrodom v pravom slova zmysle, je to  operačný úkon, pri ktorom sa prereže koža, podkožie, svalová blana, sval, pobrušnica a cez dve vrstvy maternica, následne sa vyberie z maternice donosený plod.
- Jednotlivé vrstvy sa zašívajú samostatne, jedna po druhej. Ak sa rana hojí bez komplikácií, stehy sa vyberajú na siedmy až desiaty deň.
- Hoci operácia prebieha v antiseptickom prostredí, pri cisárskom reze hrozí riziko infekcie, ktorá spôsobuje zhoršené hojenie rany a v najhoršom prípade i jej rozpad.
- Tento typ pôrodu musí mať medicínsku príčinu a svoje dôležité opodstatnenie.
- Je nevyhnutný pri zlom otočení dieťatka, vopred známych (plánovaná sekcia) alebo náhlych zdravotných komplikáciách (akútna sekcia) - napr. odlučovanie placenty, nedostatočný prísun výživy dieťatku, atď.
- Žena by nemala počas života podstúpiť viac než tri cisárske rezy, odstup medzi nimi  musí byť minimálne jeden rok.
- Cisársky rez prebieha buď v celkovej narkóze, alebo v tzv. spinálnej anestézii, kedy žena ostáva pri vedomí.
- Cisárske rezy sa u živých rodičiek vykonávajú od roku 1500, dovtedy sa vykonávali len umierajúcej či práve zosnulej žene, jeho výkon bol však do 19. storočia veľmi zriedkavý, nakoľko hrozilo veľké riziko úmrtnosti rodičky.
- Moderná operačná technika vykonávania sekcie britského pôrodníka Johna Martina Munro-Kerra pochádza z roku 1926 a vykonáva sa dodnes.

Pozitíva cisárskeho rezu

- Umožňuje porodiť zdravé dieťa v situáciách, kedy by spontánny vaginálny pôrod mohol predstavovať významné riziko pre matku a dieťa
- Netrvá ani hodinu a samotný zákrok nie je pre matku bolestivý
- Odporúča sa starším rodičkám pri viacplodovej gravidite

Negatíva cisárskeho rezu
- Šesťnásobne vyššie riziko komplikácií ako pri klasickom pôrode
- Dve hodiny po pôrode strávené na izbe pooperačnej starostlivosti
- Dlhšia pooperačná rekonvalescencia – hoci jazva nie je veľká, rez je hlboký a vnútorné orgány potrebujú na zahojenie približne 6 týždňov
- Možné komplikácie: krvácanie, embólia, poškodenie močového mechúra alebo tenkého čreva, infekcie, zapálená jazva
- Po cisárskom reze je dieťa od matky odlúčené zvyčajne na 48 – 72 hodín
- Štyrikrát častejšia hospitalizácia novorodenca na JIS - jednotke intenzívnej starostlivosti
- Nie je síce vylúčené, aby žena po cisárskom reze rodila prirodzene, ale veľmi často sa pri ďalšom tehotenstve znova vykonáva  cisársky rez

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.