10 užitočných spôsobov použitia materského mlieka (okrem dojčenia)

Napísal Kristína Chudá 10. október 2022

Elixír života! Áno, a to doslovne! Všetci veľmi dobre poznáme výhody dojčenia, úžasných nutričných a imunitných prínosoch pre vášho drobca. No mamička môže svoje materské mlieko využiť aj iným spôsobom. Akým? Je to liek na akékoľvek ochorenie.

dojcenie_0820

Dokonca švédski výskumníci zistili, že látky, ktoré sa nachádzajú v materskom mlieku, dokážu zabiť rakovinové bunky. Niečo na tom predsa len bude, nie? „Je to neuveriteľná telesná tekutina a ak máte pochybnosti, skúste to,“ hovorí konzultantka pre laktáciu certifikovaná radou Shery Leeder. Čo všetko teda materské mlieko dokáže?

1. Zmieni bolesti hrdla a pôsobí na nádchu

Vďaka antibakteriálnym vlastnostiam je materské mlieko vynikajúcim pomocníkom pri bolestiach hrdla. Skúste pravidelné kloktanie mliekom, alebo ak to zvládnete, môžete mlieko aj popíjať.

A čo robiť, ak má dieťatko nádchu? Buď použijete pár kvapiek sterilného, ​​zvlhčujúceho fyziologického roztoku do detského nošteka pred spaním, alebo to spravíte ako iné mamičky, ktoré namiesto toho používajú svoje mlieko. Má vysoko v anti-infekčné a protizápalové vlastnosti, tak prečo by ste to neskúsili? „Je to fantastické,“ hovorí konzultantka pre laktáciu certifikovaná radou Shery Leeder v Toronte.

2. Prvá pomoc pri bolesti ušiek

Bolia vášho drobčeka ušká? Pár kvapiek materského mlieka vám pomôže zastaviť infekciu. Je efektívnou a rýchlo pôsobiacou alternatívou pri infekcii dutín i ušných infekciách. Je to vďaka tomu, že je plné protilátok.

3. Zapálené očká

Ak vaše bábätko trápi zápal spojiviek (alebo mu takzvane tečie z očka), pár kvapiek materského mlieka do očka mu dokáže uľaviť. Ak má bábätko očká zlepené, naneste malé množstvo materského mlieka na vatovú tyčinku (tampón) a smerom ku kútiku očka očistite. Niektoré matky dokonca praktizujú kvapkanie materského mlieka do očí svojho bábätka pri každom dojčení ako prevenciu. Ak sa však po aplikácii materského mlieka oči vášho bábätka nelepšia, je potrebné navštíviť lekára.

4. Boľavé bradavky

Veľmi šetrný a veľmi účinný pomocník je materské mlieko aj v prípade, že vás trápia boľavé bradavky. Nie je nič jednoduchšie, ako ich po dojčení pekne potrieť mliekom, ktoré ich upokojí a pomôže s hojením.

5. Uštipnutie hmyzom

Vďaka upokojujúcim a antibakteriálnym vlastnostiam materského mlieka nájdete aj rodičov,  ktorí ho používajú na liečbu uštipnutia hmyzom.

6. Kožné problémy

Rovnako ako materské mlieko pomôže upokojiť vaše boľavé bradavky, dokáže pomôcť i pri zapareninách alebo s liečbou vyrážky a ekzému u vášho bábätka. Štúdia z roku 2013 v časopise Pediatric Dermatology zistila, že materské mlieko je rovnako účinné ako hydrokortizón u detí s vyrážkou. Stačí mliekom niekoľkokrát denne potierať postihnuté miesta. Mlieko pokožku nielen lieči, ale aj zvlhčuje (hoci je pokožka trochu lepkavá.

7. Seborea

Aj keď ide o kozmetický problém bábätiek, takzvanú detskú seboreu (žltkasté šupinky na hlave bábätka), mnohým mamičkám sa osvedčilo práve vtieranie materského mlieka. Šupinky potom stačí opatrne vyčesávať.

8. Ovčie kiahne

Okrem štandardnej liečby (tekutý púder, antiseptická masť) môžete pokožku svojho bábätka pri ovčích kiahňach potierať i svojím materským mliekom, ktoré nepríjemné svrbenie zmierni.

9. Spálenie od slnka

Možno vám predstava natierania svojho tela materským mliekom pripadá trochu zvláštna, ale vedzte, že pre spálenú kožu je materské mlieko hotový balzam, ktorý je k poškodenej pokožke jemný a pomôže ju vyliečiť. Materské mlieko pomôže aj v prípade, že neustrážite pred slnečnými lúčmi svoje dieťatko.

10. Starostlivosť aj o vašu pleť

Niektoré mamičky používajú svoje materské mlieko i na bežnú starostlivosť o svoju pleť. Materské mlieko aj vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam skvele upokojí podráždenú pokožku postihnutú akné. Mlieko jednoducho naneste na vatový tampón a pleť vyčistite.


https://www.todaysparent.com/baby/teething/are-amber-teething-necklaces-safe/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.